Ugljični monoksid / U dva dana u Zagrebu se otrovalo troje ljudi: Kako se zaštititi od tihog ubojice?

RTL Danas je istražio kako se zaštiti od tzv. tihog ubojice - plina bez mirisa i boje

9.2.2021.
18:45
VOYO logo

U dva dana u Zagrebu i okolici troje je ljudi otrovano ugljičnim monoksidom, koje se najčešće događa uslijed curenja plina kod neispravnog plinskog bojlera. 

U Zagrebu su majka i kći doslovno spašene u zadnji čas. Policija je utvrdila uzrok, a RTL Danas je istražio kako se zaštiti od tzv. tihog ubojice - plina bez mirisa i boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekla sam da nam se povraća i da nas boli glava..."

Dok se oporavlja u jednom  zagrebačkom hotelu, Nikolina Ristović prisjeća se kako su ona kći u nedjelju jedva izbjegle smrt trovanjem ugljičnim monoksidom. Kada se kćer u noći probudila zbog povraćanja, ona je nazvala supruga.

"Ja sam, on je poslije rekao, neuobičajeno mirnim glasom mu pričala kako Una jako povraća i boli je glava i kako mene isto, meni se povraća, i boli me glava i zlo mi je, ali ću ja sada poći spavati i sve će biti OK. On je rekao, pa daj molim te, odi doktoru. Ja sam rekla, ne, ne, ne mogu ja sada ići, ja ću ići spavati i ujutro se čujemo", ispričala je Nikolina Ristović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da suprug iz Beograda nije odmah alarmirao prijatelje da provale u stan, za 20-ak minuta - rekli su joj u bolnici ona i kći ne bi bile žive. U zraku je, naime, utvrđena sedam puta veća količina ugljičnog monoksida od dopuštene, što se zna dogoditi prilikom curenja bezmirisnog plina iz bojlera.

"Trebalo je ispitati monoksid, da li on izlazi. Što se moglo još eventualno desiti, ako nije bilo potresa, malo teže, to je da se nešto u dimnjaku srušilo, nešto slično, pa onda na taj način nije više istjecalo", kazao je plinoserviser Tihomir Mihalić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjena bojlera

Do curenja je moglo doći uslijed puknuća plinske cijevi, no to demantiraju u gradskoj plinari.

"Gradska Plinara Zagreb je s upraviteljima zgrada, početkom 2000-tih, inicirala zamjenu starih plinskih cijevi u središtu Zagreba te nakon oba potresa nisu zabilježena puknuća plinskih cijevi", stoji u priopćenju Gradske plinare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je potres urušio brojne zagrebačke dimnjake, mnogi su atmosferske zamijenili sigurnijim, kondenzacijskim bojlerima. 

"On je fizički zatvoren za prostor u kojem se nalazi i on ne vuče zrak iz prostora u kojem se nalazi i izgorjele produkte baca van. Dakle, ne postoji nikakva mogućnost da bi on mogao izaći, da vas taj monoksid otruje, kako se to nažalost događa", kaže Mihalić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoreno i zatvoreno ložište

Policija je u međuvremenu utvrdila da je uzrok curenju plina u - dimovodna cijev koja je bila odvojena od bojlera. Ovaj je slučaj još jednom ukazao na opasnost od bojlera s tzv. otvorenim ložištem.

"Ako vi imate zatvoreno ložište, vi ste sigurni kao da imate kondenzacijski", kaže Mihalić, a na pitanje je li pametno kupiti detektor, ako imamo otvoreno ložište, odgovara: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa za vašu sigurnost. Čisto ono, kako vi odlučite. Ali ako serviser to redovno obavi - vi nemate brige". 

A to znači obaviti servis barem jednom godišnje, iako Nikolini to nije puno pomoglo. Servis je naime obavila svega tri dana prije nesretnog događaja, pa se krivac ove zamalo tragedije tek treba utvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo