IMAMO 1000 NOVOZARAŽENIH I 27 PREMINULIH: / 1508 pacijenata je na bolničkom liječenju, a na respiratoru 163

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Jučer je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježen 491 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 4871

19.5.2021.
7:02
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 1566 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 166
  • Ukupno je umrlo 7765 osoba
  • U svijetu je potvrđeno 164.287.888 zaraženih
  • Oporavilo se 143.039.115, a umrlo 3.404.891

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

SAD će cijepiti djecu između četiri i šest godina

22:00 - Djeca u dobi između četiri i šest godina u Sjedinjenim Državama vjerojatno će moći dobiti cijepljenje protiv Covida-19 do kraja ove godine ili u prvom kvartalu 2022. godine, rekao je dr. Anthony Fauci, glavni nacionalni stručnjak za zarazne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je početkom ovog mjeseca otvorile put za uporabu cjepiva covid-19 iz tvrtke Pfizer/BioNTech kod adolescenata u dobi od 12 i više godina.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija pokreće istraživanje o trećoj dozi cjepiva

21:00 - Britanska vlada je pokrenula u srijedu klinička ispitivanja, navodno prva u svijetu, o imunološkom odgovoru koji izaziva treća doza cjepiva protiv covida-19. S gotovo 128.000 umrlih, u Velikoj Britaniji se stanje bitno popravilo nakon duge i stroge zimske karantene i masovne kampanje cijepljenja.

Kako bi sačuvale napredak, vlasti predviđaju u jesen, nakon završetka kliničkih ispitivanja, pokrenuti kampanju o imunološkom odgovoru izazvanom trećom dozom cjepiva. Ovo ispitivanje javne zdravstvene službe (NHS) u kojem će sudjelovati 2886 dragovoljaca koji su u potpunosti cijepljeni, proučavat će učinke sedam različitih cjepiva: Oxford/AstraZenece, Pfizer/BioNTecha, Moderne, Novavaxa, Valneve, Janssena i Curevaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada financira ispitivanje s 19,3 milijuna funti a ono će početi u lipnju i prvi rezultati se očekuju u rujnu. Britanska vlada nada se da će zadržati prednost pred pandemijom dok se u zemlji nastavlja otvaranje.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska bilježi značajan pad hospitaliziranih, ali i povećanje novozaraženih

20:22 - Broj osoba s Covid-19 na odjelima za intenzivnu njegu u Francuskoj pao je za 153 na 3.862; ovo je prvi put da je ICU zbir ispod 4000 ispod 11. ožujka.

Ministarstvo zdravstva također je izvijestilo o 19.050 novih slučajeva koronavirusa, što je porast od 1,64 posto u odnosu na prošli tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tajland planira cijepiti 70% stanovništva do rujna, ali jednom dozom

19:13 - Tajland namjerava primijeniti jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa do 70 posto svoje populacije do rujna; njezin je ministar zdravstva danas najavio kako traži veću zaštitu za ljude usred svog najsmrtonosnijeg vala do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako zemlja tek treba započeti program masovne imunizacije, bori se za osiguranje cjepiva od više robnih marki nakon nove, snažnije epidemije Covida-19 koja je zabilježila gotovo četverostruki porast, a broj smrtnih slučajeva povećao se šest puta od početka travnja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni rekord u Indiji - u danu od Covida umrlo 4.529 ljudi

18:05 - Indija je zabilježila najveći pojedinačni dnevni broj preminulih od Covida od početka pandemije. U srijedu je zabilježeno 4.529 smrtnih slučajeva od korone se virus širi izvan gradova i na selo. Međutim, zdravstveni stručnjaci smatraju da je taj broj veći.

Prema podacima sa Sveučilišta Johns Hopkins, SAD je prije 12. siječnja držao rekord u dnevnim smrtnim slučajevima od 4.475 osoba. Zemlja je također izvijestila o 267.334 novih dnevnih infekcija, pri čemu su se treći dan zaredom dnevni slučajevi spustili ispod 300.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nestašice cjepiva, broj primijenjenih dnevnih doza smanjio se za približno polovicu u posljednjih šest tjedana.

Indija je ukupno dosegnula 25,4 milijuna potvrđenih slučajeva oboljelih od Covida i 283.248 potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s koronom, što znači da su se po tom tragičnom pitanju našli na drugom mjestu na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pfizer će proizvoditi komponentu za covid cjepivo u Irskoj

17:16 - Pfizer bi po prvi puta trebao početi proizvoditi ključni sastojak za svoje cjepivo protiv covida-19 u irskom pogonu, priopćio je u srijedu američki proizvođač lijekova. Postojeći pogon Pfizera u Grange Castleu u Dublinu proizvodit će "mRNA supstancu za lijek", dok će proizvodnja otpočeti do kraja godine, rečeno je u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljanje proizvodnog pogona koštat će 40 milijuna dolara te će u njemu biti zaposleno 75 osoba, rečeno je. "S obzirom na opsežne tehničke procese prijenosa, razvoj na mjestu događaja, postavljanje opreme i regulacijska odobrenja koja su potrebna za pogon, očekujemo da će proizvodnja krenuti do kraja 2021. godine."

Irski premijer Micheál Martin izrazio je dobrodošlicu proizvodnji u Twitter objavi riječima da su to "sjajne vijesti... koje smještaju Irsku u srce borbe EU-a protiv pandemije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa


SAD će putem COVAX-a donirati znatnu količinu cjepiva

16:08 - SAD će putem COVAX-a, instrumente Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), siromašnijim zemljama donirati znatnu količinu cjepiva protiv covida-19, kazala je u srijedu američka koordinatorica za covid Gayle Smith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


HZJZ: Cijepljenje u tvrtkama u punom zamahu

14:00 - Nakon zaposlenika mesne industrije PIK Vrbovec, mobilni tim HZJZ-a u srijedu je cijepio oko 1500 zaposlenika prehrambene i farmaceutske kompanije Podravka - a to je samo jedna u nizu tvrtki koja je pokazala interes za cijepljenjem zaposlenika protiv covida-19, izvijestio je HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavak cijepljenja zaposlenika u tvrtkama jasno pokazuje kontinuirani interes za cijepljenje i ove grupacije ljudi. Danas smo u Koprivnici cijepili oko 1500 zaposlenika Podravke i nastavljamo dalje prema raspoloživim količinama cjepiva", izjavila je pomoćnica glavnoga koordinatora za cijepljenje i ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš.

Istaknula je da mobilni timovi HZJZ-a i drugih županijskih zavoda javljaju ohrabrujuće informacije s terena i u punoj brzini cijepe zainteresirane zaposlenike. "Cilj procijepljenosti više od polovine građana do kraja lipnja nam je sve bliže", poručila je Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Krapinsko-zagorska županija: 31

12:55 - Na području Krapinsko – zagorske županije evidentirana je 31 nova osoba pozitivna na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Klanjec (1), Grad Krapina (3), Grad Oroslavje (1), Grad Pregrada (3), Grad Zlatar (1), Općina Bedekovčina (5), Općina Desinić (1), Općina Gornja Stubica (3), Općina Hum na Sutli (2), Općina Konjščina (1), Općina Marija Bistrica (3), Općina Tuhelj (3) i Općina Zlatar Bistrica (4). Oporavilo se 28 osoba te trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko – zagorske županije iznosi 215. U samoizolaciji se nalazi 391 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 31 pacijent pozitivan na SARS CoV-2, među kojima 5 osoba na respiratoru. Na COVID odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 12 osoba pozitivnih na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Grad Zagreb: 278

12:54 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 278, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 65.700, što je 170 osoba više, nego jučer. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1.018 testiranja na SARS-CoV-2 i 174 nalaza su bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 160 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 500 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Brodsko-posavska županija: 25

12:53 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je 25 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (8), općina Rešetari (4), općina Sibinj (2), te grad Nova Gradiška i općine Brodski Stupnik, Cernik, Klakar, Nova Kapela, Okučani, Podcrkavlje, Sikirevci, Staro Petrovo Selo, Vrbje i Vrpolje (po 1). U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u Općoj bolnici Nova Gradiška (M – 1943.)


Ukidanje patenta na cjepivo podijelilo europarlamentarce

12:54 - Desnica i liberali izrazili su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta protivljenje ukidanju patenta na cjepivo protiv covida-19 a ljevica i zeleni založili za ukidanje, dok su predstavnici Vijeća i Komisije istaknuli kako je rješenje za procjepljivanje u svijetu veća proizvodnja i dijeljenje. Američki predsjednik Joe Biden ranije se ovoga mjeseca založio za ukidanje patenta na cjepivo protiv covida-19, čemu su se usprotivili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je pak suzdržano kazala da je "spremna razgovarati" o ukidanju patenta. Europarlamentarci su u srijedu s predstavnicima Komisije i Vijeća raspravljali o "učincima odstupanja od Sporazuma WTO-a o TRIPS-u u pogledu cjepiva za bolest COVID-19, liječenje, opremu te povećanju proizvodnje i proizvodnih kapaciteta u zemljama u razvoju" a rasprava je pokazala da je to pitanje podijelilo najveće zastupničke klubove.


U Hrvatskoj je potvrđeno 1000 novozaraženih

11:32 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 1 000 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5223. Među njima je 1 508 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 163 pacijenta. Preminulo je 27 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 351 997 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 7792 preminule, ukupno su se oporavile 338 982 osobe od toga 621 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 17 102 osobe.

Do danas je ukupno testirana 1 946 021 osoba, od toga 8 426 u posljednja 24 sata. Zaključno s 18. svibnja utrošena je 1 406 279 doza cjepiva. Dosad je 1 078 103 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 328 176 primilo obje doze. Na dan 18. svibnja utrošeno je 36 310 doza cjepiva.


Karlovačka županija: 25

11:16 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata ukupno je 25 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR+antigensko testiranje). S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata testirano je 179 osoba (PCR) od čega je 18 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji putem brzog testa za detekciju antigena testirane su 132 osobe od čega je sedam pozitivnih. Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno je 57 osoba, od čega je na respiratoru njih 6. U posljednja 24 sata na COVID odjelu OB Karlovac preminula je muška osoba (1932. godište).


Međimurska županija: 74

11:09 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 264 uzorka, od čega je evidentirano 74 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata oporavilo se 57 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 321. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 68 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno 7 pacijenta, dok su 2 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muška osoba stara 76 godina i ženska osoba stara 77 godina, oboje s dodatnim kroničnim bolestima.


Šibensko-kninska županija: 17

10:51 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 17 osoba je oboljelo od covida-19. Trenutno je 96 aktivnih slučajeva oboljenja od covida-19. U šibenskoj bolnici liječi se 35 osoba, od kojih su dvije osobe spojene na respirator. U kninskoj bolnici liječi se pet osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 118 uzoraka za testiranje na virus SARS-CoV-2.


Osječko-baranjska županija: 68

10:50 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 414 uzoraka od kojih je 68 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području grada Osijeka (20), zatim 8 na području Ernestinova, na području Belišća, Đakova i Našica po pet, Belog Manastira tri, s područja Donjeg Miholjca, Darde, Erduta, Koške, Magadenovca, Petlovca i Valpva po dvije osobe i po jedna novopozitivna osoba s područja Antunovca, Đurđenovca, Bilja, Čepina, Satnice Đakovačke, Kneževih Vinograda, Strizivojna i Viškovaca.

Na bolničkom liječenju nalazi se 101 osoba koja je oboljela od COVID-19, i to 78 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 16 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 23 pacijenta s tim oboljenjem. Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 82 do 69 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 737 osoba.


Ličko-senjska županija: 7

10:49 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od COVID-19, 12 osoba je izliječeno. 2 oboljele osobe su s područja Senja te po jedna oboljela osoba s područja Gospića, Lovinca, Donjeg Lapca, Brinja i Udbine. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalaze 22 osobe. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 88 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 160 mjera samoizolacije. Provjerom su utvrđena 4 kršenja izrečenih mjera.


Zagrebačka županija: 52

10:35 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije oboljele su 52 osobe (gradovi – 10 Samobor, 3 Sveta Nedelja, 2 Zaprešić, 3 Jastrebarsko, 6 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 9 Dugo Selo, 6 Sveti Ivan Zelina, općine – 2 Brdovec, 1 Jakovlje, 1 Pušća, 1 Pisarovina, 2 Kravarsko, 2 Križ, 1 Brckovljani, 1 Gradec, 1 Bedenica), a ozdravilo je 140 osoba.


Varaždinska županija: 78

10:34 - U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 176 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 88 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, 70 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu je smješteno 18 osoba. U jedinicama intenzivnog liječenja se nalazi 20 osoba, od kojih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 437 uzoraka.


U Indiji 4529 žrtava u jednom danu, najviše u svijetu od početka pandemije

10:34 - Indija je u srijedu potvrdila 4529 žrtava covida-19, što je najviši dnevni broj uopće u svijetu od izbijanja pandemije, pokazali su službeni podaci. Južnoazijska država preuzela je taj mračni rekord najviše žrtava u jednom danu od Sjedinjenih Država koje su 12. siječnja potvrdile 4475 umrlih, prema podacima američke Sveučilišne bolnice Johns Hopkins. Indija je potvrdila 267.334 novozaraženih u protekla 24 sata te je ukupan broj zaraženih dosegnuo 25,5 milijuna, objavilo je ministarstvo zdravstva. Broj umrlih od posljedica covida-19 od početka pandemije u Indiji iznosi 283.248.

Suočena s drugim smrtonosnim valom pandemije, Indija je imala najviši dnevni broj zaraženih 7. svibnja - 414.188. Iako je postotak počeo od tada opadati, vlada je upozorila da je samo 1,8 posto od 1,3 milijarde stanovnika dosad zaraženo. Nakon eksplonencijalnog rasta zaraženih u prenatrpanim bolnicama u gradovima i većim mjestima, infekcija brzo raste u ruralnim regijama gdje su zdravstvene službe manjkave i nedostaje testiranja. Iako je Indija najveći svjetski proizvođač cjepiva samo je 3 posto stanovništva dosad potpuno cijepljeno u toj zemlji. Suočena s najvećim porastom infekcija, Indija je prije mjesec dana prekinula izvoz cjepiva, nakon što je donirala ili prodala više od 66 milijuna doza. Zbog toga se Bangladeš, Nepal, Šri Lanka i veći dio Afrike muče s nalaženjem drugih izvora.


Parižani ponovo uz kavu i 'croissants', Austrija se vraća normalnom

10:31 - Za Parižanina Elia Ayachea svijet je u srijedu malo bliže normalnim vremenima prije pandemije covida-19: ponovo sjedi u omiljenom kafiću uz 'croissant' i pijucka kavu, a primjer Francuske slijedi i Austrija koja danas također ukida niz restrikcijskih mjera vezanih uz pandemiju. Nakon šestomjesečnog zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, kafići i restorani u Francuskoj počeli su posluživati goste na terasama i vanjskim prostorima. "Nestrpljivo sam čekao da se vratim svom životu i osobi kakav sam bio prije", kazao je Ayache uživajući na terasi kafića Les Deux Magots u pariškoj četvrti Saint-Germain-des-Prés na Lijevoj obali.

Kultno je to mjesto u koje su zalazili Ernest Hemingway i ostali slavni pisci i filozofi poput Jean-Paul Sartrea i Simone de Beauvoir, kao i u susjedni Cafe de Flore, omiljeno mjesto Pabla Picassa. Globalna pandemija primorala je vlasti diljem svijeta na zatvaranje ugostiteljskih objekata, ali u Francuskoj, naciji koja je izmislila vrhunsku kuhinju - 'haute cuisine' - zatvaranje restorana i kafića je ljudima posebice teško palo. Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Francuzi provode više vremena na jelo i piće u restoranima nego bilo koja druga razvijena nacija, ručkovi i večeri vani su način života i dio francuskog društvenog tkiva.

Ayache radi u financijskom sektoru i prije zatvaranja zemlje dolazio je u Les Deux Magots svaki dan, uključujući vikende. Dio je to njegove jutarnje rutine kako bi se u miru pripremio za radni dan. "Ovdje se osjećam kao kod kuće, znam ovo mjesto i ljude", rekao je Ayache s 'laptopom' na stolu. Njegovo najdraže mjesto je unutra, no to mu je i dalje nedostupno zbog ograničenja vezana uz covid-19. "Malo je na terasi prohladno, no malo pomalo sve će se vratiti na staro i zbog toga sam vrlo sretan", kazao je Parižanin.

Austrijski povratak u normalu

U Beču, austrijski kancelar Sebastian Kurz je ukidanje nekih epidemioloških mjera nazvao "početnom točkom u našoj borbi za povratak u normalu". Od srijede ponovo rade barovi i hoteli jer Austrija ponovo pokreće turizam, jedan od ključnih sektora svoje privrede. Posjetitelje će ponovo moći primati i kazališta, kina, muzeji i teretane. Brojne trgovine i uslužne radnje koje nisu nužne za svakodnevni život otvorene su još od veljače.

Za brojna mjesta za održavanje raznih događanja još uvijek postoje ograničenja vezana uz broj ljudi koji se mogu okupljati, a pokrovitelji moraju imati potvrde o cijepljenju, negativnom testu na koronavirus ili potvrde o preboljenoj bolesti. "Krivulja zaraženih naglo pada, a krivulja cijepljenih raste", kazao je Kurz objasnivši zašto se Austrija ponovo otvara.


Nema sporazuma o digitalnoj zelenoj potvrdi, pregovori se nastavljaju

10:28 - Čelnici EU nisu uspjeli dovršiti pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda u utorak, čime bi počeli provoditi plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju u četvrtak. "Zastupnici iz Europskog parlamenta, Europske komisije i vlada država članica nastavit će pregovore u četvrtak", priopćilo je portugalsko predsjedništvo EU. Digitalni certifikat mogao bi otvoriti više zemalja EU-a za putovanja unutar Unije potkraj lipnja, čak i dok traje i dalje pandemija koronavirusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Takozvana digitalna zelena potvrda bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest. To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje se nisu mogle cijepiti. Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutačno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti certifikat donosi unutar njihovih granica. Njemačka europarlamentarka Cornelia Ernst rekla je da se "zastupnici nisu uspjeli dogovoriti o ključnim pitanjima". "Rasprave su se i dalje vrtjele oko ključnih točaka poput zahtjeva Europskog parlamenta za pristup besplatnim testovima za sve", rekla je Ernst nakon pregovora.

Europski zastupnici također su odbili dopustiti da pojedine zemlje EU-a dobiju priliku da nametnu vlastita ograničenja ulaska iz drugih zemalja EU-a, čak i ako imaju digitalnu zelenu potvrdu. Izvršna grana EU iznijela je svoj prijedlog za digitalnu zelenu potvrdu još u ožujku. Grčka je već ublažila uvjete za ulazak stranaca koji su cijepljeni, a Španjolska dopušta ulazak turista iz EU pod uvjetom negativnog testa. Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, šestina odrasle populacije Europske unije sada je cijepljena s obje doze. Cilj Komisije je povećati to na 70 posto do rujna.


Crna Gora cijepila gotovo četvrtinu svoje populacije

10:17 - U Crnoj Gori je do srijede upotrijebljeno 148.255 doza cjepiva protiv koronavirusa, što znači da je cijepljeno blizu četvrtine populacije te zemlje, priopćeno je iz crnogorskog ministarstva zdravlja. Kako se navodi, oko 113,5 tisuća građana primilo je prvu dozu cjepiva, dok je skoro 35 tisuća Crnogoraca u cijelosti imunizirano. "Crna Gora je u postotku cijepila veći dio svog stanovništva od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova kada su u pitanju zemlje regije, te od Bugarske kao zemlje članice EU, ali u postotku više i od Ukrajine i Moldavije", navodi se priopćenju.

Crna Gora je u početku kasnila s nabavkom cjepiva za svoje građane, pa je prve doze ruskog cjepiva Sputnjik V dobila krajem veljače kao donaciju Srbije, a kasnije još 50 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva od Republike Kine, da bi u travnju stiglo 24 tisuće doza AstraZeneca cjepiva, koje je Crna Gora dobila kroz Covax program od EU. Do početka svibnja Crnoj Gori je cijepljeno svega šest posto populacije te zemlje, no prvih dana svibnja počelo je masovno cijepljenje stanovništva nakon što je u tu zemlju iz Kine dopremljeno 200 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva, dok su u međuvrmenu stigle i prve doze BioNTech/Pfizer cjepiva koje je donirala Europska unija.

Crna Gora je u prva tri mjeseca ove godine bila u vrhu liste zemalja svijeta po broju aktivnih slučajeva i oboljelih na dnevnoj razini. No, zahvaljujući uvođenju rigoroznih epidemioloških mjera sredinom ožujka, koje su predviđale zatvaranje obrazovnih ustanova, ugostiteljskih objekata, teretana i fitnes i trgovačkih centara, broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen je s oko maksimalnih 10 tisuća oboljelih na 1300, koliko ih je danas. Broj inficiranih na dnevnoj razini već tjednima je ispod stotinu. Crna Gora je u drugoj polovici travnja gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiloške mjere, dok je početkom svibnja ukinula i policijski sat. Ipak, nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru i dalje je obaveza sve stanovnike Crne Gore starije od 5 godina.


Vukovarsko-srijemska županija: 40

10:07 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 40 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 37 pozitivno na PCR testiranju, 5a 3 na brzom antigenom testu. Preminulih osoba nema.


Primorsko-goranska županija: 74

10:06 - U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđene su 74 novozaražene osobe koronavirusom, a umrle su dvije osobe, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite. U 24 sata testirano je 798 osoba. Ozdravilo je 76 osoba pa je sada u Primorsko-goranskoj županiji aktivnih 935 slučajeva Covida-19. U riječkoj bolnici liječi se 57 oboljelih od Covida-19, a uz pomoć respiratora skrbi se o pet bolesnika.


Koprivničko-križevačka županija: 21

10:05 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđen 21 novi slučaj bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 138 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je 19 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 35 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1953. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge bolesti.


Virovitičko-podravska: 10

10:00 - Uslijed infekcije COVIDOM-19, a imajući pritom brojne komorbiditete, preminuo je muškarac (1945. godište). On je 131 žrtva korone virusa s područja Virovitičko-podravske županije, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. U posljednja 24 sata, testirano je 70 osoba, a kod njih 10, detektiran je virus SARS-CoV-2. Najviše zaraženih, petero, dolazi iz Virovitice, po dvoje ih je iz Čađavice i Špišić Bukovice, dok je jedna pozitivna osoba iz Pitomače. Na bolničkom liječenju je ukupno 40 pacijenata, od čega je njih 39 u Općoj bolnici Virovitica, te jedna osoba u KBC-u Rebro. Od početka epidemije korona virusa, s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2, zarazile su se 4.024 osobe. Nažalost, 131 osoba je preminula od posljedica infekcije COVIDOM-19. Iz Stožera civilne zaštite VPŽ, apeliraju na odgovornom ponašanju i poštivanju epidemioloških mjera.


Neslužbeno, imamo 1000 novozaraženih

9:36 - Kako neslužbeno doznaje HRT danas je u Hrvatskoj 1000 novozaraženih. Testirano je 8426 osoba. Prije tjedan dana u srijedu imali smo 1471 novi slučaj na 8773 testiranih, a prije dva tjedna 2494 nova na 10.446 testiranih.


Zadarska županija: 25

9:35 - Na području Zadarske županije 25 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 12 novooboljelih izolaciju provode na području Grada Zadra, po dvije na području Pakoštana i Vrsi te po jedna na području Benkovca, Galovca, Gračaca, kali, Pašmana, Poličnika, Privlake, Ražanca i Sukošana. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 409 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 651 osoba, a od bolesti se oporavilo 18 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitaliziran je 41 bolesnik od kojih je 8 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 9 pacijenata. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.


Istarska županija: 7

9:34 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 366 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 7 novozaraženih osoba. Kod 5 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalaze se 2 osobe. Izliječeno je 14 osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1545 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 50 osoba, a od toga se 6 osoba nalazi u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1933. i 1939. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 14

9:33 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 20 pacijenta zaraženih koronavirusom od kojih je njih 3 na respiratoru, a na opservaciji je 8 pacijenta.


Produljeno izvanredno stanje u Mađarskoj

9:23 - Mađarski parlament ponovno je produljio izvanredno stanje koje omogućuje vladi da donosi izvršne uredbe i zaobiđe parlament u donošenju mjera protiv suzbijanja koronavirusa. Parlament u Budimpešti glasao je u utorak za produljenje izvanrednog stanja do jeseni. Time se omogućuje okvir koji dopušta vladi da donosi odluke koje bi u normalnim okolnostima trebala odobriti zakonodavna vlast.

Premijer Viktor Orban (desnica) rekao je da je produljenje opravdana jer valjanost mjera na snazi istječe 22. svibnja. Oporba je optužuje vladu za zloporabu izvanrednog stanja stvorenog pandemijom za donošenje odluka koje nemaju nikakve veze s borbom protiv covida-19. Mađarska je prvi put izvanredno stanje proglasila u trajanju 15 dana početkom studenoga i od tada dvaput ga je produljivala. Kritičari optužuju nacionalicističkog premijera Orbana da zlorabi ovlasti koje mu omogućuje izvanredno stanje za bujanje korupcije i ukidanje autonomije sveučilišta.

Stopa zaraze covidom-19 pada u Mađarskoj, no incidencija - postotak zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna - bila je nedavno među najvišima u EU, sa 193,66 slučajeva. Oko 5,7 milijuna Mađara od ukupno 10 milijuna stanovnika dosad je cijepljeno od kojih je 2,7 milijuna primilo drugu dozu. Mađarska ima visoku stopu procjepljivanja i u mjesecima nedostatnih doza nabavila je i rusko cjepivo Sputnjik, te kinesko Sinopharm koja regulator Europske unije još nije odobrio.


Sisačko-moslavačka županija: 18

8:39 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan osamnaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o deset osoba s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Hrvatske Kostajnice, jednoj osobi s područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja grada Gline ijednoj osobi s područja grada Popovače.


Nastavlja se trend pada epidemije

8:02 - Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tatjana Nemeth Blažić rekla je jutros za HRT da se zadnjih nekoliko tjedana bilježi pad novooboljelih što znači, tisuću ili manje dnevno, a zadnjih nekoliko dana i manje od petsto. "Taj se trend nastavlja i što se tiče broja ljudi na respiratoru i broja umrlih", rekla je.

Istaknula je da će se moći cijepiti i ljudi koji trebaju primiti drugu dozu cjepiva, a na godišnjem su odmoru, samo se moraju dogovoriti s obiteljskim liječnikom. "Doza se može primiti ili prije odlaska na godišnji odmor ili se može druga doza primiti u mjestu gdje se građanin nalazi, ali uz dogovor i najavu", naglasila je.

Epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina govorio je o tome da ljudi na razne načine reagiraju na cjepivo. Neki imaju blage nuspojave, a neki žešće, kao što su temperatura, bolovi u zglobovima, osip, povišeni tlak. "Zna se dogoditi da ljudi imaju jaku reakciju nakon prve doze, a nakon druge doze sve prođe dobro. Ono što je definitivno za RNA cjepiva da se stječe zaštita ako se cijepi s obje doze", istaknuo je.

Svaki lijek pa tako i cjepivo može imati nuspojave. To se zove reaktogenost cjepiva. Najčešće je to bol na mjestu uboda ili već navedene reakcije. Trajanje toga je 1-3 dana, objasnila je Nemeth Blažić. "30 posto prijavljenih nuspojava su ove očekivane i kako bi si olakšali možemo uzeti likove za sniženje temperature i to će proći. Moguće su i teže reakcije kao što je poremećaj cirkulacije i zgrušavanja krvi, a to je stanje kada se moramo javiti liječniku", rekla je da se ove teže reakcije ne vide odmah nego u periodu od 4 do 21-og dana. Simptomi ove reakcije su otekline ruke ili noge, jake glavobolje, bol u trbuhu, moguće zamagljenje vida.

Imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin je rekao da su RNA cjepiva reaktogena. Kada nema reakcije to nije dobro jer se specifična imunost koja se razvija nakon cijepljenja ne razvija. "Takve ljude ne možemo zaštititi cjepivom već ih moramo štititi tako da se mi oko njih cijepimo", naglasio je. Na pitanje što je s cijepljenjem žena koje žele ostati trudne, Lučin je rekao kako istraživanja ne pokazuju da bi cijepljenje prije ili za vrijeme trudnoće utjecalo na trudnoću u bilo kojem negativnom smislu


Požeško-slavonska županija 8

7:42 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 124 slučaja zaraze koronavirusom, 109 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 208 osoba, a ukupno je testirano 44002 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 152 uzorka, od kojih je 8 pozitivnih.


U svijetu primijenjeno 1,5 milijardi doza cjepiva

7:01 - U Hrvatskoj je zaključno sa 17. svibnja utrošena 1 369 969 doza cjepiva. Dosad je 1 052 032 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 317 937 primilo obje doze. Na dan 17. svibnja utrošen su 20 522 doze cjepiva.

Više od milijardu i pol doza cjepiva protiv covida-19 primijenjeno je u svijetu šest mjeseci nakon početka prvih kampanja cijepljenja, prema podacima agencije France presse u utorak. Najmanje 1.500.017.337 doza je ubrizgano u 210 zemalja i teritorija, prema podacima iz službenih izvora. Blizu 60 posto tih doza je primijenjeno u tri zemlje, u Kini (421,9 milijuna), Sjedinjenim Državama (274,4 milijuna) i Indiji (184,4 milijuna).

Ali u odnosu na broj stanovnika Izrael vodi, blizu šest od deset Izraelaca je u potpunosti cijepljeno. Slijede zemlje poput Velike Britanija (54 posto stanovništva je primilo barem jednu dozu), Bahrein (50 posto), Sjedinjene Države (48 posto), Čile (47 posto) i Urugvaj (40 posto).

U Europskoj uniji više od 200 milijuna doza je ubrizgano 32 posto stanovnika, prema podacima agencije France presse, što je daleko iza Malte (65 posto stanovnika je primilo barem jednu dozu) i Mađarske (49 posto), koje prednjače među 27-oricom, a najnaseljenije zemlje EU kreću se oko europskog prosjeka, Njemačka (37 posto), Francuska (31 posto), Italija (32 posto) i Španjolska (33 posto).

Svakog dana prošlog tjedna 3,9 milijuna doza je prosječno ubrizgano u EU-u. Ukupno blizu 14 posto do 1,5 milijarde doza ubrizganih u svijetu je primijenjeno u EU, koja ima manje od 6 posto svjetskog stanovništva.

Dok je 500 milijunta doza u svijetu primijenjena nakon četiri mjeseca kampanja cijepljenja 25. ožujka, u manje od mjesec dana se taj broj udvostručio i zatim u još nešto više od tri tjedna je dosegao milijardu i pola ubrizganih doza.

Jedanaest zemalja još ne provode cijepljenja: šest u Africi (Tanzanija, Burkina Faso, Čad, Burundi, Srednjoafrička Republika, Eritreja), dvije u Oceaniji (Vanuatu, Kiribati), dvije u Aziji (Sjeverna Koreja, Turkmenistan) i jedna na Karibima (Haiti).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo