Kolaps u KBC-u Split / U dva dana pokvarila se dva MSCT uređaja: 'Pacijenti su prijetili, psovali i fizički nasrnuli na djelatnike'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Uređaji se kvare jer su preopterećeni, za noramalan rad potrebno ih je još...

8.8.2019.
8:44
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Da nesreća nikada ne dolazi sama znaju u KBC-u Split. Tamo su se na Kliničkom zavodu za dijagnostičku intervencijsku radiologiju u samo dva dana pokvarila dva MSCT uređaja, na kojima se dnevno obradi 100-injak pacijenata. 

Kada uz to, nezadovoljni i frustirirani pacijenti prijete osoblju, odnosno medicinskim sestrama na Centralnom upisu u zgradi Ginekologije i djelatnicima Radiologije, onda je normalno da je u KBC-u Split oglašen znak za uzbunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ponedjeljak nam se pokvario MSCT uređaj na Firulama, koji se nalazi u podrumu Hitnog kirurškog prijema i koji nam je od najvitalnijeg značenja za rad u ljetnim mjesecima, kada imamo puno hitnih pacijenata. Uređaj je star 10 godina, dnevno se na njemu obradi 70-ak pacijenata, te je bez njega gotovo nemoguće koliko-toliko organizirati normalno funkcioniranje službe. U srijedu nam se pokvario i drugi MSCT uređaj, i to onaj star oko dvije i pol godine, koji se nalazi na Križinama i koji dnevno obradi do 30 pacijenata, govori za Slobodnu Dalmaciju doc.dr. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split.

Tako su u splitskoj bolnici trenutno u kvaru dva od četiri MSCT uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je izvanredna situacija, ne samo za splitsko, nego i za kompletno hrvatsko zdravstvo. Pola Hrvatske je sada na Jadranu a mi imamo za rad samo dva ispravna MSCT uređaja, stara dvije i 14 godina. Očekujem da će pokvareni aparat s Firula biti popravljen do petka, a za ovaj s Križina danas bismo trebali znati o kakvom se kvaru radi, govori doc.dr. Dolić i dodaje kako je u splitskoj bolnici sve veča navala na CT pretrage, u prvom redu onkoloških pacijenata, kojih nažalost ima sve više.

Osim samih pacijenata koji pate i trpe, najgore je bolničkim djelatnicima koji nisu u mogućnosti uvijek svima izaći u susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki pacijenti su prijetili, vikali, psovali i gotovo fizički nasrnuli na djelatnice Centralnog upisa, koje su na "prvoj liniji fronte" i koje su prve izložene neugodnostima. To je bilo toliko ozbiljno da smo bili prisiljeni poslati zaštitare. Potom su neki pacijenti koji nisu mogli dobiti akutni termin, jer ih jednostavno nema, došli na Radiologiju i tamo prijetili, vikali i gotovo se fizički obračunali s djealtnicima Radiologije. Ružno je to gledati, a mi smo nemoćni", priznaje Dolić.

Važno je napomenuti da su već prije šest mjeseci bili popunjeni svi termini za MSCT pretrage u KBC-u Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši se uređaji kvare jer su preopterećeni. Za normalno funkcioniranje bolničke radiologije bilo bi nam potrebno još najmanje dva MSCT-a i najmanje pet gotovih radiologa. Naravno toga ovdje nema nego u Zagrebu koji je ljeti gotovo prazan grad. No, nikada nitko iz Ministarstva nije iz Zagreba u ljetnim mjesecima poslao u Split ispomoć radiologa. Znači, u Zagrebu liječnici dežuraju za "duhove",a mi na moru padamo s nogu, zaključuje dr. Dolić za Slobodnu Dalmaciju.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo