korona nije prošlost / Covid opet vreba. Kaić: 'Više je zaraženih. Brojke će rasti, ali ne možemo predvidjeti točnu situaciju'

Image
Foto: Patrik Macek/Davor Piklavec/Pixsell

Da raste broj zaraženih koronom potvrdio nam je i Bernard Kaić, epidemiolog s HZJZ-a. Kazao je da se očekuje rast novozaraženih svugdje u Europi pa tako i kod nas. HZJZ je i objavio preporuke za cijepljenje za starije osobe i osobe s kroničnim bolestima

20.9.2023.
10:56
Patrik Macek/Davor Piklavec/Pixsell
VOYO logo

Virus, koji je sijao strah za vrijeme pandemije, očito se vraća na mala vrata kako se bliže hladniji dani. Ministarstvo uprave i pravosuđa jutros je priopćilo da je u splitskom zatvoru trenutno sedam zatvorenika pozitivnih na virus, a zaražena su i četiri službenika. A prema zadnjim podacima HZJZ-a prošli je tjedan zabilježeno je 237 novih slučajeva zaraze virusom, a preminulo je 14 osoba. Da raste broj zaraženih koronom potvrdio nam je i Bernard Kaić, epidemiolog s HZJZ-a

"Da, rastu brojke. Više ih novozaraženih nego proteklih tjedana. Očekujemo da će brojevi rasti ove jeseni, ali ne možemo predvidjeti kakva će točno biti situacija. Očekuje se rast svugdje u Europi pa tako i kod nas", kazao je Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke za cijepljenje

Kako veća cirkulacija virusa za starije osobe i osobe s kroničnim bolestima predstavlja rizik, HZJZ je prije dva dana objavio preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa.

Podsjetimo, preporučuju da cijepljenje ili docjepljivanje jednom dozom varijantnog cjepiva osobama s navršenih 65 godina ili više, korisnicima i djelatnicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika, a posebno osobama s kroničnim oboljenjima poput oboljenja srca i pluća te djeci s oštećenom plućnom funkcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
COVID OPET VREBA /

Sve je više korone, epidemiolog Venus: 'Virus je sve zarazniji, ali naš imunološki sustav više nije toliko 'naivan''

Image
COVID OPET VREBA /

Sve je više korone, epidemiolog Venus: 'Virus je sve zarazniji, ali naš imunološki sustav više nije toliko 'naivan''

Također, istaknuli su da bi bilo dobro da se cijepe i odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, jetre, bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjima imunološkog sustava, uključujući i HIV infekciju te zdravstveni djelatnici i osoblje u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima kao što su hematološki i onkološki odjeli te hitnim bolničkim prijemima.

'Virus se privikava na nas'

Trebamo li se bojati novog vala virusa te koja je varijanta trenutno prisutna među nama prim. dr. sc. Miroslav Venus prije nekoliko dana u razgovoru za danas hr rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mislim da je virus trenutno posebno opasan zato što se radi o varijanti omikrona. To nije novi tip virusa na koji bi naš imunološki sustav bio nespreman kao što se to dogodilo na početku pandemije. Naime, tada je naš sustav bio imunološki 'naivan' i za sve nas bio je opasan što se vidjelo po tome što se puno ljudi razbolijevalo i na kraju umrlo. Sad je to virus koji mutira i traži svoje mjesto pod suncem i to tako da postaje sve zarazniji, privikava se na nas", rekao je dr. Venus.

Pogledajte video: Markotić za RTL Danas: 'Korona je tu, nikad nije otišla, ali…'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo