Prijete štrajkom / U četvrtak prosvjed nastavnika i učitelja na Markovu trgu: Traže veće plaće

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Povećanje plaća traže za oko 68 tisuća zaposlenika u prosvjeti, istaknuvši da oba sindikata zajedno imaju oko 40 tisuća članova

4.9.2019.
16:26
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Oko 1500 učitelja i nastavnika održat će u četvrtak u 12 sati prosvjed na Trgu svetog Marka, zahtijevajući da Vlada poveća koeficijente za plaće u prosvjeti za 6 posto, pri čemu sindikalni čelnici očekuju i sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Pod vodstvom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), učitelji i nastavnici prosvjedovat će kako bi podržali čelnike sindikata u zahtjevu za 6,11 postotnim povećanjem koeficijenata za plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak s premijerom

Prosvjednici će u Zagreb doputovati iz raznih dijelova Hrvatske. U 10 sati počinju se okupljati na Trgu Republike Hrvatske, a u 11 sati zakazan je polazak prosvjedne povorke Massarykovom i Gundulićevom ulicom preko Ilice i Trga bana Jelačića do Markova trga.

Predsjednik NSZSSH Branimir Mihalinec kazao je Hini da povećanje plaća traže za oko 68 tisuća zaposlenika u prosvjeti, istaknuvši da oba sindikata zajedno imaju oko 40 tisuća članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da su sindikati kroz seriju sastanaka s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak postigli visoki stupanj suglasja sa zahtjevom za povećanjem koeficijenata za plaće za 6,11 posto. Mihalinec je ustvrdio da sada od Vlade očekuju donošenje Uredbe o koeficijentima.

Sindikalni čelnici najavili su kucanje na vrata Banskih dvora u 12,30 sati, a još nisu sigurni hoće li ih premijer primiti na sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju da nas premijer ne primi ili ako nas primi, ali na sastanku ne postignemo visoki stupanj suglasja s našim zahtjevima, u ponedjeljak 9. rujna na prvi dan školske godine, oba sindikata urudžbirat će Vladi najavu štrajka u osnovnim i srednjim školama", kazao je Mihalinec.

Dodao je da će u tom slučaju datumi štrajka biti poznati 9. rujna, a da se sada jedino zna da će štrajk biti do ispunjenja zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutrašnji prosvjed na Markovu trgu traje do završetka očekivanog sastanka premijera i sindikalnih čelnika, ili, ako do sastanka ne dođe, do 12,40 sati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo