i ne boli / Recolucionarno u riječkom KBC-u: Printaju umjetnu kožu na dječjim ranama

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Još uvijek nisu poznati točni statistički podaci o uspješnosti metode, s obzirom da je ona još u svojim začecima, no postoje potvrde o dobrim rezultatima i brzom cijeljenju s izvrsnim ranim kozmetskim ishodom

30.3.2023.
9:42
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Klinika za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra u Rijeci dobila je inovaciju u svom liječenju, a riječ je o uređaju za proizvodnju privremene sintetske kože.

Ovaj uređaj riječka klinika koristi ga među prvima u Hrvatskoj, a riječ je o uređaju koji printa prijenosni elektrorotirajući sistem nanovlaknastog matriksa direktno na ranu, bez kontakta, a zahvat je potpuno bezbolan te se može i kod najmanjih pacijenata izvoditi bez anestezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traje najviše pet minuta, a dosad je izveden na troje djece, te nema ograničenja u površini koja se može tretirati, a pogodna je i za dublje opekline, piše Novi list.

Uspješnost metode

Prednost ove metode je što se radi na način da se zaštitna koža printa posebnim uređajem direktno na ozlijeđeno područje. Stvara se poluprozirni sloj koji djeluje zaštitno i stvara povoljne uvjete za prirodnu regeneraciju tkiva ispod ovog sloja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da su opekline čest razlog dolaska djece u hitnu ambulantu Klinike za dječju kirurgiju, u kratkom razdoblju već su tri pacijenta izliječena ovom metodom sa zasad izvrsnim kratkoročnim rezultatima", kaže doc. dr. Ana Bosak Veršić.

Image
SVAKA ČAST /

FOTO U KBC Sestre milosrdnice prvi put u RH odradili biopsiju tumora pomoću robotske ruke

Još uvijek nisu poznati točni statistički podaci o uspješnosti metode, s obzirom na to da je ona još u svojim začecima, no postoje potvrde o dobrim rezultatima i brzom cijeljenju s izvrsnim ranim kozmetskim ishodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovu metodu moguće je koristiti za sve opekline parcijalne i pune debljine kože. Medicinskim riječnikom, zasigurno za opekline I i IIa i IIb stupnja. Nema jasnih definiranih kontraindikacija, prema našem iskustvu optimalne su rane koje nisu inficirane i ne secerniraju", objasnila je.

Velike nade

Tjelesne ozljede čest su uzrok smrti u djece, a trauma je vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta u djece, dok opekline čine veliki udio ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One su nešto češće u zemljama u razvoju, ali dosta su učestale i u razvijenim zemljama. To, nažalost, potvrđuje činjenica i da smo mi od nedavnog uvođenja ove metode u kratkom razdoblju imali već tri pacijenta kod kojih smo aplicirali nanofibrozni matriks", dodala je.

Kod ove metode već se na prvom kontrolnom pregledu, koji se obavlja 48 sati nakon apliciranja umjetne kože, vidi se znatno poboljšanje lokalnog nalaza koje su liječnici dosad rijetko viđali kod ostalih metoda. S vremenom, kako opeklina cijeli, tako se print oljušti, a ispod njega ostaje novostvorena koža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređaj za proizvodnju sintetske kože nalazi se u riječkoj barokomori, a dr. Mario Franolić, mentor u Zavodu za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, kaže kako su dosad pomoću njega tretirane rane na petero pacijenata, koje uključuju opekline te postoperacijske i kronične rane.

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo