Tri zimska mjeseca bit će hladnija nego inače

3.11.2010.
20:00
VOYO logo

Listopad je u Hrvatskoj bio hladniji od višegodišnjeg prosjeka, a gdjegod čak zaslužuje i klimatološku ocjenu vrlo hladan, primjerice, u Osijeku i Varaždinu, gdje je srednja mjesečna temperatura zraka bila niža od prosječne za 2 stupnja Celzijeva, te na Zavižanu, gdje je odstupanje čak -2,7 stupnja Celzijeva, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Studeni takva negativna odstupanja vjerojatno neće imati. Naravno, ne samo sudeći po ovim njegovim prvim danima i prognozi za sljedećih iznadprosječno toplih desetak dana već i prema prognozi za sljedeća tri tjedna, a i trenutačno važeća sezonska prognoza, izrađena sredinom listopada, upućuje na isti zaključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoze za zimu u cijelosti, pa i sve zimske mjesece, i dalje su iznimno postojane – sve upućuje na zaključak kako će srednja sezonska temperatura zime biti niža od prosječne, pri čemu će i sva tri zimska mjeseca, i prosinac, i siječanj i veljača, imati barem malo negativno odstupanje srednje mjesečne temperature od prosječne iz razdoblja 1961.-1990. godine, koje se i dalje, prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, uzima kao referentno za uspoređivanje i ocjenjivanje.

Ako bude hladnije od toga, jamačno će biti hladnije i od kasnijeg tridesetogodišnjeg razdoblja 1971.-2000. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom tu prognozu prosječne, ponegdje i hladnije zime od prosjeka, ne treba shvaćati kao tromjesečnu ekstremnu hladnoću. Osim hladnih dana, tijekom zimskih mjeseci možemo očekivati i povremena toplija razdoblja, možda čak i iznimno tople dane, ali kad se sve zbroji i oduzme, srednja temperatura zraka, i sezonska i za sva tri mjeseca, vjerojatno će biti niža od prosjeka, piše Vakula za HRT.

Prethodni članci:

arti-201010060312006 arti-201009270929006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo