U HRVATSKOJ HARA VIRUS GRIPE TIPA B, VRHUNAC STIŽE ZA NEKOLIKO DANA: / Cjepivo koje je nabavio HZJZ od njega uopće ne štiti?

Image

Najveći broj oboljelih od gripe je u Zagrebu, Zagrebačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji. Zadarska županija u prvom tjednu 2018.

15.1.2018.
9:55
VOYO logo

U idućih nekoliko tjedana očekuje se vrhunac gripe u Hrvatskoj. Osim što su dosad zabilježene dvije smrti, trenutačno je u porastu broj oboljelih, a prema dostupnim informacijama, u Hrvatskoj najviše osoba obolijeva od virusa gripe tipa B. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, međutim, nabavilo ovogodišnje cjepivo koje sadrži dva A-soja virusa (H1N1, H3N2) gripe i jedan B, drukčijeg soja od onog kojim je trenutačno zaraženo najviše ljudi u Hrvatskoj, piše Večernji list.

U Europi evidentirana povećana smrtnost

U Europi je evidentirana povećana smrtnost kod starijih od 65 godina i to ponajviše u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj i Portugalu. U Velikoj Britaniji virus gripe koji trenutačno hara (H3N2) nazivaju "smrtonosni Aussie" jer je riječ o virusu koji je uzrokovao epidemiju gripe u Australiji, a dosad je prema pisanju britanskih medija oko 50 smrti u Velikoj Britaniji povezano s gripom uzrokovanom tim virusom te ovu sezonu opisuju i najavljuju najgorom u posljednja dva desetljeća. Iako je u nas trenutačno dominantniji tip B, H3N2 je učestaliji soj virusa u tipu A te ga cjepivo sadrži. Soj je to kojem se pripisuju komplikacije kod starije populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT U ‘OTVORENO’ DOVEO KONTROVERZNU LIJEČNICU, NAKON NJENIH IZJAVA O CIJEPLJENJU REAGIRAO UGLEDNI STRUČNJAK: ‘Pa kako to možete reći?’

"Puni smo gripe i upala pluća što, moram reći, nije neuobičajeno za sezonu, ali ovo je jača sezona gripe te zasad i upala pluća. U bolnici uvijek ostaju teški slučajevi", izjavila je za Večernji prof. dr. sc. Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi gripe bez komplikacija su povišena temperatura, iscrpljenost, drhtavica, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja i kašalj. Liječničku pomoć treba potražiti ako oboljeli ima temperaturu koja traje dulje od četiri, pet dana, ako otežano diše, uz kratak dah i jako kašljanje, ako osjeća bol ili pritisak u prsima, vrtoglavicu ili ošamućenost, ako povraća i ima proljev, te ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma.

VIROLOZI UPOZORAVAJU: ‘Australska gripa je opasnija od svinjske gripe koja je usmrtila 300.000 ljudi’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci ističu kako gripu treba preležati. Pijenje mnogo tekućine i mirovanje važnije je od udarnih doza vitamina C ili češnjaka. Gripa ne zahtijeva posjet liječniku, osim kod komplikacija, oboljeli treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu.

Pomoć liječnika treba zatražiti ako temperatura traje više od četiri dana

Gripu uvijek prati tjelesna temperatura viša od 38 stupnjeva Celzijevih, što isušuje organizam. Najbolji su topli napici (jer prevrući štete grlu, jednako kao i hladni), ne previše zaslađeni i bezalkoholni. Treba ih piti u dostatnim količinama kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem i visokim temperaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BADAVA SMO SE CIJEPILI? Većina cjepiva kojim su cijepljeni građani ne pokriva tip gripe koji je ove sezone najrašireniji

Za spuštanje temperature mogu se koristiti lijekovi za snižavanje temperature i tuširanje u mlakoj vodi, a nikako alkoholni oblozi. Korisne su i pastile za grlo kako bi sluznica grla zadržala vlažnost. U slučaju jačeg kašlja, preporučuje se sirup protiv kašlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo