I TO JE MOGUĆE / Tužitelji tuže državu, traže gotovo milijun eura: 'Za pasivno dežurstvo dobijemo manje od pola eura po satu'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici u lice je eksplodirala još jedna bomba koju su mu ostavili prethodnici. Zbog mizernih naknada koje državni odvjetnici dobivaju za rad u dežurstvu, a nisu se mijenjale od 2015. godine, tužitelji su odlučili tužiti državu

17.3.2023.
10:19
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Tužitelji tuže državu zbog slabo plaćenih dežurstava i traže gotovo milijun eura, piše u petak Jutarnji list, ističući da za pasivno dežurstvo državni odvjetnici dobiju samo 3,7 kuna po satu.

Ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici u lice je eksplodirala još jedna bomba koju su mu ostavili prethodnici. Zbog mizernih naknada koje državni odvjetnici dobivaju za rad u dežurstvu, a nisu se mijenjale od 2015. godine, tužitelji su odlučili tužiti državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od nešto više od 400 zamjenika državnih odvjetnika koji rade u kaznenim predmetima, već je njih 170 (uglavnom općinski, a među njima je i nešto sudaca) podiglo tužbe (odnosno zahtjeve) za naknadu štete. Iznosi koje potražuju kreću se od 10 do 50.000 kuna (1327 do 6636 eura), a prosječni zahtjev iznosi 40.000 kuna (5308 eura), što znači da ukupna cifra zbog koje tužitelji tuže državu doseže 6,8 milijuna kuna, odnosno 902.360 eura, i to bez kamata!

Image
PRIJEDLOG ZAKONA /

Malenica pripremio promjene u plaćama javnih službi. Ujednačavaju se plaće, kažnjavaju neradnici...

Image
PRIJEDLOG ZAKONA /

Malenica pripremio promjene u plaćama javnih službi. Ujednačavaju se plaće, kažnjavaju neradnici...

Tužitelji koji su se zbog ovog problema javili Jutarnjem, upozoravaju da su, kako se za sada ne može predvidjeti ishod sudskih postupaka, utuženi manji iznosi kako bi i sudski troškovi u slučaju neuspjeha bili manji. No, budu li sudovi prihvatili tužbene zahtjeve, treba očekivati povećanje utuženih iznosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni odvjetnici se u tužbama pozivaju na Direktivu EU o organizaciji radnog vremena čije se tumačenje pokazalo upitnim u više zemalja EU i o tome je Sud EU u Luxembourgu donio više odluka.

Ministarstvo pravosuđa odluke tumači tako da zamjenici državnih odvjetnika i suci ne bi mogli dobiti veće naknade (što bi imali da im se dežurstva plaćaju kao prekovremeni rad), no pravni stručnjaci čije je mišljenje zatražio Građanski odjel DORH-a (apsurdno je da se kao zastupnici države u ovom slučaju na sudu trebaju boriti protiv svojih kolega) smatraju da su u pravu tužitelji koji tuže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu pravosuđa kažu da će se uz zakonske izmjene u sustavu plaća, ići i u izmjene Pravilnika te povećanje naknada za dežurstva, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo