brojke rastu / U šest mjeseci u KBC-u Zagreb 54 uspješne transplantacije organa. Među pacijentima i dvoje djece

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nacionalni je dan darivanja i presađivanja organa i tkiva, a na velikom broju uspješnih transplantacija može biti ponosan KBC Zagreb. Broj transplantacija ide prema naprijed. Prije četiri godine, 2019. obavljeno je 99 transplantacija, 2021. godine njih 88, a lani 106

26.5.2023.
11:36
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U prvih šest mjeseci ove godine u KBC-u Zagreb transplantirana su ukupno 54 solidna organa, među kojima 20 bubrega, 17 jetri, 15 srca i dvije transplantacije pluća, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Među ostalim pacijentima transplantirano je i dvoje djece, rekao je predstojnika Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističući da su osobito ponosni na uspjeh transplantacijskih timova koji su početkom godine bili prisutni pri transplantaciji pluća kod djeteta i simultanoj transplantaciji srca i jetre kod istog pacijenta.

Image
UMRO NA INTEZIVNOJ /

U splitskom KBC-u započela unutarnja kontrola zbog smrti Kanađanina: 'Stanje mu se naglo pogoršalo'

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak rekao je da broj transplantacija u KBC-u Zagreb ide prema naprijed. Prije četiri godine, 2019. obavljeno je 99 transplantacija, 2021. godine njih 88, a lani 106.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić podsjetio je da je ove godine 35. obljetnica otkad je u Hrvatskoj započela transplantacija srca, a otad se program odvijao kontinuirano.

Ove godine učinjeno je 15 transplantacija srca, a svojevrsni rekord bio je, kaže, prosinac lani i siječanj ove godine s 12 transplantacija srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je s deset transplantacija na milijun stanovnika danas prva u Europi", naglasio je Miličić, usporedivši to s Velikom Britanijom gdje su 2,4 transplantacije na milijun stanovnika, a u Španjolskoj i Francuskoj pet do šest na milijun stanovnika.

Na konferenciji je istaknuto da je simultana operacija jetre i srca kod istog pacijenta u svjetskim razmjerima rijedak pothvat koji je bio veoma zahtjevan jer je odmah nakon transplantacije srce išla transplantacije jetra. To može dovesti do problema i kod zdravog srca, a još je veći rizik s tek ugrađenim srcem, no sve je prošlo bez većih komplikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije Jasna Brezak rekla je da je operacija bila organizacijski zahtjevna jer su organi pribavljeni od dva različita donora iz Eurotransplanta.

"To je sve trebalo uskladiti, a u cjelokupni proces bilo je uključeno stotinjak ljudi", navela je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brezak je naglasila da je transplantacijski sustav dobro organiziran, riječ je o sustavu visokog znanja i empatije, entuzijazma svih koji u njemu sudjeluju.

"To što je Hrvatska u svijetu u vrhu u donorskom i transplantacijskom programu govori da je naša medicina kompletno na zavidnom nivou", zaključila je Voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo