ŠOK ZA 2000 LJUDI / Dio Lovrana preko noći ostao bez liječnika obiteljske medicine: 'To će se događati i drugdje'

Image
Foto: Google Maps

U Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine upozoravaju da su mnogi liječnic pred mirovinom, a specijalizacije nisu bile raspisivane na vrijeme

14.11.2021.
11:07
Google Maps
VOYO logo

Dvije tisuće stanovnika općine Lovran gotovo preko noći ostalo je bez svoga liječnika obiteljske medicine jer je dosadašnja liječnica otišla u mirovinu. Stoga su Lovranci počeli prikupljati potpise za peticiju da dobiju novog liječnika, piše Dnevnik.hr.

"Odaziv je do sada izvanredan. U samo 24 sata skupili smo nešto više od 300 potpisa", kazao je jedan žitelj Lovrana za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO ĆE NAS LIJEČITI? /

Kronično nam nedostaje liječnika: ' Već smo do nosa u vodi. Pucamo po šavovima!'

Image
TKO ĆE NAS LIJEČITI? /

Kronično nam nedostaje liječnika: ' Već smo do nosa u vodi. Pucamo po šavovima!'

HZZO će raspisati natječaj

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje će raspisati natječaj za popunu mreže na koji će se moći javiti zdravstveni radnik privatne prakse sa sjedištem ordinacije u Lovranu i važećim rješenjem Ministarstva zdravstva, kao i Dom zdravlja", poručuju iz HZZO-a.

Do tada, u Lovranu su dva tima obiteljske medicine. Oba imaju mogućnost primanja pacijenata jer nisu, kako kaže HZZO, dostigli maksimalan broj od njih 2125. Uz to, poručuju iz HZZO-a, Lovrancima su na raspolaganju i ordinacije u susjednim mjestima Ičićima, Matuljima, Mošćeničkoj Dragi i Opatiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'35 posto stanovnika ostat će bez liječnika'

Međutim, na problem s obiteljskim liječnicima Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHom) Primorsko-goranske županije upozorava već pet godina.

"To će se događati na području cijele Hrvatske. Broj stanovnika koji će biti zahvaćen mogućim gubitkom, odnosno konkretno gubitkom uopće zdravstvene zaštite, je 35 do 37 posto u iduće četiri godine", kaže dr. Leonardo Bressan, predsjednik KoHom-a Primorsko-goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je što su mnogi liječnici obiteljske medicine pred mirovinom, a specijalizacije nisu bile raspisivane na vrijeme.

Isti problem i s pedijatrima u primarnoj zaštiti

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata kaže kako je isti problem i s pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je, naravno, moguć scenarij da pacijenti u ordinacijama neće imati svu potrebnu zdravstvenu skrb", kaže ona.

Lovranski problem pokušat će se riješiti u ponedjeljak, za kada je sazvan hitan sastanak načelnika Općine s predstavnicima HZZO-a, županije, županijskog doma zdravlja i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo