U PRIPREMI NOVI ZAKON: / Povećava se dohodovni cenzus za dječji doplatak, mnogo više obitelji dobit će pravo na financijsku pomoć

Image
Foto: Pixsell, Thinkstock

Novi zakon trebao bi biti izglasan do kraja svibnja

24.4.2018.
12:50
Pixsell, Thinkstock
VOYO logo

Ministarstvo demografije uputilo je u javnu raspravu izmjene Zakona o dječjem doplatku. Od 1. srpnja značajno se povećava dohodovni cenzus obitelji koje imaju pravo na tu olakšicu. Prema novim procjenama, dječji bi doplatak moglo primati oko 150 tisuća djece više nego trenutačno.

Dječji doplatak moći će primati sve obitelj s djecom čiji ukupni prihodi ne prelaz 2328 kuna po članu kućanstva, piše Jutarnji. Aktualni maksimalni cenzus iznosi 1663 kune po članu kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji s troje ili više maloljetne djece koji ispunjavaju uvjete za dobivanje dječjeg doplatka imat će pravo i na dodatak za treće i četvrto dijete u iznosu od 500 kuna mjesečno za svako dijete.

Iznosi doplatka ostat će isti pa će tako obitelji s djecom čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi 543 kune dobivati doplatak od 300 kuna mjesečno po djetetu. Oni kojima se prihod po članu kućanstva kreće između 543 i 1120 kuna dobivat će 250 kuna doplatka, dok će oni čiji je prihod od 1120 do 2328 kuna mjesečno imati pravo na 200 kuna doplatka po djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispravljanje nepravde

Novi zakon ispravlja nepravdu po kojoj su djeca imala pravo na dječji doplatak do kraja srednje škole, a najdulje do 19. godine života. Na taj su način bila oštećena djeca na petogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju koja su školovanje završavala s 20 godina pa je za njih uvedena iznimka pa sad imaju pravo na doplatak, piše Jutarnji.

No nepravda vezana za pronatalitetni dodatak nije ispravljena. Na taj dodatak imaju pravo samo roditelji troje ili više maloljetne djece, a u trenutku kad najstarije od troje djece u obitelji izgubi pravo na doplatak, država računa kao da obitelj ima dvoje djece te gubi pravo i na pronatalitetni dodatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporno je i to što država pronatalitetni dodatak odobrava samo za treće i četvrto dijete, ne i za svako sljedeće.

Zakon u hitnoj proceduri

Novi prijedlog zakona upućen je u hitnu proceduru, a njegovo se izglasavanje očekuje se do kraja svibnja. U proračunu će za sljedeću godinu u tu svrhu trebati osigurati dodatnih 362 milijuna kuna. Kako bi sva djeca primila doplatke na vrijeme, HZMO zapošljava i 20 novih radnika kako bi svi zahtjevi bili obrađeni na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji koji prema novom cenzusu imaju pravo na dječji doplatak trebaju područnim službama HZMO-a predati zahtjev na posebnom obrascu (dostupan je na www.mirovinsko.hr) u kojem će morati navesti osnovne osobne podatke podnositelja zahtjeva, radni status roditelja ili skrbnika, vrstu prihoda koju mjesečno ostvaruju, naziv i adresu poslodavca te osobne podatke o djeci za koju traže doplatak. Uz zahtjev će morati priložiti i presliku osobne iskaznice, rodni list i potvrde o vjenčanju ili razvodu koje dokazuju njihov status. Skrbnici djece koji nisu roditelji moraju donijeti važeću odluku o skrbi nad djecom. Naposljetku treba priložiti i potvrdu banke o broju tekućeg računa na koji će se isplaćivati doplatak za djecu. Za djecu za koju se traži doplatak trebat će priložiti izvadak iz matice rođenih ili rodni list.

Radi li se o djetetu bez roditelja, djetetu s teškim invaliditetom ili djetetu poginulog branitelja (oni imaju veći iznos doplatka) mora se priložiti i potvrde o tome statusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatke o dohotku HZMO povlači sam od Porezne

Dokaze o ukupnom dohotku HZMO samostalno nabavlja od Porezne uprave, no podnositelj mora priložiti potvrdu o plaći, mirovini ili drugom oporezivom dohotku ostvarenim u inozemstvu, potvrdu poslodavca o isplaćenim naknadama zbog bolovanja na teret HZZO-a te potvrdu centra za socijalnu skrb o naknadi roditelja njegovatelja ili udomiteljskoj naknadi.

Oni koji su već korisnici dječjeg doplatka vjerojatno neće trebati odnositi nikakve nove potvrde, već će trebati tražiti produljenje u razdoblju od siječnja do ožujka sljedeće godine. Uz zahtjev trebaju samo javiti je li stanje neprimijenjeno ili promijenjeno. Ako jest, trebaju javiti podatke o tim promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo