Održana generalna proba /

U Kninu sve spremno za proslavu Oluje: Dolaze predstavnici američke i izraelske vojske

Braniteljima iz Knina je žao što nema povorke kroz cijeli Knin u kojoj bi sudjelovali svi branitelji, ali pozdravit će i ovakvu proslavu

5.8.2018.
8:00
VOYO logo

U Kninu je započelo obilježavanje 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Na glavnom gradskom trgu i tvrđavi generalnu probu imali su sudionici sutrašnjeg službenog protokola, svi osim izraelskih borbenih aviona F-16.

Na stadionu NK Dinare izložena je većina udarnog naoružanja Hrvatske vojske. Danas je ondje održana generalna proba svečanosti, koja započinje himnom te čitanjem imena svih nestalih i poginulih branitelja u Oluji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od onih koji će podići stijeg je i sin poginulog hrvatskog branitelja iz Gline. "Imao sam tada 16 godina. Imam još mlađeg brata, on je tada imao deset godina i sestru koja je imala tri godine. Ogromne su bile emocije čim su mi iz Ministarstva javili da sam odabran za podizanje stijega", ispričao nam je Elvis Dujmić, sin poginulog branitelja.

Sutra će Knin preletjeti izraelski F-16 u formaciji s hrvatskim MIG-om, a danas su probu obavili samo MIG-ovi, ali i po jedna od svih vrsta letjelica koje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima. Mimolet je samo jedan od segmenata velike proslave. Očekuje se dolazak i predstavnika izraelske i američke vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno detalja ima koje treba složiti u mozaik i dati jednu generalnu sliku. Ta proslava Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja mora proći sigurno i mi smo se fokusirali na to", ističe general bojnik Siniša Jurković, načelnik Provedbenog stožera za obilježavanje VRO Oluja.

Braniteljima iz Knina je žao što nema povorke kroz cijeli Knin u kojoj bi sudjelovali svi branitelji, ali pozdravit će i ovakvu proslavu.

"Ako su branitelji u pola pet mogli krenuti u Oluju, zašto ne bi mogli doći osam sati slušati predsjednicu, predsjednika Vlade i Sabora. To su sve institucije za koje smo se mi borili", kazao nam je Marinko Čavka, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Knina.

Dvodnevna proslava započela je Taktičko-tehničkim zborom i smotrom opreme oružja i opreme Hrvatske vojske. Mladi vojnici pokazali su i samohodnu haubicu, kažu trenutno najbolje topničko oružje na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Haubicom se može ispaliti projektil koji spada pod smart streljivo, dometa 80 kilometara. Ima veoma veliku vatrenu moć, brz režim paljbe", pojašnjava poručnik Martin Ćuk, iz Topničko-raketne pukovnije.

"Ovi dani za mene znače da sam ispunjen velikom srećom, zadovoljstvom i ponosom što sam pripadnik pobjedničke vojske, pripadnik vojske koja čuva sigurnost naših građana, koja čuva interese naše države, naše zemlje i koja je jamac sigurnosti kako naše zemlje, tako i naših građana", kazao anm je satnik Ljubomir Šakić, zamjenik zapovjednika Tehničko-taktičkog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slavljeničkom ozračju Knin dočekuje 23. obljetnicu Oluje.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo