U HRVATSKOJ JE POČELA EPIDEMIJA GRIPE, OBOLJELIH IMA U DVA GRADA: / 'Moglo bi se zaraziti i nekoliko desetaka tisuća ljudi'

Image
Foto: ilustracija, Matija Habljak/Pixsell

S obzirom na to da su iz dva različita mjesta, možemo reći da je to početak epidemije

20.11.2019.
18:39
ilustracija, Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su kako je u Hrvatskoj počela epidemija gripe.

Virusolog iz Nacionalnog centra za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Draženović rekao je za Hinu da su dva slučaja zabilježena u Zagrebu i dva u Splitu te da je kod svih detektiran virus tipa A. Dodao je da je riječ o osobama između 10 i 30 godina, bez komplikacije bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su iz dva različita mjesta, možemo reći da je to početak epidemije koja se obično javlja krajem studenoga i početkom prosinca, a njezin vrhunac očekuje se u prosincu i siječnju, rekao je Draženović.

Mogući i smrtni slučajevi

Prije je rekao kako se i ove godine može očekivati nekoliko desetaka tisuća oboljelih od gripe, ali i više smrtnih slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ohrabruje to što se pojavnost gripe smanjuje kod starijih od 65 godina jer se oni više cijepe, ali zato raste kod djece koja se malo cijepe, i to je dokaz koliko je cijepljenje korisno", rekao je Draženović.

U tijeku je cijepljenje

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo u tijeku je cijepljenje protiv gripe, a ponajprije se trebaju cijepiti stariji od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni radnici i trudnice, za koje je cijepljenje besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine nabavljeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a prvi put je riječ o četverovalentnom cjepivu, koje povećava zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone, rekli su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo