'U OVOM TRENUTKU NAM GORI SJEVER ZEMLJE': / Capak otkrio stanje sa zarazom; 'Važan podatak je smanjenje broja u Zagrebu'

Image

U ovom trenutku nam gori sjever zemlje, Varaždinska i Međimurska županija.

9.11.2020.
11:22
VOYO logo

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je kako je u Hrvatskoj trenutno visoka incidencija zaraze, te da se Hrvatska nalazi na 22. mjestu od 27 zemalja Europske unije.

"Stopa smrtnosti nam je 184,5 na milijuna stanovnika u čemu smo na sredini ljestvice u Europskoj uniji i to je dobro. Što se tiče brojki u zadnjih nekoliko dana, imamo 4,2 postotni porast što nam daje nadu da porast stagnira i da će nam se situacija popraviti", rekao je Capak. Dodao je kako je udio hospitaliziranih 8,2, a udio ljudi kojima je potreban respirator, među aktivnim slučajevima, je 0,8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ključno je da se striktno pridržavamo epidemioloških mjera'

"U cijeloj Europi i u nama susjednim zemljama situacija je slična, i kod njih situacija stagnira. Nadamo se izravnavanju krivulje i nakon toga padu broja slučajeva. Ključno u postizanju te stagnacije je da se striktno pridržavamo propisanih epidemioloških mjera. U Hrvatskoj je razlika od županije do županije, u ovom trenutku nam gori sjever zemlje, Varaždinska i Međimurska županija. Njihov porast nešto kasni u odnosu na Zagreb i dalmatinske županije tako da se nadamo da će uspjeti obuzdati taj veliki rast. Važan podatak je da je evidentirano smanjenje broja novozaraženih u Zagrebu, dakle ta krivulja novooboljelih u Zagrebu ima jednu jasnu silaznu putanju i nadamo se da će se tako i nastaviti", kazao je Capak.

Podsjetimo, u ponedjeljak je Stožer izvijestio kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 1529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.942. Među njima je 1451 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 142 pacijenta. Preminulo je 38 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo