Na jesen cijene stanova dodatno padaju

S obzirom na gospodarsku situaciju u zemlji, stručnjaci ocjenjuju da će na jesen cijena nekretnina dodatno pasti.

28.7.2012.
11:34
VOYO logo

Cijena nekretnina na godišnjoj razini pala je za oko tri posto. Prema podacima koji je početkom srpnja objavio portal CentarNekretnina, u lipnju ove godine tražene cijene nekretnina u prosjeku su ostvarile pad za 2,6 posto u odnosu na isti mjesec 2011.

Što se tiče najinteresantnijeg i najvećeg tržišta, onog zagrebačkog, prema istraživanju tog portala cijene su pale i više od prosjeka. Tako je u lipnju prosječna tražena cijena stana u Zagrebu iznosila 1.707 eura po metru kvadratnom, što je za 4,6 posto manje odnosu na lipanj 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u pitanju drugi veliki hrvatski gradovi, uz Zagreb, na godišnjoj razini cijena kvadrata je pala i u Osijeku, za 2,4 posto i u Rijeci za svega 0,1 posto, a izuzetak je Split gdje je cijene prosječnog kvadrata u lipnju bila veća za šest posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i član našeg Stručnog tima Josip Tica kaže da će se na jesen nastaviti pad cijena nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvar mijenjaju banke ili HNB

"Pad cijena nekretnina će se nastaviti dosadašnjom dinamikom sve do rasprodaje postojećih zaliha i prestanka rasta nezaposlenosti. Jedina stvar koja to može promijeniti je odluka poslovnih banaka da krenu u totalnu rasprodaju ili početak regulacije banaka od strane HNB-a, po EU Baselskim kriterijima koji bi natjerao banke da knjiže vrijednost neprodanih nekretnina po tržišnim cijenama", kaže Tica.

Kako je poznato, na tržištu je najmanje deset tisuća novih neprodanih stanova, uglavnom u vlasništvu banaka. Nakon što je ministar financija Slavko Linić najavio uvođenje poreza na imovinu, nagađalo se da će krenuti u veliku rasprodaju, no to se za zada nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiže i POS plus

Na jesen bi trebao krenuti i Čačićev model POS plus, kojim će se pokušati dio tih neprodanih stanova. Ovim modelom država namjerava pomoći kupcima, ali samo onima koji imaju ušteđevinu za učešće u kupnji stana. Naime, kupac treba osigurati učešće od 20 posto, da mu država na kredit posudi još 200 eura po četvornom metru, a ostatak banka. S obzirom da malo građana koji kupuju stan ima ušteđevinu, čini se da će i od Čačićevog model najviše koristi opet imati banke.

Ukoliko imate pitanja vezana za rad Vlade i ostalih institucija, pojedine poteze ili njihov izostanak, a tiču se područja koja smo predstavili, pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo