NI NA ODMORU NEMAJU MIRA / Turiste na Cresu probudili komunalci: Najprije su pokosili travu, a potom je to sve trebalo i otpuhati

Image
Foto: Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

U petak i subotu ujutro turisti na creskom Melinu budili su se uz milozvuke kosilica i puhalica za lišće

27.6.2021.
15:49
Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Cres slovi kao otok na kojemu gosti mogu uživati u prirodi i miru. No, taj mir narušen je u petak ujutro na predjelu Melin. Nešto iza šest sati ujutro ondje su se pojavili komunalci, iz kamiona su istovarili opremu i krenuli u uređivanje zelenila.

Posao od dva dana

Najprije dovikivanje, potom truba kamiona, a zatim i resko, hrapavo brujanje kosilica poremetili su san turista koji su odmah počeli negodovati. Rano buđenje su imali i jutros, jer su oko sedam sati komunalci ponovno došli. Ovog puta su raspuhali lišće benzinskim puhalicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godinama dolazim na Cres jer tu mogu naći mir i odmor koji mi je potreban. Ovakva buka u ranu zoru je nečuvena", pobunili su se Novom listu gosti iz Češke koji na Melinu ljetuju već godinama. Ali ni onima koji su došli prvi put, nije bilo ugodno.

"Mi smo prvi put na Cresu jer smo od prijatelja čuli da se ovdje može odmoriti u prekrasnoj prirodi. Razumijem da se mora urediti zelenje i da je preko dana teško raditi zbog vrućine, ali te zelene površine ionako su presušene od sunca i ne bi bila velika razlika da se urede za par dana, kad temperature malo padne, ali nikako u ranu zoru", rekao je Slovenac koji je u Cres došao s djevojkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabranjeni radovi

Iako većina gostiju ima razumijevanja za obavljanje komunalnih poslova, drže da se nikakvi radovi ne bi smjeli obavljati rano ujutro, a pogotovo ne u sezoni. Na tom tragu je i odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna. Njome se zabranjuju svi građevinski radovi koji se obavljaju strojevima kojima se proizvodi buka i prašina u okolišu.

"Tijekom turističke sezone na Cresu, najvećim dijelom, borave obitelji s djecom koje žele ovdje provesti što kvalitetniji odmor. Taj odmor je dijelom boravak u prirodi, na predivnim creskim plažama, istraživanje creske kulturne baštine, uživanje u gastronomiji i na kraju, ali ne manje bitno, je uživanje u spokojnom snu. Zadatak nas, turističkih djelatnika je učiniti sve kako bi njihov boravak bio čim ugodniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke temperature tijekom dana, zasigurno ne pružaju mogućnost komunalnim djelatnicima da rade kada je većina gostiju na plaži. Opet, s druge strane, strojevi koje koriste tijekom ranog jutra ili kasno uvečer ne bi trebali biti toliko bučni. Nadam se da je ova situacija s ranojutarnjom bukom u dijelu Cresa gdje boravi naviše gostiju u privatnom smještaju, izdvojeni slučaj, te da će se iznaći rješenje da se to ne ponovi", komentirala je direktorica creske Turističke zajednice, Sanja Živanović.

Kompromisno rješenje bi mogla biti i nabava električnih alata, koji su nešto tiši. No, sve ovisi o lokalnoj upravi, koja bi, usput, trebala pripaziti i na poštivanje vlastitih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo