Zlatni orah, prestižno slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj okupilo je vrhunske slastičare i učenike koji se za taj poziv školuju. Pokazali su svoje umijeće, pravili skulpture, svečane torte i kolače s orahom kao glavnim sastojkom.
Za izradu svečanih torti potrebno je puno umijeća, još više vremena i najviše ljubavi, otkrivaju vrhunski slastičari. "Mnogo truda uloženo, rada i sve polako ručno pravljeno, tu su i anđelčići koje ćemo staviti, također ručno pravljeni", kaže Stanko Malobabić iz Beograda.
U pripremanju i ukrašavanju važan je svaki detalj. Slastice moraju biti privlačne oku, no na ovom natjecanju gdje je zadani sastojak orah – najvažniji je okus. "Nadam se da je sve kako je zamišljeno - i fino i slatko", kaže Olena Belić iz Varaždina.
Svoja znanja i vještine pokazali su natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Mađarske koji ma Zlatni orah u Slatinu rado dolaze.
"Zato što je sve opušteno, kažu da smo svi spontani, i kod nas je super, nema nekog rivalstva, nema ne znam šta, najviše je tu razmjena iskustva, druženje", kaže Dražen Šafar, organizator natjecanja Zlatni orah.
"Super ekipa, super osjećaj, stvarno smo svi dobrodošli", potvrđuje Andreja Vrkljan iz Siska.
Recepte i iskustva slastičari profesionalci podijelili su s učenicima strukovnih škola koji su se trudili izraditi što bolji žarbo kolač. "Treba paziti na izradu kora, na glazuru i na fil", objašnjava Viktorija Rengel iz Pitomače.
"Da nam budu iste debljine sve kore i nadjev i sve to", dodaje Marija Gnječ iz Staševice.
Mladi imaju iskustva i volje
Išlo im je za rukom, jer mladi jesu, ali imaju iskustva, a i volje. "Od malih nogu sam obožavala slastičarstvo i jako sam voljela peći kolače i jednostavno sam znala da je to za mene", kaže Katarina Šantalab iz Slatine.
To je ono što je najvažnije, kažu stariji kolege. "Mislim da je najbitnija ljubav prema tome što radimo i da se onda ostvaruje sve što zapravo zamislimo", smatra Nino Žganec, ocjenjivač na Zlatnom orahu.
Natjecatelji su izvrsno ostvarili sve zamisli, na zadovoljstvo mentora. "Odlično, odlično, jako su dobro izvježbani, jako su dobro istrenirani, tako da stvarno se veselim", kaže Saša Bešlić, predsjednik ocjenjivačkog suda na Zlatnom orahu.
Organizatore raduju i kvaliteta napravljenih slastica i mladi ljudi posvećeni slastičarstvu. "Slastičarstvo je danas umjetnost i tko god vidi nekakav afinitet u tome, preporučujem mu da ostane u struci jer ne samo da se može, ajmo reći dobro živjeti od toga, bitno je da radi ono što voli – to je najbitnije", zaključuje Sandra Jadek, organizatorica natjecanja Zlatni orah.
Najbolji su na kraju dobili i zaslužene nagrade, no svi okupljeni slažu se da im je najdraža nagrada druženje u tradicionalno dobroj slavonskoj atmosferi na Zlatnom orahu.