Najbolje u Europi / U dječjoj bolnici Zagreb otvorena nova operacijska sala, Plenković: 'Ovime je briga o djeci podignuta na višu razinu'

Bivši i sadašnji ministar zdravstva susreli su se na otvaranju najsuvremenije operacijske dvorane i intenzivne sobe, a na otvorenju je bio i premijer koji je dao obećanje kako će se graditi nova dječja bolnica

19.11.2016.
18:20
VOYO logo

Vjerojatno nema goreg osjećaja od onoga kad čekate dijete iz operacijske sale.

Malenoj Sofiji tek su dvije godine, ali su se zbog njezinih bubrega već naučili biti ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećaj da će biti operirana u novoj sali s novom tehnologijom, da će biti smještena gdje su novi aparati, da će osoblje biti ponovno obučeno, apsolutno kao roditelju puno znači", ispričala je Mirta Majerić, majka malene Sofije.

A s druge, kirurzi operiraju najmanja bića iz cijele Hrvatske.

"Od 900 grama je bilonajmanje dijete na kojem smo morali raditi zahvat endoskopski, zato su nam vrlo sofisticirane i vrlo precizne kamere nužne u našem radu", kazao je 
dr. Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, uz 18 milijuna kuna u Zagrebu imaju operacijsku salu i jedinicu za intenzivno liječenje koje su najbolje u Europi.

 "Sve je ujedinjeno, sve se upravlja sa centralnog mjesta, kirurg može sada sve upravljati od osvjetljenja, vlage do temperature na operaciji... Male bebice trebaju jako visoku temperaturu, a veći pacijenti trebaju hladniju prostoriju", objasnio je dr. Bahtijarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te su prostorije izgrađene prije više od 50, a opremljene prije više od 30 godina.

Novi respiratori, novi ležajevi, 12 prilagodljivih kreveta, monitori,... Preciznošću urara moći će 4K tehnologijom, koja je četverostruko naprednija od HD-a, doprijeti i do najtežih dijelova tijela malih bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja kad sam počela raditi imali smo jedan monitor i tri respiratora, a sad ima svaki krevet, svoj monitor i svoj respirator, a djeca konačno imaju što zaslužuju", kazala je Mirjana Kavša, glavna sestra za reanimaciju i intezivno liječenje.

Svaka je Vlada do sada obećavala, a jedino što su radili je prebacivanje: "Izgradit ćemo novu dječju bolnicu, preuredit ćemo staru,...". Međutim, ovo je, najavljuje premijer Plenković, garancija za sljedeći korak, a računa i na europske fondove:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovaj način je briga o djeci dignuta na višu razinu. Poticaj je svima nama da prionemo zajedničkim snagama realizaciji tog pravog, glavnog cilja, a to je izgradnja nove bolnice za djecu koja bi im omogućila adekvatnu skrb."

"Ja sam presretna. Ako me na cesti sretnete onda ćete vidjeti ozareno lice i ljudi se po cesti pitaju tko je ova žena koja je toliko sretna", ushićeno je komentirala prim. Ivančica Škarić, voditeljica intenzivnog liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A takvo će sada biti i njezino i lice kolega kroz čije ruke godišnje prođe više od 230.000 malih pacijenata.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo