PRŽI PA PADA / U Dubrovniku nikad nije bilo vruće kao jučer, pao je rekord, živa otišla do nestvarnih razina: Hrvatsku sada čeka velika promjena

Danas će u unutrašnjosti biti oblačno, a na sjeveru će padati lokalna kiša i pljuskovi. Od srijede nas na kopnu očekuje sunčanije vrijeme

8.8.2022.
8:18
VOYO logo

Iza nas je rekordni vikend, ako je suditi prema još ne potvrđenim podacima klimatologa DHMZ-a. Naime, u nedjelju je u Dubrovniku izmjereno čak 38,6 Celzijevih stupnjeva, što je najviša izmjerena temperatura zraka na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a od 1961. godine, kada su počela svakodnevna službena mjerenja prema standardima Svjetske meteorološke organizacije. Dosadašnji rekord bio je 38,4 °C iz 2012. godine, zanimljivo, također izmjeren istoga dana - 7. kolovoza, javlja HRT.

Nakon rekordne temperature za vikend, početka tjedna donosi malo osvježenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas bi moglo biti kiše i pljuskova

U ponedjeljak ujutro i prijepodne očekuje nas više oblaka u unutrašnjosti, posebice na krajnjem sjeverozapadu i sjeveru zemlje gdje se očekuje lokalna kiša pa i pljuskovi. Uz Jadran još pretežno vedro, a i umjerena do pojačana bura će postupno slabjeti. Poslijepodne se u središnjim i sjeverozapadnim predjelima očekuju sve češća sunčana razdoblja, ali uz još pokoji lokalni pljusak, osobito sjevernije od Zagreba uz granicu sa Slovenijom i Mađarskom, prognozira RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić. Uz većinom umjeren sjeveroistočnjak temperatura malo niža, između 25 i 27 °C, ali će biti sparnije.

Na istoku barem djelomice sunčano. No, uz promjenjivu naoblaku i ne sasvim stabilno. Osobito prema večeri kada bi u Posavini moglo biti kojeg grmljavinskog pljuska. Vjetar umjeren sjeverni, a temperatura od 28 do 31 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji mogući kraći pljuskovi s grmljavinom

U Dalmaciji popodne promjenjivije i prolazno nestabilnije. Uz razvoj oblaka u zaobalju su mogući kraći pljuskovi praćeni grmljavinom, češće i izglednije prema jugu. Bura će prolazno okrenuti na maestral pa će biti i malo manje vruće.

Na sjevernom Jadranu oblake će rastjerati umjerena i jaka bura, navečer ponovno s olujnim udarima. Nešto oblačnije u gorskim područjima, gdje mjestimice može pasti i malo kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura malo niža, uz more između 30 i 33 °C, a u gorju od 21 do 25 °C.

Od srijede sunčanije i manje vruće

Promjenjivo će na kopnu još biti i u utorak, uglavnom na istoku s malo kiše. Od srijede sunčanije, tek dnevni razboj oblaka, ali temperatura ostaje u okviru prosjeka za doba godine, uglavnom malo ispod 30 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu manje vruće. U početku nešto više oblaka u Dalmaciji, a zatim više sunca i vedrine po umjerenoj, povremeno jakoj buri koja će potrajati do petka.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo