iznenadit ćete se /

U Hrvatskoj se povećavaju rodiljne naknade: istražili smo kakve su drugdje u Europi

Ovo neće dobro završiti. Evo i drugi dan zaredom dobre vijesti. Ovaj put za sve mame i sve žene koje žele postati mame. Naknade za drugih 6 mjeseci roditeljskog dopusta povećavaju se i za zaposlene i nezaposlene majke

1.12.2016.
22:16
VOYO logo

Dobre vijesti u dječjem parkiću brzo se šire. I Tomislavu je obradovala najava da će se povećati roditeljska naknada.

"Svako povećanje u ovo vrijeme vjerujem da svakome dobro dođe i da će puno toga pomoći i olakšati, kako ne", uvjerena je majka Tomislava Cetina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposleni roditelji tako će umjesto dosadašnjih 2660 kuna dobiti 4000 kuna za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta. Nezaposlenim roditeljima će se iznos povećati s 1600 na 2300 kuna tijekom cijele godine.

"Mislimo da ćemo sa zakonom koji će najkasnije s 1. 7. izmjenom zakona vezano za roditeljske i porodiljne naknade ići na povećanje, dakle ne radi se o delimitiranju nego povećanju", kaže ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike NadaMurganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proračunu je za tu mjeru za drugi dio 2017. godine osigurano 158 milijuna kuna.

"Radimo izračune u suradnji s HZZO-om koji ima najtočnije podatke koji broj i koji iznosi porodiljnih naknada se sada koriste", kaže ministrica.

Hrvatska je po pravima majki u vrhu Europe - najdulje primaju puni iznos plaće. Brojke OECD-a kažu: u Hrvatskoj majke 30 tjedana primaju punu plaću, prva nakon nas je Poljska s 26 tjedana. Slovenke 100 posto plaće primaju  duplo kraće nego Hrvatice - 15 tjedana, u Austriji i Njemačkoj po 4 mjeseca. U Portugalu porodiljni traje najkraće - 6 tjedana.

Roditeljske naknade trebale bi biti veće od srpnja iduće godine. Bivša ministrica socijale i oporbena saborska zastupnica Milanka Opačić podržava ovu mjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je drago da je to u skladu s predizbornim programom SDP-a. Mi smo predlagali delimitiranje uz drugih 6 mjeseci, ali do 5 tisuća kuna zato što smo znali da je to realno, ali drago mi je da će se to delimitirati barem do iznosa od 4 tisuće kuna", kaže Opačić.

A što će biti s 1000 eura za svako novorođeno dijete još se ne zna jer ministrica tvrdi da Vlada nije odustala od niti jedne demografske mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike