SLUČAJ SAVJETNIK / Tuđman: 'Predsjednica može nekoga koga je imenovala otpustiti na način na koji njoj to odgovara'

Prvi put od službene smjene svog najdugovječnijeg savjetnika predsjednica se danas pojavila u javnosti

24.12.2018.
18:47
VOYO logo

"Bio sam dovoljno čvrst i jasan" – odgovorio je smijenjeni savjetnik predsjednice Mate Radeljić preko RTL-a premijeru Andreju Plenkoviću, koji ga je prethodno prozvao da je od njega očekivao čvrstinu, a ne plakanje.

Radeljić je odbacio i napise tjednika Nacional da je smijenjen zbog pokušaja rušenja Vlade. Dok on ostaje pri teškim optužbama koje je iznio, za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović je njegov slučaj završena priča - dok oporba misli upravo suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put od službene smjene svog najdugovječnijeg savjetnika predsjednica se danas pojavila u javnosti, ali izjavu pa tako ni objašnjenje smjene, kao ni odgovore na optužbe Mate Radeljića, nije htjela dati.

A nedugo nakon što je centar glavnog grada napustila predsjednica i članovi njezinog Ureda, na špicu je stigao i vidno raspoloženi premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužbe Mate Radeljića da ga je o smjeni obavijestio čelnik SOA-e i to uz ozbiljne prijetnje Plenkovića ne zabrinjavaju: "Predsjednica sama donosi svoje odabire, sama donosi odluke o razrješenjima, riječ je o kadrovskim pitanjima i ne vidim tu ništa posebno. Što ako se SOA umiješala u to? Gledajte meni se čini da cijela ta tema dobiva neku preveliku dimenziju nego što je. Nije ovo prvi savjetnik koji je razriješen ili je dao ostavku u Uredu predsjednice i očekivao sam malo više čvrstine, a puno manje plakanja".

Mate Radeljić uzvraća da je bio dovoljno čvrst i jasan te poziva da se sve istraži. Premijer nije za tu opciju: “Treba li to istražiti detaljnije? Ja ne vidim tu ništa posebno. Mislite da nisu istinite informacije koje je dao? Ne znam, ali mislim da se radi od muhe slona". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi li se o slonu ili tek muhi treba istražiti DORH, poruka je šefova SDP-a i Živog zida. “Nek' ispita sve aktere, nek' se vidi što je istina, što su činjenice i da se vidimo koliko su stvarno upleteni vrh vlasti u ovu aferu. Ako je istina da su Plenković i Kolinda Grabar Kitarović ovo napravili zajedno zauzvrat da bi Kolinda dobila potporu na izborima za predsjednicu Republike od HDZ-a onda je to zloporaba položaja i ovlasti i kršenje Ustava”, kaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

"Ne mogu se pojedinci koristi institucijama kao svojim igračkama koje će kad im paše koristiti za obračune s drugima. Zato tražimo da se u potpunosti rasvijetli situacija, da se kazne i odgovorni pa možda i predsjednica Grabar Kitarović", kaže predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov šef Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić zatražio je očitovanje SOA-e te nadzor nad njenim radom, a kada dobije odgovore sazvat će sjednicu. No HDZ-ov član tog Odbora Miroslav Tuđman poručuje: ''Osobni interesi nisu predmet nacionalne sigurnosti po mom mišljenju''.

Pitamo ga: Vidite da se radi isključivo o osobnim interesima? On odvraća: ''Po onome što smo vidjeli da. Predsjednica može nekoga koga je imenovala otpustiti na način na koji njoj to odgovara''.

Pa čak i koristeći SOA-i, pitamo, a Tuđman odvraća: ''Mislim da SOA ne otpušta i ne imenuje”.

Nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković smijenjenog Radeljića optužio za poticanje sukoba s Vladom, a ovaj uzvratio da je to spin i fake news i za njega je ta priča očito završena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo