Profil visokog gosta iz Francuske / U Direktu, tko je Macron, najmlađi šef nuklearne sile?: Sklon showu, ambiciozan, koketira s različitim opcijama

Donosimo sve o posjetu najmlađeg predsjednika Francuske; od deala s Rafaleima do toga što se našlo na meniju njega i Plenkovića

24.11.2021.
22:30
VOYO logo

Francuski predsjednik Emanuel Macron večeras je stigao u Hrvatsku i u trenucima dok traje RTL Direkt, sa svojim domaćinima privodi kraju večeru u jednom zagrebačkom restoranu. A domaćin mu je predsjednik Vlade Andrej Plenković i još nekoliko ministara. 

Njih dvojica će sutra potpisati ugovor o strateškoj suradnji i isporuci 12 borbenih zrakoplova Rafal vrijednih milijardu eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večera je počela oko 20 sati i prema službenoj objavi iz hrvatske vlade razgovara se o strateškim i globalnim pitanjima ali od konobara doznajemo da se diskutira o razlici između šampanjca i pjenušca, Bordoa i Crnoga Pinoa, i o razlici teroara Burgunje i Baranje. 

Image
Foto: POOL

(Pool, Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, u raspravi ne sudjeluje najveći somelier naših naroda i narodnosti, predsjednik republike Zoran Milanović, on se naljutio što ga nisu zvali sutra na ručak pa nije htio doći ni večeras na večeru. Na meniju su večeras mediteranski specijaliteti a sutra će za ručak biti nešto konkretno.

A borbene zrakoplove Rafal koje kupuje Hrvatska prvi put ćemo moći vidjeti na našem nebu sutra točno u podne kada će par takvih francuskih aviona nadlijetati Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače riječ je o izuzetno moćnim, brzim i okretnim nadzvučnim avionima. Hrvatska doduše kupuje neku slabiju polovnu verziju s radarom manjeg dometa i slabijim naoružanjem, ali za naše potrebe više nego dovoljno. Prvih osam aviona stići će u Hrvatsku 2024. 

Image
Foto: Shutterstock

(Shutterstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emanuel Macron je inače prvi francuski predsjednik koji je došao u Hrvatsku u bilateralni posjet od njezina osamostaljenja. I već sam po sebi a pogotovo zajedno sa svojom suprugom Macron je izuzetno zanimljiva politička osoba. Bivši bankar i socijalist u svojoj 39. godini života postao je najmlađi francuski predsjednik ikada i to kao centristički reformator.

Ipak najveći dio svijeta ga poznaje po 27 godina starijoj supruzi Brigitte koju je upoznao sa 17 godina kao profesoricu u svojoj školi i kažu da ju nikad nije prevario, što je za inače prilično razvratne francuske predsjednike također jedan kuriozitet. A ima ih još. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

(Profimedia)

Emmaneul Macron 2017. sa svojih 39 godina postaje najmlađi francuski predsjednik u povijesti. Završio je filozofiju i studij javnih poslova na elitnom pariškom Institutu za političke studije. Bivši je investicijski bankar i ministar gospodarstva. Za sebe kaže da nije ni lijevo ni desno orijentiran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On koketira s različitim političkim opcijama, ali bi ga prvenstveno stavio u nekakav politički centar. Često se sam prikazuje kao alternativa establišmentu, premda nije populist, ali je realno dio establišmenta", rekao je politolog Jakov Žižić.

Bio je "crem de la crem" francuskog društva i prije nego što je postao predsjednik, 
a onda je uoči izbora okrenuo ploču i kritizirao francusku elitu. A pompu i slavu i dalje voli što se vidi iz njegovih javnih nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zagreb: Kontrole, kontrole... /

Sve o večerašnjem dolasku Macrona: Nije riječ samo o Rafaleima,Macron usto sutra nastavlja na izrazito važan put

Image
Zagreb: Kontrole, kontrole... /

Sve o večerašnjem dolasku Macrona: Nije riječ samo o Rafaleima,Macron usto sutra nastavlja na izrazito važan put

Macron je sigurno osoba koja je sklona showu, teatru, na neki način on jeste čovjek teatra. Iako kada malo pogledamo njegovu prošlost i njegov početničke dane i školske dane, on je bio čovjek glumac, čovjek koji je bio u teatru, to i je ostavilo posljedice na njegovo političko djelovanje. Ono što je bitno on nije isključivo teatar, on duboko vjeruje u ono što govori.

Gluma je ostavila traga ne samo na njegov politički nego i na privatni život jer ga je prvim scenskim pokretima učila 24 godine starija profesorica Brigitte. Njihova ljubav bila je skandal u malom gradiću i školi, a Macronovi roditelji su bili razočarani. 
Nemaju zajedničke djece, a Macron je posvojio svu njenu unučad. Samo zbog nje osnovao je institut Prve dame koji do tada Francuska nije imala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zvao sam svoju suprugu. Ona je moja stijena. To je ono što me održava i jako mi je 
važno da smo u kontaktu gdje god se nalazili. Tako je oduvijek, to daje ravnotežu", rekao je jednom za svoju suprugu.

Image
Foto: Profimedia

(Profimedia)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboje vole biti dotjerani i sređeni, ispeglani i popeglani što Francuze skupo košta. 
U prva tri mjeseca njegova predsjedničkog mandata potrošio je 26 tisuća eura za održavanje sebe.

Šamar nije dobio jer je bio rastrošan, nego zbog svoje politike s kojom se ne slaže muškarac, koji ga je opalio uz uzvik "Dolje Macron". I nije mu to bio prvi put, u glavu je dobio i jaja još dok je bio ministar gospodarstva od predstavnika trgovačkog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izviždan je puno puta.

Gotovo od početka prate prosvjedi žutih prsluka – koji su počeli zbog poskupljenja goriva i reforme mirovinskog sustava. On to rješava upornim i čestim obraćanjem naciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće me zaustaviti nikakva prepreka. Bit ću odlučan i poštivat ću svakoga", govorio je tad o prosvjedima. Najmanje 40 posto Francuza želi ga za predsjednika u još jednom mandatu, a brojni ga vide i kao novog lidera Europe i nasljednika njegove prijateljice Angele.

On je definitivno jedan od možemo reći ambicioznijih lidera koje vidimo u EU i ta njegova pozicija ni lijevo ni desno mu dobro dođe kod sklapanja tih nekih kompromisa koje se moraju sklapati u EU uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angelu je čak odlikovao Velikim križem legije časti zbog zajedništva koje je uspjela 
zadržati u Europi. Politički analitičar Goran Bandov kaže da je razlika između Markel i Macrona u tom što je ona skromna, a on daleko od toga. Zajedničko im je što su oboje lideri.
"Ono što mi se čini najbitnije on je proeuropski orijentiran političar, vizionar, 
osoba koja ima strast i energiju i politiku. On ima potencijal. Ono što je ključno hoće li ostali dužnosnici pratili mladog zanesenog političara i Europu onakvu kakvu on vidi",
rekao je Goran Bandov, politički analitičar sa Sveučilištu u Zagrebu.

Predsjednički izbori čekaju ga na proljeće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo