PADA REKORDNA 2019.? / Mogli bismo zaraditi čak deset milijardi kuna više, ali nije ni turistima lako: 'Hrvatska je postala vrlo skupa'

Uz sličan broj turista i iste navike, zarada bi mogla biti za milijardu i 300 milijuna eura, odnosno gotovo 10 milijardi kuna veća

24.6.2022.
22:06
VOYO logo

Jadran je pun turista koji su spremni potrošiti i koji o svojim dnevnim troškovima ni ne brinu.

"Jučer smo potrošili, ne znam, 500 eura. Bili smo u gradu, u Zadru, pili smo šampanjac. Iskreno govorim, nije me briga. Na praznicima smo", kaže Kevin iz Luksemburga za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve lagano kreće podsjećati na rekordnu 2019. godinu kada smo ostvarili 20 milijuna turističkih dolazaka, 109 milijuna noćenja, a ukupan turistički prihod bio je 12 milijardi eura, gotovo 20 posto BDP-a.

Image
VANĐELIĆEVA IDEJA ZA GORIVO /

'Ne treba snižavati cijenu turistima, nego Vlada treba svim građanima vratiti 3 kune po kilometru

Image
VANĐELIĆEVA IDEJA ZA GORIVO /

'Ne treba snižavati cijenu turistima, nego Vlada treba svim građanima vratiti 3 kune po kilometru

'Cijene gotovo iste kao i u Beču'

Sada je došlo i do inflacije pa bi taj iznos mogao biti još i veći. Uz sličan broj turista i iste navike, zarada bi mogla biti za milijardu i 300 milijuna eura, odnosno gotovo 10 milijardi kuna veća. Iako je u prvih četiri mjeseca ostvareno 83 posto turističkih noćenja u odnosu na 2019., naši gosti su trošili 11 posto više nego prije tri ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam kao dijete s obitelji dolazio na odmor u Hrvatsku, cijene su bile vrlo niske. Sada su gotovo iste kao i u Beču. Mislim da je Hrvatska postala vrlo skupa", kaže Noah iz Austrije.

Od svake turističke kune u državni proračun ide četvrtina na račun PDV-a. I američka i europska banka će, u cilju zaustavljanja inflacije, nastaviti s podizanjem kamata. Skuplji i teže dostupan novac će rezultirati manjim investicijama što bi usporilo gospodarstva. Procjena rasta BDP-a rebalansom je smanjena s 4,4 posto na 3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imat ćemo dovoljno europskog novca'

"A mi smo spremni na sve. Mi radimo ono što smo radili i prije, a to je da država intervenira", rekao je premijer Andrej Plenković.

Ekonomski analitičar Novotny smatra da Hrvatska ipak ima adut kojim bi mogla spriječiti jači pad gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je u ovom trenutku pred novim investicijskim ciklusom koji će se financirati iz nacionalnog plana oporavka i višegodišnjeg financijskog okvira. Dakle, imat ćemo dovoljno europskog novca", rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo