CURE INFORMACIJE O UHIĆENIMA U SPLITU / Među njima su bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo i njezin suprug - otprije ima optužnicu da je omogućila nelegalno proširenje hotela

Image
Foto: Miranda Čikotić / PIXSELL

Lada Pocrnić Mladinić, uhićena u akciji PNUSKOK-a skupa sa svojim suprugom, odvjetnikom Nevenom Mladinićem, već je ranije bila optužena za zlouporabu položaja i ovlasti

20.7.2021.
14:30
Miranda Čikotić / PIXSELL
VOYO logo

Među osobama koje su jutros uhićene u akciji PNUSKOK-a u Splitu su i Lada Pocrnić Mladinić, bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo grada Splita te njezin suprug, arhitekt Neven Mladinić. Ona već ima jednu potvrđenu optužnicu za zlouporabu položaja i ovlasti, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o 'aferi Villa harmony' iz listopada 2019. godine. Pocrnić Mladinić je tada bila uhićena skupa s bankarom Zoranom Sikiricom, arhitektom Damirom Rakom, bivšim načelnikom sektora u Ministarstvu graditeljstva Josipom Bienenfeldom, nekadašnjim inspektorom ministarstva Željkom Koricom, nekadašnjim voditeljem Odjela za katastarske programe i geodetske poslove Državne geodetske uprave Antom Duvančićem te Tatjanom Boban, višom upravnom savjetnicom Ureda za katastar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PNUSKOK HAPSI PO SPLITU, UŠLI I U GRADSKU UPRAVU /

Uhićeno desetak osoba - poduzetnici, arhitekti, gradski službenici... Jedan je 'pao' jer je kao mito dao parfem

Image
PNUSKOK HAPSI PO SPLITU, UŠLI I U GRADSKU UPRAVU /

Uhićeno desetak osoba - poduzetnici, arhitekti, gradski službenici... Jedan je 'pao' jer je kao mito dao parfem

Pogodovala Sikirici pri izgradnji hotela na Bačvicama

Županijski sud u Splitu je u lipnju ove godine potvrdio joj je optužnicu, a čeka se zakazivanje prvog ročišta kod suca Županijskog suda Zorana Ivaniševića koji je na tu dužnost imenovan prije dva tjedna, piše Slobodna Dalmacija. U toj aferi iz 2019. godine, USKOK tereti Bienenfelda za primanje mita, Koricu za pomaganje u primanju mita, Sikiricu za dva kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, jedno produljeno djelo poticanja, davanje mita i produljeno djelo poticanja na krivotvorenje službene isprave. Pocrnić Mladinić se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, Duvančić za zlouporabu položaja i ovlasti te produljeno krivotvorenje službene isprave, Boban za produljeno djelo zlouporabe položaja, a arhitekt Rako za produljeno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Prema optužnici, Pocrnić Mladinić je pogodovala bankaru Sikirici za najmanje 181.000 eura jer je na njegovo traženje izdala građevinsku dozvolu za hotel veće površine (na slici), iako je utvrdila da je granična nekretnina državna cesta koja predstavlja javno dobro koje se ne može otuđiti niti se na njoj mogu stjecati stvarna prava, pa se tako ni njezina čestica ne može koristiti za izračun koeficijenata iskorištenosti građevinske čestice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankar dijelio mito šakom i kapom

Sikirica je, prema USKOK-u, za dobivanje pozitivnog mišljenja Ministarstva graditeljstva potrebnog zbog izmjene građevinske dozvole hotela dogovorio preko Korice da će Bienenfeldu dati 660 eura mita. Duvančić i Boban se, pak, terete da su na Sikiričino traženje mimo protokola preuzimali zahtjeve za formiranje čestice i provedbe cijepanja i spajanja zemljišta kako bi omogućili početak gradnje hotela prije formiranja građevinske čestice i izmjena građevinske dozvole s maksimalnim koeficijentom iskorištenosti izračunatim s površinom koja obuhvaća i državnu cestu.

Arhitekt Rako je, prema mišljenju USKOK-a, na traženje bankara Sikirice izdao i ovjerio izjave o sukladnosti glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenja, Zakona o gradnji i GUP-a. USKOK smatra da je na temelju takvoga glavnog projekta, protivno lokacijskim uvjetima što se tiče veličine i oblika građevinske čestice, izdana građevinska dozvola i time omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo