29. obljetnica od pokolja / Tužna Kolona sjećanja i u Škabrnji: Stiglo je manje ljudi nego prijašnjih godina

Image
Foto: RTL.hr

U Škbrnji se također odaje počast žrtvama

18.11.2020.
10:50
RTL.hr
VOYO logo

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, u Škabrnju je stiglo manje sudionika nego prijašnjih godina kada se u tom ravnokotarskome mjestu znalo okupiti i do 15.000 građana iz cijele Hrvatske.

Obilježavanje 29. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba počelo je u srijedu polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Groblju sv. Luke na spomen-obilježju kod masovne grobnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim članova obitelji poginulih branitelja i civila, vijence su položila službena izaslanstva, u ime predsjednika Republike Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Sabora  Ante Sanader, te u vladinom izaslanstvu ministri Gordan Grlić Radman, Marija Vučković i držani tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Pohod neprijateljskih snaga na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL.hr

Komemoracija je počela u 10 sati u predjelu Ambar. Kolona se kreće do župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje će misno slavlje u 11 sati predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće prije hodnje. Nakon mise neće se, kako je bilo uobičajeno, održati hodnja od župne crkve do groblja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo