ŽELE SPRIJEČITI ŠIRENJE / U Splitu se pojavio hripavac. Može biti opasan, iz vrtića upozorili roditelje: 'Javite se liječnicima...'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Hripavac donosi visoku zaraznu infekciju dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji uglavnom završavaju dugotrajnim, hripavim i kreštavim udahom. Uzročnik je bakterija Bordetella pertussis, a bolest se prenosi kapljičnim putem dok je prijenos dodirom sa zaraženim predmetima rijedak

22.9.2023.
13:47
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

U Splitu je zabilježeno više slučajeva hripavca, teške zarazne bolesti koja je i dalje pojavljuje među necijepljenom dojenčadi i malom djecom, ali i kod odraslih.

Djelatnici jednog splitskog vrtića stoga su upozorili roditelje te im savjetovali da se jave svojim pedijatrima ili obiteljskim liječnicima kako bi se zaustavilo širenje bolesti i izbjegli epidemiju, piše Dalmatinski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svrhu prevencije daljnjeg širenja bolesti, osobito u dolazećem zimskom periodu i u našoj ustanovi, ovim putem potičemo redovna cijepljenja dojenčadi i pozivanje/upućivanje male djece na planirana DTaP/dTap cijepljenja, kao i svih onih koji cjepivo nisu primili", također su poručili iz vrtića.

Image
korona nije prošlost /

Covid opet vreba. Kaić: 'Više je zaraženih. Brojke će rasti, ali ne možemo predvidjeti točnu situaciju'

Image
korona nije prošlost /

Covid opet vreba. Kaić: 'Više je zaraženih. Brojke će rasti, ali ne možemo predvidjeti točnu situaciju'

Istaknuli su da se bolest može dijagnosticirati u NZJZ Splitsko-dalmatinske županije u što ranijoj fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe kojima je potvrđena zaraza treba izolirati iz javnih ustanova poput vrtića, jaslica, škole u skladu sa smjernicama epidemiologa. U slučaju oboljenja ili sumnje na bolest, potrebno je što prije obavijestiti zdravstvene voditeljice u vrtiću kao i epidemiologa u pripravnosti.

Uz to, osobe kojima je potvrđena bolest treba izolirati iz vrtića, jaslica i škole u skladu s epidemiološkim smjernicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hripavac sa sobom donosi visoku zaraznu infekciju dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji uglavnom završavaju dugotrajnim, hripavim i kreštavim udahom.

Uzročnik bolesti je bakterija Bordetella pertussis, a bolest se prenosi kapljičnim putem dok je prijenos dodirom sa zaraženim predmetima rijedak, stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o dugotrajnoj bolesti koja se može podijeliti u tri stadija, od kojih svaki traje oko dva tjedna, a nekad i dulje. Komplikacije su česte te kod nekih mogu ostaviti trajne posljedice pa čak i dovesti do smrti.

Među najčešćim komplikacijama javljaju se prestanak disanja, sekundarne infekcije poput upale pluća i upale srednjeg uha. Cijepljenje je za sada ključna preventivna mjera i u Hrvatskoj se sustavno provodi od kraja 50-ih godina prošlog stoljeća, zaključuju iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Enterovirus je vrlo prisutan, pogotovo u toplim mjesecima. Smrtni ishodi su iznimno rijetki'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo