traže se odgovorni / U posljednjih pet dana otplutale dvije teglenice na Savi! Istražili smo tko ih odvezuje: 'Netko ima prste u tome'

Vatrogasci kažu da ovako teške akcije nisu imali od Domovinskog rata

21.7.2021.
7:00
VOYO logo

Netko odvezuje brodove na Savi u Zagrebu. U posljednjih pet dana otplutale su dvije od četiri teglenice privezane i usidrene kod Mosta mladosti, a vatrogasci kažu da ovako teške akcije nisu imali od Domovinskog rata.

Lučka kapetanija naložila je njihovo uklanjanje, a vlasnik poručuje da takvo što ne dolazi u obzir. Teglenice dugačke 80 metara i teške preko 300 tona ovih se dana odvezuju i plešu Savom!

''Moglo se desiti da voda kada naraste prebaci teglenicu preko kaskade i da ona slobodno otpluta dolje nizvodno i udari u stup mosta, dolje na Jakuševcu'', rekao je Dražen Pavlić, voditelj ronilačkog tima JVP-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
akcija /

FOTO Uspješno odsukan brod na Savi u Zagrebu

Image
akcija /

FOTO Uspješno odsukan brod na Savi u Zagrebu

Još jedna teglenica jučer je završila na sredini korita. Srećom, bila je usidrena, pa je uže znatno usporilo njezino kretanje.

''Kad vi aktivirate vojsku, kada tenk dođe s labudicom, kada se dignu sve hitne službe u gradu, to su ogromni troškovi. Ja bih vrlo rado naplatio takav račun vlasniku broda'', kazao je Mladen Jurin iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Iako policija još ne izlazi s detaljima, svi su uvjereni da netko tko dobro poznaje teren dolazi do brodova i odvezuje ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To su sajle koje su po pet centimetara debele, ne bi se smjele samo tako lako otpetljati. Pretpostavljam da netko ima prste u tome tko je to prepilio ili odrezao'', rekao je pomoćnik zapovjednika JVP-a Zagreb Tomislav Resman.

''Taj tko je to napravio igra se sa nečim s čim se ne bi trebao igrati i svaka od ovih teglenica koje su ovdje privezane su potencijalna bomba za grad Zagreb'', rekao je Jurin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su brodovi koji već desetljećima čekaju bolje dane namjerno odvezani pretpostavlja i njihov vlasnik.

''Sajle su odvezane. Ne jedna, nego ih je bilo 7-8 do 10 komada – to je bilo povezano sve u jednu cjelinu. Pretpostavljam, ne da pretpostavljam nego sam siguran. Siguran sam, ali bolje da ne govorim. Ne treba nikoga optuživati dok se ne dokaže da je kriv'', rekao je vlasnik Veljko Kosanović koji je siguran da zna tko stoji iza incidenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležne službe planiraju izdati rješenje kojim će brodove, kada se steknu uvjeti, otpremiti do luke u Sisku ili će ih ukloniti iz Save rezanjem. Ni jedno ni drugo za vlasnika ne dolazi u obzir.

''Neću to lagano dozvoliti, nema predaje bez borbe, to je besmisleno totalno. Teška idijotarija – rezanje brodova u Zagrebu, puštanje njih – to je besmisleno totalno'', rekao je Kosanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira ih preurediti i pretvoriti u kafiće i restorane – kao što je slučaj i u drugim velikim gradovima uz rijeku.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo