Sanitarna inspekcija utvrdila je da je meso zaraženo salmonelom i Escherichijom coli, prodano i konzumirano na 57 lokacija u Hrvatskoj, a procjene o potrošenoj količini kreću se od 500 kilograma do čak 8,5 tona, doznaje Jutarnji list. Riječ je o mesu koje je iz Poljske u Hrvatsku stiglo preko slovenskog distributera.
Informaciju je objavio Jutarnji list pozivajući se na podatke sanitarne inspekcije iz koje su naveli i kako je sporni proizvod distribuiran u 57 ugostiteljskih objekata, a da je inspekcijski nadzor obavljen u 26, od čega je 17 s distribucijske liste.
Proizvod bio slobodno u prodaji
Također navode kako je slovenski dobavljač obavijestio kupce o postupku povlačenja proizvoda pa da su ga i ugostiteljski objekti odmah nakon toga također povukli. "Inspekcija je dodatno provela uzorkovanje i analize kebaba drugih serija i drugog podrijetla te se čekaju rezultati provedenih uzorkovanja", dodali su.
Inspekcija navodi da se "ne spori činjenica da se sporan proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu RH i, prema skupljenim podacima, prosječna tjedna potrošnja kebaba kreće se od 10 do 150 kg, ovisno o objektu". Pritom ističu kako je prisutnost bakterije utvrđena u smrznutom proizvodu koji nakon toga odlazi ne termičku obradu, što smanjuje rizik za potrošača. To bi značilo kako je u 57 objekata brze prehrane u cijeloj Hrvatskoj tijekom tih nekoliko dana potrošeno između 570 i 8500 kilograma kebaba.
Ministar: Nema opasnosti
Sanitarna inspekcija u nastavku dodaje da "konkretnu činjenicu o isporučenim količinama u predmetnom postupku ne utvrđujemo, već možemo samo raspolagati podacima koji su navedeni u službenoj distributivnoj listi zaprimljenoj kroz RASFF sustav".
Ističu i kako od zaprimanja RASFF obavijesti pa do današnjeg dana nije zaprimljena niti jedna prijava od HZJZ-a o oboljenju potrošača koje bi se moglo povezati s konzumacijom spornog proizvoda.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić, kaže kako nema opasnosti. "Ako je netko konzumirao takvo meso, koje se termički obrađuje, nema opasnosti. Ako se pojeo kebab u kojem je bila Escherichia coli i salmonela, opasnosti više nema nakon termičke obrade, no to ni u kojem slučaju ne znači da ne trebamo bolje kontrolirati proizvode da nam se takve stvari ne događaju", kazao je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.