HOĆE LI IM USPJETI? / Troskot o referendumu: 'Naš primarni cilj je prokazati Stožer'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

'Bilo da to promijene referendumom ili samostalnom odlukom, to bi bio autogol i došli bi do toga da su to mogli napraviti na početku ovog svega i odlučivanje prebaciti na Sabor'

20.12.2021.
15:39
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot komentirao je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

"Sada se skupljaju knjige i potpisne liste iz cijele Republike Hrvatske, a već u subotu navečer odnosno u nedjelju rano ujutro smo znali da smo prešli prag i objavili smo to da svi znaju", rekao je Troskot za N1, dodavši da su volonteri na cičoj zimi prikupljali potpise i to herojski izdržali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostovac je rekao da su po broju potpisa iz velikih gradova već znali da su prešli potrebni prag broja potpisa, ali da sada čekaju i podatke iz manjih sredina. "Ručno se broji, pregledavaju se knjižice i navodi se koji su brojevi. To rade mladi volonteri, radi se po cijele dane i noći, radimo na tome da što prije izbacimo egzaktnu brojku", rekao je Troskot.

Image
'SVE ĆEMO PREKONTROLIRATI' /

Most je uspio, Hrvati će ići na referendum? Raspudić objavio da su prikupili dovoljan broj potpisa: 'Priča je završena'

Image
'SVE ĆEMO PREKONTROLIRATI' /

Most je uspio, Hrvati će ići na referendum? Raspudić objavio da su prikupili dovoljan broj potpisa: 'Priča je završena'

Primarni cilj - prokazati Stožer

Sljedeći je korak da predstavnik referendumske inicijative potpise preda u Sabor. "Sabor može, i tome se iskreno nadamo iz razloga što bismo htjeli što prije završiti s time, odmah raspisati referendum. Moguće je da će biti odmah, moguće da će se pitanja poslati na ocjenu ustavnosti. To, mislim, traje 30 dana, međutim, ono što jest povijest referenduma pokazala, postoje situacije gdje će se pokušati ići na manipulacije", rekao je Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važna je činjenica, ovo je veliki broj ljudi i volje građana koja se izjasnila po pitanju tog referenduma. U tako kratko vremena skupiti toliko potpisa ići to zaobilaziti mislim da bi bila politička ludost", rekao je Troskot, nazvavši prerigoroznima hrvatske mjere za raspisivanje referenduma i uopće za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

"Naš primarni cilj je prokazati Stožer. Dogodilo se spajanje podijeljenosti koja je bila u hrvatskom društvu, dolazili su i cijepljeni i necijepljeni. Drugo pitanje je da se Stožer ograniči da ne može odlučivati o temeljnim ljudskim pravima i da to ide na Sabor i da se odlučuje dvotrećinskom većinom, jer je to onda veliki konsenzus", rekao je Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Niti jedna vlada nije izašla ususret narodu'

Upitan za strahove da će netko 'ukrasti' referendum, Troskot je rekao da je povijest pokazala da, osim referenduma za uvođenje definicije braka u Ustav, niti jedna vlada nije izašla ususret narodu i nije sklona prihvaćati pravo mišljenja naroda kroz referendum.

"Ta bolna iskustva referendumskih inicijativa u zadnjih 10-ak godina kod nas razlog je zašto su neki od kolega anticipirali da se to može dogoditi", rekao je Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo da to promijene referendumom ili samostalnom odlukom, to bi bio autogol i došli bi do toga da su to mogli napraviti na početku ovog svega i odlučivanje prebaciti na Sabor", kazao je Troskot o HDZ-u.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo