DOBITNIK OSCARA / Tužna vijest: Filmski producent Branko Lustig preminuo u 88. godini

U svojoj karijeri dobio je niz značajnih međunarodnih priznanja

14.11.2019.
11:02
VOYO logo

 Istaknuti filmski producent i dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig (87) preminuo je u četvrtak u Zagrebu.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Početkom pedesetih studirao je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, te radio na filmu, isprva kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent u ukupno više od 100 hrvatskih, koprodukcijskih i stranih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među filmovima na kojima je radio ističu se "Limeni bubanj" V. Schlöndorffa iz 1979. i "Sofijin izbor" A. J. Pakule iz 1982. Nakon rada na seriji "Vjetrovi rata" (1983.) odlazi u SAD gdje za televizijsku seriju "Ratovi za drogu: priča Camarena" (1990.) dobio nagradu Emmy.

Oscara je dobio za filmove "Schihdlerova lista" Stevena Spielberga (1993.) i "Gladijator" Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovoj bogatoj biografiji ističu se i "Pad crnog jastreba" (2001.), "Kraljevstvo nebesko" (2005.), "Dobra godina (2006.), "Američki gangster" (2007.) i "In Between Engagements" (2014.)

Prije deset godina Lustig se odlučio vratiti u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine proglašen počasnim građaninom grada Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.  

"Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da - ako preživim - pričam kako je bilo", rekao je Lustig kada je kao najbolji producent nagrađen Oscarom za Schindlerovu listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: ''Njegov umjetnički opus obilježen tragedijom židovskog naroda''

Premijer Plenković izrazio je u četvrtak sućut obitelji Branka Lustiga, istaknuvši da je umjetnički opus najuspješnijeg hrvatskog filmskog producenta i suradnika američke Akademije filmske umjetnosti bio obilježen tragedijom židovskog naroda i osobnom nesrećom bivšeg logoraša Auschwitza i Bergen-Belsena i njegove obitelji.

"S velikom sam žalošću primio vijest o odlasku velikoga Branka Lustiga, najuspješnijega hrvatskog filmskog producenta, glumca, cijenjenog suradnika američke Akademije filmske umjetnosti, suradnika najvećih svjetskih filmskih redatelja, predsjednika filmskog Festivala tolerancije, jedinog hrvatskog dvostrukog dobitnika Oskara i  prestižne američke filmske nagrade Zlatni globus te počasnoga građanina Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli je njegov umjetnički opus bio obilježen tragedijom židovskoga naroda, osobnom nesrećom bivšega logoraša  Auschwitza i Bergen-Belsena i njegove obitelji stradale u koncentracijskim logorima.

Životna je zadaća Branka Lustiga, svjedočio je, zauvijek zacrtana posljednjim riječima njegovih supatnika – da kaže svijetu kako su živjeli i kako su umrli. I učinio je to na najbolji mogući način, impresivnim radom na Schindlerovoj listi, jednim od najvećih filmova svih vremena s tematikom Holokausta za kojeg je zasluženo dobio prvog Oskara, kao i Zlatni globus", naglasio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u izrazima sućuti obitelji Branka Lustiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se "samo  vrhunskim stvaralačkim činom moglo izreći strašno iskustvo dječaka koji je upoznao život i smrt u nacističkim logorima. Posve je očekivano svoju nagradu darovao Muzeju Holokausta u Izraelu, iniciravši i zakladu posvećenu prikupljanju snimljenih razgovora s preživjelim svjedocima Holokausta".

Branko Lustig je "neumorno stvarajući filmove, desetljećima  držao i predavanja na hrvatskim i svjetskim sveučilištima i školama, posebno se baveći educiranjem mladih. Jedna od poruka koje moramo pamtiti, je da oružje za masovno uništenje nisu bombe, nego mržnja među ljudima, nesnošljivost i zaslijepljenost, jer kada bi se to zaboravilo, značilo bi to da je zlo pobijedilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina je da je Branko Lustig svojom umjetničkom i ljudskom poslanicom pobijedio. U ime hrvatske Vlade i moje osobno, molim vas da primite izraze iskrene sućuti i dubokoga poštovanja", naveo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izrazivši sućut obitelji Branka Lustiga, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

Obuljen Koržinek: Branko Lustig imao je veliku ulogu u društvu

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je u četvrtak sućut obitelji preminuloga filmskoga producenta Branka Lustiga istaknuvši da je njegova uloga u hrvatskome društvu bila velika, a njegov gubitak još i veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Lustig bio je veliko ime u hrvatskoj i međunarodnoj kinematografiji, dobitnik Oscara, ali i puno više od toga, rekla je ministrica Obuljen Koržinek novinarima ispred Banskih dvora.

"Imao je veliku ulogu u društvu zadnjih godina. Promovirao je kulturu sjećanja, pokrenuo prvo Festival židovskog filma i nakon toga Festival tolerancije i svjedočio je svojim životom o tome kako se ti strašni zločini koje je preživio ne smiju zaboraviti, ali je slao poruku uključivosti, tolerancije i ono što je uvijek govorio – da je oprostio ali da nije zaboravio", rekla je Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako da je njegova uloga u hrvatskom društvo velika, a njegov gubitak još i veći", istaknula je ministrica kulture.

Jandroković uputio je izraze sućuti u povodu smrti Branka Lustiga

 Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u četvrtak je u povodu smrti filmskog producenta Branka Lustiga uputio izraze sućuti njegovoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Poštovana obitelji Lustig, s tugom sam primio vijest o odlasku Vašeg supruga i oca. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, upućujem vam izraze iskrene sućuti", navodi Jandroković.

 Ističe kako će se Lustiga pamtiti kao istaknutog filmskog djelatnika višestruko nagrađivanog najvećim svjetskim filmskim nagradama za brojna svjetska filmska ostvarenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Posebno će se, dodaje, pamtiti njegov iznimni doprinos u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

 "Njegovo zalaganje za osnaživanje svih vrijednosti demokratskog društva, a posebno razumijevanja među narodima, ostat će nam u trajno nasljeđe, pogotovo mlađim naraštajima. U ovim bolnim trenucima za Vašu obitelj, primite još jednom izraze moje duboke sućuti i poštovanja“, zaključuje Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić uputio sućut obitelji Lustig

 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je u četvrtak telegram sućuti obitelji preminulog istaknutog filmskog producenta i oskarovca Branka Lustiga istaknuvši kako je otišao počasni građanin Zagreba, promicatelj demokratskih vrijednosti, tolerancije i razumijevanja među različitima.

S velikom tugom primio sam vijest o smrti velikana koji je prije svega bio velik čovjek - čovjeka iznimna znanja, iskustva i nevjerojatne biografije. Koračajući zagrebačkim ulicama, s njim je, ruku pod ruku, hodala dobrota, navodi Bandić u telegramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišao je bard hrvatske i zagrebačke kulturne scene, moj veliki prijatelj, čovjek iza kojega ostaju velika djela i neizbrisiv trag u srcima svih koji su imali čast poznavati ga, razgovarati s njim, osjetiti dubinu ljudskosti kojom je zračio i kojom je osvajao", kaže Bandić.

U ovome trenutku osjećam obvezu naglasiti da sve na čemu smo zajednički radili, da sve ono što je započeo i što mu je mnogo značilo - ide dalje. I Dani židovskog filma i Muzej tolerancije i Spomenik žrtvama holokausta, poručio je Bandić u telegramu sućuti obitelji Lustig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo