U JADRANU SE POJAVIO NOVI PREDATOR: / Došao je iz Crvenog mora i uništava sve pred sobom: 'Veliki je grabežljivac'

Image
Foto: screenshot / HRT

'Veliki je grabežljivac i može u jednom području u kratko vrijeme istrijebiti cijelu faunu koja odgovara veličini te vrste koja naraste oko 40 centimetara', kazao je za vatrenjaču Jakov Dulčić,

23.5.2021.
22:33
screenshot / HRT
VOYO logo

U Jadranu su zabilježene neke vrste kojih ondje dosad nije bilo. Primjerice, majušni Massutijev glavoč i Iglanova priljepuša, koju su ribari uočili u blizini Hvara.

"Imamo dojavu jednog ribara kako je našao nešto što se nalazi nalijepljeno na drugoj ribi. Odmah smo reagirali i utvrdili da se radi o ribi i dali smo joj ime Iglanova priljepuša", kazao je za HRTJakov Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošast koja uništava faunu

Obje spomenute nove vrste u Jadranu su pitome, ali ne i ona treća. Naime, nedavno je u Jadranu uočena i vatrenjača, predator koji uništava gotovo sve pred sobom.

"Ona je dospjela iz Crvenog mora i postupno se širi. Prvi naziv je bio 1991. godine i ta vrsta se jako brzo razvija. Broj jaja koje izbacuje je vrlo velik, a mrijesti se tijekom cijele godine", kaže Dulčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o pošasti koju, primjerice, pomorski rendžeri na Floridi sustavno uništavaju i love jer je ondje uništila 80 posto cijele bentovske faune.

Ima mjesta gdje ju je nemoguće istrijebiti

"Hrani se sa svim vrstama riba i to pogotovo manjima. Postoji opasnost od uboda tijekom njene manipulacije s drugom ribom. Ubod je jači od škarpine i pauka", pojasnio je Dulčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrenjača se brzo širi u Jadranu i pitanje je vremena kada će doći i u naše vode.

"Veliki je grabežljivac i može u jednom području u kratko vrijeme istrijebiti cijelu faunu koja odgovara veličini te vrste koja naraste oko 40 centimetara. Područja koraljnih grebena odgovaraju toj vrsti koju je gotovo nemoguće istrijebiti", upozorio je Dulčić na HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo