U školama u Istri nedostaje nastavnika, plaća 5.000kn

Osnovne, ali i srednje škole u Istri muku muče s pronalaženjem stručnog kadra za pojedine predmete. Naime, kronično nedostaje učitelja matematike, fizike, kemije, biologije...

27.10.2011.
15:44
VOYO logo

"Deficitarni kadar u cijeloj Istri sigurno su učitelji matematike, kemije i fizike, koje treba doslovce tražiti svijećom. U našoj je školi upravo otvoren natječaj za fiziku, a nismo uspjeli riješiti ni kemiju, koju trenutno predaje takozvani nestručni kadar", kaže Karmen Kranjec, ravnateljica Osnovne škole Veli Vrh.

Pojašnjava da zakon dopušta, ako se ne nađe učitelj za pojedini predmet, zapošljavanje kadra koji nije pedagoške struke, ali je po struci što bliže traženom kadru, no takve osobe nisu uvijek najsretnije rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matematiku predaju ekonomisti

"Problem je dvostruk - prvo, takvim se stručnjacima ne isplati doći raditi u školu jer često imaju manju plaću. Drugi je što takve osobe, ma kako stručne bile, ne znaju uvijek na najbolji mogući način znanje prenijeti djeci. Tako se događa da matematiku predaju diplomirani ekonomisti, fiziku strojarski, a kemiju sanitarni inženjeri", kaže Kranjec za Glas Istre.

Sa sličnim problemima susreće se svake školske godine i Alenka Hiseni, ravnateljica OŠ Kaštanjer. U njezinoj je školi trenutno u tijeku natječaj za učitelja kemije i po svemu sudeći neće dobro proći. Javljaju im se, kako pojašnjava, samo "čisti kemičari", jer učitelja i profesora naprosto nema. Jednak je problem i s fizikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alma Tomljanović, ravnateljica OŠ Šijana, kaže da njena škola napokon ima stopostotni stručni kadar. No, pribojava se da će generacijska smjena profesora geografije otvoriti nove rupe. Tomljanović ističe da je nedostatak stručnog kadra velik problem u školstvu.

Plaća oko pet tisuća kuna

Istarske škole traže čak 44 prosvjetna djelatnika. U Kanfanaru i Krnici traži se profesor likovne kulture. Porečke škole traže učitelja i profesora hrvatskog jezika, učitelja geografije, ali i profesore fizike te zemljopisa. Vodnjanu nedostaje učitelj kemije i tehničke kulture, u Rovinju trebaju učitelja fizike i biologije, a u Marčani učitelja matematike i informatike. Pulska OŠ Tone Peruška traži učitelja matematike, prirode i biologije, a Talijanska srednja škola Giuseppina Martinuzzi profesore povijesti, geografije, matematike, njemačkog i latinskog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna plaća učitelja u osnovnim školama iznosi oko pet tisuća kuna. Naravno, plus-minus nekoliko stotina kuna, jer kao i drugdje ovisi o brojnim čimbenicima, poput koeficijenta, staža, satnice...

Vezani članci:

arti-201101240900006 arti-201005240357006 arti-201005030387006 arti-201001270567006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo