ukinut ugovor s imotskim / U Prelošcu roditelji nemaju mogućnost upisa djece u jaslice. Načelnik: 'Neka otvore privatne ili ih sami čuvaju!'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Facebook

U Općini Proložac unazad nekoliko godina uređen je moderni dječji vrtić u sklopu sportske dvorane, no nema jaslice

20.9.2022.
9:19
Ivo Cagalj/PIXSELL/Facebook
VOYO logo

Već drugu godinu zaredom u općini Proložac u Imotskoj krajini roditelji nemaju mogućnosti upisa jasličke djece. Lani ih je bez jaslica ostalo dvadesetak, a ove godine njih 13. To njihove roditelje, uglavnom sve zaposlene na puno radno vrijeme, dovodi u nemoguću poziciju jer nemaju gdje ostaviti djecu, piše 24sata.

Iako su do prije dvije godine jaslička djeca iz općine Proložac išla u jaslice u Grad Imotski, udaljen osam kilometara, to je zbog suvlasničkih odnosa grada i općine jednostavno ukinuto. Naime, općina Proložac je suvlasnik Dječjeg vrtića Imotski sa 12 posto, Grad Imotski ima ostatak suvlasništva. Pritom, u Općini Proložac unazad nekoliko godina uređen je moderni dječji vrtić u sklopu sportske dvorane. No vrtić nema jaslice, a u Imotskom kažu: Snađite se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trinaestoro naše djece i ove je godine ostalo neupisano u jaslice samo zbog toga jer se osnivač, grad Imotski i općina Proložac ne mogu ili bolje rečeno ne žele dogovoriti. No i mi smo suvlasnici tog vrtića, a nemamo nikakva prava, iako je Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju vrlo jasan. Jedinica lokalne samouprave koja nije u mogućnosti osigurati boravak djece jasličke i predškolske dobi na svojem području, dužna je organizirati boravak te iste djece poštujući sporazum o novčanim obvezama u prvoj susjednoj jedinici lokalne samouprave koja ima tu mogućnost", rekla je za 24 sata Marina Čorić, majka četvero djece koja ih nema kome ostaviti na čuvanje, a raditi treba jer s porodiljnom naknadom ne može pokrivati životne troškove.

Image
Do sad neviđeno /

Općina prodala državno zemljište: 'S tim novcima mogli smo 8 godina besplatno osigurati jaslice i vrtić za svu djecu…'

Image
Do sad neviđeno /

Općina prodala državno zemljište: 'S tim novcima mogli smo 8 godina besplatno osigurati jaslice i vrtić za svu djecu…'

Dodaje da prostori postoje te da je potrebno samo kupiti namještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o tome da djeca više ne mogu pohađati jaslice u Imotskom potpisao je i sam načelnik Prološca Mate Lasić.

"Ja sam tu nemoćan, takva su osnivačka prava. Neka roditelji otvore privatni vrtić. Ne moraju se vraćati na posao, neka koriste porodiljni i čuvaju djecu", poručuje za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto nije pokušao dogovoriti drugačiji suvlasnički odnos s Gradom Imotskim ili možda pokušati pronaći rješenje u već postojećem prološkom vrtiću, Lasić je kazao kako on to ne može riješiti.

"Vidite, ja ću za nekoliko godina graditi novi vrtić novcem europskih fondova", spremno odgovara Lasić čiji odgovor roditelji ne prihvaćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo