TUČA VELIČINE TENISKE LOPTICE UNIŠTAVALA JE SVE PRED SOBOM: / 'Vidiš kako ti sve odlazi, a ne možeš ništa. Strašno...'

Image
Foto: Screenshot

Velike štete nakon nedjeljnog olujnog nevremena koje je pogodilo sedam hrvatskih županija i dalje se zbrajaju

8.7.2019.
16:03
Screenshot
VOYO logo

Nakon što je u nedjelju poslije podne olujno nevrijeme, praćeno kišom, jakim vjetrom, a negdje i tučom, pogodilo sedam županija, Vukovarsko-srijemsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Primorsko-goransku, Zagrebačku, Sisačko-moslavačku, Krapinsko-zagorsku i Brodsko-posavsku županiju, štete se i dalje zbrajaju. Neki su ostali bez krovova na kućama, nekima su oštećene fasade i prozori, nekim su oštetćeni automobili, a rušila su se stabla i električni stupovi.

Image
NEVRIJEME STIGLO U HRVATSKU: /

Fužine se zabijelile, ceste u Gorskom kotaru zatrpane ledom

Image
NEVRIJEME STIGLO U HRVATSKU: /

Fužine se zabijelile, ceste u Gorskom kotaru zatrpane ledom

Velika šteta na osnovnoj školi

U Vukovarsko-srijemskoj županiji jaka tuča oštetila je automobile, razbijala stakla, fasade na kućama, crjepove na krovovima, a poljoprivrednici se žale kako su im uništeni usjevi i voćnjaci. U Općini Drenovci zabilježene su velike štete na stambenim objektima, prometnicama, javnim objektima, s tim da je najveća šteta nastala na osnovnoj školi Ivana Meštrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S te škole je olujni vjetar skinuo krov, a jaka kiša natopila je učionice i uništila informatičku opremu. Na području te općine oštećena je i prometna signalizacija, a dio naselja Đurići, Posavski Podgajci i Račinovci ostali su bez električne energije, piše Večernji list.

Tuča veličine teniske loptice

U vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje padala je tuča veličine jajeta koja je oštetila na desetine automobila, razbijala vjetrobranska stakla, stakla na obiteljskim kućama te je oštećeno niz fasada, krovova kuća i roletni. Još veća tuča pogodila je području Općine Trpinja gdje je navodno padala tuča veličine teniske loptice. Pritom su dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozlijede, a jedna osoba primljena je s teškim tjelesnim ozljedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje sam rođen i odrastao ali nešto ovako nisam nikada doživio. Tuča je bila veličine teniske loptice i padala je 10-15 minuta. Vidiš kako ti sve uništava, a ne možeš ništa. Ne smiješ van niti izaći jer bi mogao nastradati. Strašno je sve ovo. Velika većina ljudi nema osigurane kuće niti kasko osiguranja za automobile. Uništeni su i usjevi. Štete su ogromne", rekao je za Večernji list jedan od mještana Trpinje.

Odneseni krovovi, srušeni električni stupovi i drveća

U Krapinsko-zagorskoj županiji prijavljeno je 70-ak slučajeva raskrivenih kuća kojima je vjetar odnio krov, srušenih električnih stupova i stabla. Podravinu je također zahvatilo olujno nevrijeme, pri čemu je najveća šteta zabilježena u Pitomači gdje je vjetar otpuhao limeni krov s dvorane Osnovne škole Petra Preradovića, čiji su dijelovi odletjeli po školskom dvorištu, a dio je završio i na krovištu školske zgrade. Procjenjuje se da je nastala šteta u visini od 350.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji i Baranji jučer popodne je palo stablo oraha na pomoćne prostorije u Cretu Bizovačkom koje su vatrogasci uklonili tek za oko 3 sata. Tijekom nevremena nestajalo je struje, pa čak i iskrilo na krovovima kuća u Osijeku, Donjem Miholjcu itd. S đakovačkog su područja primljene dvije dojave o vodi u podrumu te jedna o padu drveta na automobil, dvije su starije osobe lakše ozlijeđene u Borovu naselju, dok je u naselju Topola kod Bošnjaka jak vjetar čupao je stabla, oštetio veći broj kuća i nanio znatnu štetu električnoj mreži, piše Večernji list.

Vukovarske gradske vlasti pozivaju župana Galića da proglasi elementarnu nepogodu

Iz vukovarske gradske uprave pozvali su u ponedjeljak vukovarsko-srijemskog župana Božu Galića da što prije donese odluku o elementarnoj nepogodi za grad Vukovar zbog jučerašnjega snažnog nevremena koje je, praćeno jakim vjetrom, kišom i tučom, prouzročilo veliku štetu, piše Hina. Za očekivati je da će župan Božo Galić donijeti odluku što prije, a u skladu s njom Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode izaći će na teren i okvirno utvrditi nastalu štetu, priopćila je vukovarska gradska uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvala je građane da, nakon što se objavi odluka o proglašenju elementarne nepogode, dođu u Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Vukovara, gdje preko tiskanice koja će biti dostupna na službenoj internetskoj stranici i u mjerodavnom uredu mogu dostaviti potrebnu dokumentaciju po kojoj će povjerenstvo dalje postupati.

"Sve građane Vukovara molimo za razumijevanje i strpljenje kako bi nastali problem riješili u što skorijem roku, a s ciljem da svi oštećeni građani dobiju pripadajuću naknadu štete koja je uzrokovana ovom elementarnom nepogodom", navode iz Grada Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo