šuti o svemu / U jeku prve kandidature za predsjednika istražujemo: Vlada li na Pantovčaku predsjednica ili Kika?

Predsjednica već nekoliko mjeseci izbjegava dati jasan odgovor na pitanje hoće li opet biti kandidat HDZ-a

14.11.2018.
22:30
VOYO logo

Predsjednica je inače još kad se otvorila afera s njezim savjetnikom za njezinim nacionalnu sigurnost novinare uputila da o svemu pitaju Vladu Galića pa smo mi kao dobri novinari danas poslušali njezin savjet i pitali g. Galića za komentar. 

G. Galić je vrlo ljubazno pristao dati izjavu i pojasniti njegovu vezu s Vargom, njegovu izjavu odobrio je i Ured predsjednice a onda je Ured predsjednice Republike koja nas je uputila na izjavu Vlade Galića povukao odobrenje za njegovu izjavu. Imamo sasvim ozbiljan dojam da Uredom predsjednice vlada Kika i njezina ljubimica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Kolindi Grabar-Kitarović u ovom trenutku stvarne ili izmišljene afere najmanje trebaju. Bliži se vrijeme kada će morati istaknuti svoju kandidaturu i bilo bi dobro da nezgodnih pitanja ima što manje.

'Sve je stvar tajminga'

Četvrta po redu i to predsjednica. Grabar-Kitarović pobijedila je 2014-te na izborima kao kandidatkinja HDZ-a. Predsjednica je sigurno još godinu dana. Da će se kandidirati ponovno svi već znaju - ali ona to još ne želi reći. HDZ je stranka iz koje je krenula. HDZ je stranka čije je Nacionalno vijeće jednoglasno odlučilo da ona bude kandidatkinja za predsjednicu. A tako bi moglo biti opet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz onoga što smo mi razgovarali meni je sve jasno. A sad kad će što reći javno, da a parafraziram sebe danas nije do mene. Stvar je tajminga", kazao je premijer Andrej Plenković

A taj je tajming već prošao - ako se sjetimo kako je Branko Bačić govorio u lipnju. "Držim da je početak jeseni primjereni rok do kada HDZ mora krenuti u pripreme oko predsjedničkih izbora. Mislim da danas nitko ne može pobijediti na predsjedničkim izborima ako iza njega ne stane najveća stranka u RH a to je HDZ", kazao je tada Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP ne sumnja da će HDZ podržati Grabar-Kitarović

Predsjednik te iste stranke i predsjednica Republike sve češće su u zategnutim odnosima. Hoće li HDZ prijeći preko toga i ponovno je podržati?

"Sve ove sukobe realno izaziva Pantovčak, izaziva predsjednica. Ili je to strategija ili jednostavno nesnalaženje ili pipkanje puta, ali nije dobro da se kandidatkinja ponaša kao slijepac i da pipka štapom. Ona bi trebala znati što želi", tvrdi politički analitičar Krešimir Macan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz oporbenog SDP-a kažu svog kandidata za predsjedničke izbore još nemaju, koncentrirani su na europske, ali ne sumnjaju da će HDZ podržati Grabar-Kitarović. "Njima je samo važna pobjeda, pri tome su spremni i zatomiti i mišljenja i stavove i nesuglasice. 

Bitno je ostati na Vlasti ili doći do vlasti. Ako porcjene da je  Grabar Kitarović da koja im nosi pobjedu oni će definitvno stati iza nje", tvrdi saborska zastupnica Sabina Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko potencijalnih kandidata za Pantovčak

Predsjednica ionako kao da je u kampanji bez prestanka. Premješta ured kad i gdje stigne. Udomila je psa iz azila. Pokušava se svidjeti i desnoj struji pa je nakon što je potvrdila da će ići u Marakeš sve otkazala. Macan kaže predsjednica kandidaturu može objaviti kad god hoće, posljednji rok je ujedno i onaj za prikupljanje potpisa - mjesec dana prije izbora. 

"Preduvjet je da li Vas javnost poznaje. Imali smo zadnji put Sinčića. Nitko ga nije znao, pa je došao na 17%. I to samo kroz sučeljavanja. Obilazak Hrvatske je je minimalan trošak. To je više da imate neke videoinserte i neke priče i neke fotografije da imate podršku, ali to nije presudno", tvrdi Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka imena u javnosti se ipak spominju: Uz sadašnju predsjednicu, kao kandidat HDZ-a spominjao se ministar obrane Damir Krstičević. Spekulira se i o velikom povratku Zorana Milanovića. Pobunio se protiv sustava pa se i ime suca Kolakušića vezalo uz Pantovčak. Dalija Orešković koja se također spominjala svoju podršku je dala -  Marku Vučetiću.

"Zbog toga sam kao čin odgovornosti prema društvu odlučio objaviti vlastitu uvjetnu kandidaturu i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović suočiti s time da se započne famijalizirati s institucijom PRH i napravi odmak od građanke", kazao je Vučetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučetić nije tipičan saborski zastupnik - on je filozof, točnije profesor filozofije - i teolog koji se suprotstavlja stavovima crkve. I prvi je službeni kandidat za predsjedničke izbore 2019. Točnije, uvjetni kandidat.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo