U POTEZU KOJI JE ZBUNIO NIJEMCE, ANGELA MERKEL STIGLA U ZAGREB: / 'Postoje struje koje žele srušiti EU'

Image

Angela Merkel i Manfred Weber sudjelovat će na posljednjem predizbornom skupu HDZ

18.5.2019.
16:13
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel. Pred sjedištem Vlade dočekao ju je uz pratnju limene glazbe i počasne straže.

Merkel se vojnicima obratila na hrvatskom rekavši: "Pozdrav vojnici!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel otkrila što točno misli o širenju EU

Nakon sastanka u Banskim dvorima, Plenković i Merkel održali su zajedničku konferenciju za medije. Premijer je istaknuo dva najvažnija europska cilja Hrvatske: ulazak u šengenski režim te ubrzavanje gospodarskog rasta odnosno ulazak u eurozonu.

"Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u eurozonu. To je projekt koji će pratiti mandat sljedeće Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo kasnije za vrijeme radnog ručka detaljnije razgovarati o situaciji u susjedstvu i o strateškom programu EU do 2024. Nadamo se da će se višegodišnji financijski okvir zaokružiti na pravi način i pratiti prioritete EU kroz sljedeće desetljeće.

Želimo ubrzati dizanje ekonomskog rasta i standarda života naših sugrađana, rješavanje problema s negativnim demografskim prirastom u čemu nam može pomoći članstvo u EU", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kancelarka Merkel osvrnula se na dobru gospodarsku suradnju Njemačke i Hrvatske i ponovila teme o kojima će razgovarati na radnom ručku koji slijedi. Dodala je da se već sada razgovara o zajedničkim strateškim odrednicama hrvatskog predsjedanja EU-om.

Oko proširenja EU kaže: "Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali trebamo uzeti u obzir da kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački novinari bez milosti

Upravo se pripremom za Schoengen Plenković pravdao kada ga je njemački novinar pitao o izvještajima o nehumanim postupanjima prema migrantima.

"Nama je važno da Schengen bude što je nekada bio, da bismo to uspjeli moramo postići dogovor na razini EU. Hrvatska ovoj temi pristupa temeljito i detaljno, apsorbirali smo 120 milijuna eura, zahvaljujući angažmanu resora povukli smo dodatnih 150 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U procesu kontrole granice poštujemo nacionalnoo zakonodavstvo i europsku pravnu stečevinu i sve što radimo je u svrhu kontrole ilegalnih migracija. Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabiliziraju zemlje članice", rekao je premijer.

Njemački novinari su Merkel pitali o krizi austrijske vlade i skupu desničarskih populista u Milanu. Odgovorila je vrlo kratko - kako ne želi ništa komentirati prije austrijskog kolege Kurza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali EU je jedna zajednica zemalja koje su se dogovorile da će surađivati na zajedničkom temelju. Postoje struje koje dolaze iz različitih smjerova i koje preziru naše vrijednosti i koje žele urušiti našu zajednicu – da se ne štite manjine, da se u pitanje dovode ljudska prava i slično", rekla je kancelarka.

"Moramo vrlo odlučno postupati protiv toga", poručila je i dodala kako su Hrvatska i Njemačka tu na istom tragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pratnji kandidata europskih pučana

Osim kancelarke Merkel, u Zagreb je stigao i vodeći kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije Manfred Weber koji je u društvu premijera Andreja Plenkovića, započinjući posljednju fazu svoje izborne kampanje tjedan dana prije europskih izbora, poručio kako želi da buduća Europska komisija bude glas i predstavnik interesa europskih naroda.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U POTEZU KOJI JE ZBUNIO NIJEMCE, ANGELA MERKEL STIGLA U ZAGREB: /

'Postoje struje koje žele srušiti EU'

Image
U POTEZU KOJI JE ZBUNIO NIJEMCE, ANGELA MERKEL STIGLA U ZAGREB: /

'Postoje struje koje žele srušiti EU'

"Dobra politika počinje sa slušanjem. Slušanjem briga i nada naroda, a to mi kao EPP radimo. Želimo biti stranka naroda i želim stvoriti Europsku komisiju naroda", poručio je Weber na Gradecu, ispred postera velikog 441 metara kvadratnih kojim se promovira njegova kampanja, najvećeg političkog postera te grupacije u Europi.

Kandidat EPP-a, trenutno najveće stranke u Europskom parlamentu, za predsjednika Komisije, dodao je kako nije mogao zamisliti bolje mjesto za početak svoje završne kampanje nego Zagreb, a za Plenkovića je rekao da je jedan od "najjačih igrača" u Europskom vijeću te da je Hrvatska kao jedna od najmlađih država EU-a pod njegovim vodstvom među zemljama koje najviše pridonose europskom razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je kako "ekstremisti desnice i ljevice te populisti nisu rješenje za Europu, što postaje sve očitije".

Premijer Plenković kazao je kako "mu je jako drago što će Manfred danas vidjeti kakvu potporu uživa u Hrvatskoj", kao i EPP i HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Weber će kasnije u Ciboni, uz njemačku kancelarku Angelu Merkel, sudjelovati na posljednjem predizbornom skupu HDZ-a.

"Veselim se što ćemo danas, na najvećem predizbornom skupu u ovoj izbornoj kampanji, imati prigodu još jednom uputiti poruke zajedništva, ključne poruke za europsku budućnost, za budućnost Hrvatske, poruke razvoja, socijalne kohezije, solidarnosti i uključenosti, značaja naših zajedničkih europske vrijednosti" koje uključuju domoljublje, ali unutar "europske obitelji" jer se time snažnije štite interesi, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima se uz Webera i Plenkovića kod postera obratio i potpredsjednik EPP-a i voditelj kampanje te stranke, Irac Dara Murphy, koji je rekao kako taj poster, sastavljen od tisuću fotografija Weberove kampanje diljem Europe, predstavlja kako je EPP narodna stranka, te je dodao da će ovi izbori biti najvažniji koje je "Europe ikad vidjela".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo