U DUBROVNIKU ODRŽANA NEOBIČNA POGREBNA POVORKA: / Na Stradunu građani ostavljali cvijeće pred bankomatima

Image
Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

'Danas smo došli učinit' funero (sprovod) onih izloga kojih više nema i položiti cvijeće ispred njih.

5.6.2019.
22:02
Grgo Jelavić / PIXSELL
VOYO logo

Neobičan prizor danas je privukao pažnju turista na duborvačkom Stradunu. Povorka koja je sličila na onu sprovodnu, a u kojoj je bilo četrdesetak Dubrovčana, išla je od jednog do drugog bankomata na Stradunu te na njima ili ispred njih polagala cvijeće.

Bio je to "sprovod za mrtve izloge" odnosno prosvjedni performans koji je organizirala Tea Batinić, voditeljica udruge Dart, piše Dubrovački vjesnik. U šetnji od Sponze preko Straduna i ulicom Od puča, sudionici ove neobične povorke simbolično su polagali bukete cvijeća ispod izloga te time iskazali svoje nezadovoljstvo zbog mnoštva ondje načičkanih bankomata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

Pogrebna povorka na Stradunu, građani polagali cvijeće ispred bankomata

Image

Pogrebna povorka na Stradunu, građani polagali cvijeće ispred bankomata

Dubrovnik je postao bankomat

Zadnjih petnaestak godina u povijesnoj jezgri gotovo sve su 'obične' butige zamijenile suvenirnice, a sada i suvenire u izlozima zamjenjuju bankomati. Nestaju, umiru izlozi, mjesta u posebnoj kolektivnoj memoriji Dubrovčana, na kojima se sastajalo, kretalo u đir Stradunom, 'bacalo očade', znalo se tko stoji na kojem izlogu i zašto i tko stoji s kime...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlozi i đir bili su u Dubrovniku sve do Domovinskog rata društvena mreža prije svih društvenih mreža. Masovni turizam sve je to primijenio, a najviše život Dubrovčana pa je najčešća krilatica postala: u Dubrovniku se ne živi, u Dubrovniku se zarađuje. Dubrovnik je bankomat, piše Dubrovački vjesnik o ovom prosvjednom performansu.

Gradonačelnik: Zatečeni smo, ovo je prava pošast

"Izlozi Grada su oči Straduna. Danas smo došli učinit' funero (sprovod, nap.a.) onih izloga kojih više nema i položiti cvijeće ispred njih. Nadamo se kako ćemo dati dobar argument gradonačelniku da shvati kako privatni prostor treba biti unutra, a vani je javni prostor. Oni bi te bankomate trebali okrenuti prema unutra," rekla je Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako stručnjaci kažu da bankomat može biti privatno vlasništvo, ali ako narušava imidž grada, može se donijeti Pravilnik o njihovom premještanju u susjedne ulice.

O ovom je problemu nedavno raspravljalo i dubrovačko Gradsko vijeće, a gradonačelnik Mato Franković je kazao kako nema jednostavnog rješenja za bankomate na Stradunu jer ih Grad teško može zabraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo zakonsku mogućnost. Sve nas je skupa ovo zateklo, prava pošast", kazao je gradonačelnik Dubrovnika.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike