U BiH i Srbiju po nove zube za upola nižu cijenu

Zbog jeftinijih cijena stomatoloških usluga, poput popravka zuba ili ugradnje zubne proteze koje su ponegdje niže i do 50 posto nego u Hrvatskoj, brojni građani odlaze u BiH i Srbiju.

24.2.2010.
11:29
VOYO logo

Iako se u šoping u BiH išlo isključivo po ulje, brašno i ostale prehrambene artikle, u posljednje vrijeme Slavonci sve češće odlaze preko granice kako bi popravili zube ili ugradili zubne proteze jer su tamo cijene znatno niže.

"Ostala sam bez zuba, a ne želim običnu, plastičnu protezu koju osigurava zdravstveno osiguranje. Spremna sam platiti, ali ako već vadim novčanik, onda biram gdje mi je najpovoljnije. Dok bi me puna proteza kod nas došla gotovo deset tisuća kuna, u Bosni ju mogu dobiti za polovicu te cijene", kaže Brođanka, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bosanskom Brodu, u blizini graničnog prijelaza, otvoreno je čak pet stomatoloških ordinacija.

"Ugradnja implantanata uvijek je bio skup zahvat, ali cjenovno smo još uvijek povoljniji od hrvatskih kolega", kaže dr. stomatologije Đurđa Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da niža cijena ne znači i nižu kvalitetu jer sve implantate rade iskusni liječnici i tehničari, koristeći kvalitetne materijale.

Vojvodina i Srbija također su postale meka medicinskog turizma za građane iz Hrvatske. Tamošnje liječničke ordinacije nude najrazličitije pogodnosti za sve pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već postoje i agencije koje dovode strane pacijente pojedinačno, uglavnom u stomatološke ordinacije.

Trenutno građani iz svih dijelova Hrvatske odlaze u Novi Sad ili Beograd kod stomatologa koji nude kvalitetne usluge uz osjetno povoljnije cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u kontekstu stomatološkog turizma, Hrvatska je sve zanimljivija strancima (Britancima, Talijanima, Slovencima) i to zbog povoljnijih cijena i visoke kvalitete.

"Razlike u cijeni stomatoloških usluga u Hrvatskoj te onih u BiH i Srbiji mogu biti drastične, ali i neznatne jer postoji mnogo faktora koji utječu na cijenu: tržište, razina usluge i slično. Usporedimo li jednu vrhunsku ordinaciju poput naše i jednu sličnog tipa u Srbiji ili BiH, razlika u cijeni ipak neće biti tako velika da se nekome isplati uložiti truda u organizaciju i putovanje u inozemstvo", smatra dr. stom. Mladen Frntić iz Poliklinike dr. Tončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi iskustvo njihovih slovenskih pacijenata koji su ispitali tržište BiH, Srbije, Bugarske, Mađarske i Slovenije, a na kraju su se odlučili upravo za njih, uz objašnjenje da su od nas jedino u Srbiji stomatološke usluge bile jeftinije, i to ne značajnije, piše Večernji list.

Prethodni članci:

arti-201002030190006 arti-201001220391006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo