Bruse se detalji / U Ministarstvu zdravstva cijepljenost naglo skočila, sa 35% na 63%. Ne samo to, nego i tko neće cjepivo, morat će ovako!

Sve to kako bi se na cijepljenje potaklo više zaposlenika u javnom i državnom sektoru

19.7.2021.
18:48
VOYO logo

"Prihvaćanje novih okolnosti" - tako je pomoćnica Krunoslava Capaka, Marija Bubaš u RTL-u Danas nazvala početak pilot projekta u Ministarstvu zdravstva koji bi mogao zaživjeti već sredinom kolovoza.

U pitanju je testiranje na ulazu u Ministarstvo za sve one koji se nisu cijepili. Kako će to izgledati i hoće li sva ministarstva imati istu praksu - u Vladi se bruse detalji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako u ruku nisi primio cjepivo, u nos stiže bris - tako bi mogao izgledati početak radnog dana djelatnicima Ministarstva zdravstva već za manje od mjesec dana.

"Najraniji datum mogao bi bit 15. kolovoza. Ministarstvo zdravstva će biti pilot projekt i pokazat će da smo spremni na to", rekla je Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to kako bi se na cijepljenje potaklo više zaposlenika u javnom i državnom sektoru. Čelnik ministarstva Vili Beroš danas motivira COVID matematikom.

"Protekli mjesec 579 građana je završilo u bolnici zbog COVID-19, 94 posto njih nije bilo cijepljeno. Matematika je jasna, cjepivo protiv COVID-19 = zdrav i normalan život. Zaštitimo sebe i druge #CijepiSe", napisao je Beroš na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li i kada ostala ministarstv, slijediti primjer Vilija Beroša? Iz Vlade odgovaraju:

"U tijeku su međuresorne konzultacije kako bi se pronašli optimalni načini zaštite zdravlja i veća razina sigurnosti djelatnika, kao i stranaka i građana u okviru rada ministarstava i svih resora. Provedena dobrovoljna istraživanja pokazala su da je u velikoj većini ministarstava razina procijepljenosti iznad 50% (u nekima i preko 60%, u samoj Vladi 70%, a u uredu predsjednika Vlade 92%)".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSUDE HLK-a /

Svađa liječničkih udruga oko cjepiva protiv korone: 'Nevjerojatno je da im je obilje znanstvenih i stručnih dokaza uspjelo promaknuti'

Image
OSUDE HLK-a /

Svađa liječničkih udruga oko cjepiva protiv korone: 'Nevjerojatno je da im je obilje znanstvenih i stručnih dokaza uspjelo promaknuti'

Upravo je najava o donošenju potvrde o preboljenju, cijepljenju i testiranju u državnoj službi stigla prije deset dana kada je u ministarstvu zdravstva bilo manje od 35 posto cijepljenih zaposlenika.

U međuvremenu se nešto očito naglo pomaklo s mjesta. Najnoviji je podatak da je u Ministarstvu zdravstva sada najmanje jednom dozom cijepljeno već 63 posto, a da ih je još 11 trenutno imuno zbog toga što su preboljeli covid-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju Ministarstva zdravstva bit će plaćeni s naše strane. Moramo kao resorno ministarstvo nadležno za zdravstva pokazati svim drugim resorima primjer i pokazati da nema dvostrukih mjerila", izjavio je Beroš.

Unaprijed treba znati koje su osobe kvalificirane za potrebu koordinatora za testiranje na ulazima u ministarstva, smatra Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom slučaju nitko ne bi smio odbijati testiranje, dakle jedno je odbijanje cijepljenja dok nije zakonom regulirano, ali odbijati testiranje po tumačenju koje smo i sami vidjeti onda ni sam radnik ne bi mogao. A testiranje se ne bi smjelo dotaknuti do toga da on mora platiti", poručio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ako nakon ministarstava, takva praksa pređe i na škole, prosvjetari poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po pitanju testiranja, ali i cijepljenja, zaposleni u školama su podijeljeni. To u ostalom na to pokazuju rezultati, negdje oko 52 posto se cijepilo, ostali očito iz nekog razloga nisu. Prema tome podjela postoji", rekao je Željko Stipić, Sindikat Preporod.

"Ono što predstavlja posebno veliki problem da se uvijek što se tiče obrazovanja postupa u zadnji trenutak i mi se nadamo da ovakva rješenja neće biti nepripremljena kao što se nepripremljeno ulazi u svaku nastavnu godinu što je loše za svakog dionika u sustavu", izjavila je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testiranjem na ulazima u pojedine institucije ili ne, na jesen će COVID potvrde, čini se, biti još više u uporabi i u javnom, ali i privatnom sektoru. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo