STIŽU VELIKE PROMJENE? /

Nemamo uragane, ali u Hrvatskoj je sve više Adricanea: Ti tropski sustavi mogli bi postati dio naše klime

Image
Foto: Profimedia

Nerijetko se na Jadranu stvore i pijavice. Zadnjih su godina viđene na Hvaru, kod Dubrovnika, na Braču, ali i u Gornjoj Stubici i Novoj Pisanici, na sjeveru Hrvatske

16.7.2024.
7:15
Profimedia
VOYO logo

Scenariji koji su već uobičajeni i svakodnevni u Americi, čini se da Europi nisu tako daleko kao prije. Svježi primjer prirodne katastrofe je uragan Beryl koji je 3. srpnja pogodio Jamajku. Sravnio je sa zemljom kuće, čupao je drveća, a maksimalna brzina tog jezivog vjetra doseže i 270 kilometara na sat. Beryl je najjači uragan te vrste ikad zabilježen u ovo doba godine. Stravični uragan sa sobom je nosio i devet života, a žrtva bi moglo biti još.

Recentni slučaj je i veliko olujno nevrijeme u susjednoj Italiji. U pokrajini Veneto nastao je tornado. Trgao je grane drveća, pa je drveće u padu rušilo i rasvjetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CRVENO UPOZORENJE /

Tornado u našem susjedstvu čupao stabla i rušio rasvjetu! Vatrogasci izvlačili ženu zarobljenu u autu

Image
CRVENO UPOZORENJE /

Tornado u našem susjedstvu čupao stabla i rušio rasvjetu! Vatrogasci izvlačili ženu zarobljenu u autu

Nakon poplava u Srbiji, u srpnju ih je snašao i "pustinjski đavao", vrtlog nalik tornadu. Bio je to vrtlog prašine koji se uzdizao nasred kružnog toka i usred bijela dana. Tamošnji mediji pisali su da to nije prvi slučaj tog fenomena u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u susjednoj Sloveniji lani je viđen tornado. U Ilirskoj Bistrici u kolovozu je ondje projurio tornado. Nekoliko je kuća ostalo bez krova, a vjetar je razvijao brzinu i do 107 kilometara na sat.

Nerijetko se na Jadranu stvore i pijavice. Zadnjih su godina viđene na Hvaru, kod Dubrovnika, na Braču, ali i u Gornjoj Stubici i Novoj Pisanici, na sjeveru Hrvatske.

Voditeljica RTL Direkta Mojmira Pastorčić razgovarala je s atmosferskim fizičarom Brankom Gisognom. On je u razgovoru istaknuo da takvi prizori uragana na Jamajci nisu mogući u Hrvatskoj, ali napomenuo je da postoji druga vrsta vrtloga koja je viđena u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U principu nije moguće jer mi nemamo tako veliko otvoreno more, odnosno ocean tih visokih temperatura. Međutim, postoje bebe uragani u Mediteranu, a izgleda da postoje i kao male ćelije nad Jadranom, što smo mi počeli neslužbenu nazvati nazivati Adricane koji se događaju na vrlo toplom moru u odnosu na okoliš", rekao je Grisogono.

Dodao je da su te pojave moguće zimi, ali da ne mogu biti tako razorne. Najviše "vole" to vrijeme zbog velike razlike u temperaturi između zraka i površine. To su hibridni sustavi koji su se pojavili u Sredozemlju, koje je toplo, a proširili su se i na Jadran te sa sobom nose neke tropske karakteristike, piše MeteoAdriatic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi se uragani pojavljuju pri kondenzaciji vodene pare, kada toplo more isparava i oslobađa se toplina. Označuju se kraticom TLC, od engleskog naziva Tropical-Like Cyclones.

Predviđa se da bi baš ti domaći, a tropski, sustavi mogli u budućnosti postati dio jadranske klime, a time i česti gosti u Jadranskom moru.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je Jamajka nakon razornog uragana koji je odnio živote

FON
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo