'DOBILI SMO OBEĆANJA' /

U Puli mogući centar za obuku vojnih pilota: 'Tu neće biti ništa invazivno, naprotiv'

Image
Foto: MORH

Zbog svega su se sastali ministar obrane i gradonačelnik Pule te je ministar umirio i pojasnio o čemu se radi

17.9.2024.
17:11
MORH
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sastao se danas u Ministarstvu obrane s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem kojem je ministar predstavio
mogući plan osnivanja centra za obuku pilota borbenih zrakoplova na prijelaznim školskim avionima na vojnom dijelu aerodroma Pula.

Riječ je o projektu obučnog centra u sklopu kojeg bi vojni piloti prolazili obuku na školskim, civilnim avionima Pilatus PC-21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradonačelnika Pule upoznao sam s projektom obuke pilota o kojem se pregovara s francuskom stranom i objasnio o kakvoj je obuci riječ. U Puli neće biti razmješteni Rafalei jer se obuka pilota radi na školskim avionima, u ovom slučaju to bi bio Pilatus PC-21. Da budem slikovit, Pilatus PC-21 tiši je od civilnog, putničkog aviona, njegova buka je zanemariva. U Puli se, bude li potpisan ugovor i dogovoren taj projekt, neće događati ništa invazivno, neće se osnivati nikakva francuska vojna baza, niti građani Pule, kao stanovnici turističkog grada, imaju razloga za ikakav strah od buke ili sličnog", poručio je ministar obrane, a prenosi MORH.

Ministar je dodao kako su vojni piloti borbenih aviona dio elitnih jedinica svake vojske, tako i Hrvatske vojske, i da Pula ako se osnuje centar za obuku postaje središte gdje će ti piloti stjecati znanje i vještine kojima će čuvati sigurnost Hrvatske, ali i savezničkih zemalja odakle će, također, dolaziti na obuku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas sam u razgovoru s ministrom Anušićem i njegovim timom dobio čvrste garancije da se u Puli ne stvara vojna baza niti će avioni Rafale letjeti iznad grada i ovog dijela Istre kao dio vojne obuke pilota. Riječ je o školskim avionima i kada je o tom projektu riječ, sve je još na razini razgovora. Sa stajališta grada bilo bi korisnije da ostane sve na edukacijskoj razini vojarne pa ćemo čekati razvoj dogovora MORH-a i partnera", rekao je gradonačelnik Zoričić.

Jako je dobro da smo brzo dogovorili ovaj sastanak, nastavio je gradonačelnik Pule, jer je jako važno da javnost i građani Pule i Istre ne budu preskočeni u ovoj važnoj temi i da imaju sve informacije.

"Pula je dugo desetljeća bila vojni grad, sada je, nažalost, sve manje i industrijski, ali je grad kulture i većina domaćeg stanovništva živi od turizma i zato je potrebno mirno okruženje, posebice u kontekstu rata u Ukrajini. Naravno, Pula i Istra ponosni su na Hrvatsku vojsku i podrška smo u svakom pitanju očuvanja nacionalne sigurnosti, no danas je prvenstveno bilo važno odgovoriti na dva važna pitanja", rekao je gradonačelnik Zoričić.

Centar za obuku pilota borbenih aviona planira se realizirati s francuskom tvrtkom DCI koja je u mješovitom državnom (francuskom) i privatnom vlasništvu. DCI usluge obuke pilota helikoptera i borbenih zrakoplova radi u suradnji s francuskim Oružanim snagama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes Hrvatske za osnivanjem takvog centra za obuku je da se omogući kontinuitet obuke hrvatskih vojnih pilota Rafalea.

Naime, povratkom naših zadnjih vojnih pilota s obuke u Francuskoj, francuska strana ispunit će svoju obvezu iz ugovora o nabavi Rafalea o obuci hrvatskih vojnih pilota. Obuka na Pilatusu PC-21 omogućava prijelaz na više tipova borbenih aviona - Rafale, F-16, Eurofighter… što omogućava da u tom centru obuku prolaze i budući piloti tih borbenih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada još nije definiran datum uspostave tog centra za obuku pilota borbenih zrakoplova i o ugovoru se još pregovora.

Uz ministra obrane na sastanku su bili državni tajnik Drago Matanović, brigadir Željko Ninić, zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i brigadir Neven Brozović, voditelj Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet.

POGLEDAJTE VIDEO Kad se penjao na Rafale, Milanović se sigurno pitao: 'Koliko brzo ovim stignem do Hvara?!'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo