TURISTI PREPLAVILI AMBULANTE OBITELJSKIH LIJEČNIKA: / Švercaju se da ne bi platili pregled, doktori pucaju po šavovima

Image
Foto: Pixsell

Dok su turističke ambulante prazne, ambulante koje bi trebale biti samo za ugovorne domaće obveznike su prepune, tako da osiguranici postaju 'osiguranici drugog reda'

17.8.2019.
22:26
Pixsell
VOYO logo

Sezona još uvijek traje, a liječnici pucaju po šavovima, žaleći se da su njihove ambulante, koje bi trebale biti samo za ugovorne domaće obveznike, pune turista, dok turističke ambulante zjape prazne, piše N1.

Specijalistica obiteljske medicine dr. Snježana Grgurić ima svojih 1300 stalnih pacijenata, no pruži pomoć i još tolikom broju turista koji se pojave pred njezinom ambulantom, a koje ona ne može odbiti. Dolaze jer im prolazi europska zdravstvena iskaznica dok kod turističkih ambulanti iskaznica ne vrijedi te se pregled mora platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele ostaviti dobar dojam

"Zbog mira u kući i da ostavimo neki dojam da smo mi država koja dobro radi taj turizam, i mi smo involvirani u cijelu priču. I meni je zapravo moram priznati na neki način lakše primiti pacijenta nego mu objasniti da smo mi ustanova koja radi jedan posao, a oni tamo su ustanova koja se isključivo bave turistima", objasnila je Grgurić koja dnevno pregleda 90-ak pacijenata, od kojih je gotovo polovica stranaca.

Prije šest godina turističke ambulante izašle su iz sustava HZZO-a, pa bi bilo potrebno vratite ih natrag da bi se turiste potaknulo da idu u ambulante namijenjene njima. "Vrlo vjerovatno kada bi se turističke ambulante ugovorile sa HZZO-om za vrijeme njihovog rada, to bi unaprijedilo sam rad turističkih ambulanti, odnosno i odteretilo redovan rad ordinacija obiteljske medicine u turističkim destinacijama", smatra dr. Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grgurić doda je kako bi se rješenje moglo nalaziti u dodatnoj financijskoj motivaciji. "Nekakav moj stav je rasteretiti nas da. Dati nam mogućnost da radimo te turiste, ali onda valorizirati na jedan financijski način, da mi znamo da je taj dodatni trud, evo da će to biti nekako i nagrađeno", kaže Grgurić koja je u Baškoj zapravo cijela klinika i prva pomoć i posljednja šansa.

Zarađuju od turista

Dr. Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine PGŽ (KoHOM), rekao je kako bi jedinice lokalne samouprave trebale snositi dio troškova jer najviše zarađuju od turista. "Mi svi živimo od turizma, pogotovo u primorskim regijama, jedinice lokalne samouprave moraju snositi svoj dio tereta jer najviše zarađuju preko boravišnih pristojbi i one bi trebale platiti medicinski tim, a HZZO kao osiguravajuća kuća ugovara pružanje usluge - recepte, troškove za lijekove itd, da se to lijepo odvoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za jedan tim i usluge oko 26.000 kuna po ambulanti mjesečno bi bili pokriveni troškovi, a što se tiče dohodaka liječnika i medicinske sestre to se mora utvrditi", rekao je dr. Bressan za N1 te upozorava da ima te 18 turističkih ambulanti jer nema dovoljno ni liječnika, ni medicinskih sestara, a njihovo preopterećenje nije preveliko jer idu u redovne ambulante.

"Problem je što moji osiguranici koji su mene izabrali, postanu osiguranici drugog reda jer dolaze turisti s akutnim stanjima, a naše pacijente moramo prenaručivati za drugi, treći dan. Neće me HZZO morati platiti dodatno ako ja želim prijepodne raditi za svoje pacijente, a poslijepodne za turiste, samo neka osiguraju sredstva za lijekove i opremu", kaže dr. Bressan za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo