Napad na Zadar / U samo nekoliko dana poginulo 43 ljudi: 'Bio je to pakao! Gdje god se okrenete, padaju granate'

Herojska zadnja linija obrane ipak nije popustila, ali u samo nekoliko dana poginulo je 15 branitelja i 38 civila

8.10.2018.
8:00
VOYO logo

Početak listopada i nakon 27 godina Zadranima vraća sjećanje u dane kada se grad našao u vatrenom okruženju i na korak da padne u ruke agresoru. Na grad su padale tisuće granata. Herojska zadnja linija obrane ipak nije popustila, ali u samo nekoliko dana poginulo je 15 branitelja i 38 civila. Njima u sjećanje danas hod linijom bojišta na kojoj su postaje spomenici poginulima.

Od razornog tenkovskog projektila su početkom listopada '91., u odlučnim danima za obranu Zadra, poginula petorica mladih branitelja iz Imotskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi je tenk tu pogodio granatom i oni su poginuli na mjestu", kazao je branitelj Franko Krizman koji se dobro sjeća u kakvom su grču bili slabo naouružani branitelji. Znali su da zadnja linija obrane ne smije pasti.

"Strah i pakao. Možete zamisliti, svaki dan granate pucaju od svakud, topovi iz Smokovića i tko zna kojih mjesta. Svaki dan trepiš, umireš za obitelj, za sve", prisjeća se Krizman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom danu ostao bez majke i bake

Zvonku su u istom danu poginule majka i baka. "Izbjegli smo iz Kruševa i došli tu, u kuću koju je otac izgradio i '91. godine na današnji dan, zapravo 6. listopada su stradale obje. Od tenkovskih granata na prvoj liniji dok sam ja bio u IV. gardijskoj brigadi", prisjetio se Zvonko Vrkić.

Dan sjećanja

Milan, pripadnik 112. brigade, držao je položaje na bokanjačkom groblju. "Nije nas bilo puno u odnosu na neprijatelja, međutim, jedan moral, jedna snaga, jedna volja, želja za svojim gradom za svojom domovinom je odigrala ključnu ulogu", rekao je umirovljeni brigadir Milan Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U znak sjećanja na dane koji su za Zadar bili "biti ili ne biti" organizira se svake godine komemorativna hodnja 12 kilometara dugom linijom bojišta - od spomenika do spomenika poginulima. 

"Kada je Zadar bio napadnut i s mora, i s kopna i iz zraka, kada je bilo puno civilnih žrtava, kada su branitelji svijim tijelima branili sve nas, možemo samo osjećati ponos. S druge strane osjećamo i obvezu, svi oni nas gledaju odozgo", kazala je Ivana Haberle iz Udruge žena u Domovinskom ratu Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo