TRI SCENARIJA ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU: / Kako će izgledati nastava pojedinih razreda, tko će imati prvenstvo i kada pada odluka

Image
Foto: Pixsell

U Ministarstvu ističu kako bi najviše voljeli klasičnu uživo nastavu, ali će sve ovisiti o situaciju

11.6.2020.
22:25
Pixsell
VOYO logo

"Novu školsku i akademsku godinu treba pripremiti i dočekati spreman bez obzira na razvoj situacije. I tko god vodio ovo ministarstvo, sada ima i plan i scenarije i tako ćemo osigurati da učenici dobiju obrazovanje koje zaslužuju", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, predstavljajući Akcijski plan nastave na daljinu.

Image
DIVJAK PREDSTAVILA AKCIJSKI PLAN ZA NASTAVU NA DALJINU: /

'Imamo scenarije, osigurat ćemo uvjete da učenici dobiju obrazovanje'

Image
DIVJAK PREDSTAVILA AKCIJSKI PLAN ZA NASTAVU NA DALJINU: /

'Imamo scenarije, osigurat ćemo uvjete da učenici dobiju obrazovanje'

Tri scenarija nastave

Prijedlog, koji bi se uskoro trebao naći i na e-savjetovanju, sadrži i tri moguća scenarija nastave na jesen: nastava pretežno "uživo", uz mogućnost primjene nastave na daljinu za pojedine učenike i studente, mješoviti model nastave koji kombinira nastavu "uživo" i nastavu na daljinu, ali tako da i jedan i drugi model imaju elemente e-učenja te nastavu pretežno na daljinu koja se provodi posredovanjem tehnologija uz mogućnost vrednovanja na daljinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi, ističe Divjak, najviše voljeli da se nastava u novoj školskoj godini nastavi uživo, kaže kako će sve to ovisiti o okolnostima.

Normalna nastava uz mogućnost nastave na daljinu

Kako piše Novi list, prvi model predviđa normalno održavanje nastave u školi, uz mogućnost primjene nastave na daljinu za određene skupine učenika i studenata, a primijenio bi se ako ne bude drugog vala epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mješoviti model - tjedan u školi, tjedan kod kuće

Drugi model kombinacija je nastave uživo i nastave na daljinu, ali tako da svi imaju elemente e-učenja. Taj model predviđa odlazak dijela učenika u školu, dok bi ostali tjedan dana provodili u školi, a tjedan u online nastavi od kuće

Potpuna nastava na daljinu

U slučaju pojave drugog vala pandemije koronavirusa, ovisno o njegovoj ozbiljnosti, nastava bi se mogla opet odvijati na daljinu za sve učenike, koliko to bude potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki će imati prvenstvo u odlasku u školu

Najviše problema u online nastavi imali su učenici razredne nastave, pa će oni najesen, ako se bude išlo na mješoviti model, imati prvenstvo u nastavi uživo. Učenici viših razreda u takvom modelu po tjedan dana bi dolazili u školu, a tjedan dana imali nastavu na daljinu.

U srednjim školama prioritet nastave uživo imali bi pak završni razredi kojima predstoji državna matura, i učenici strukovnih škola koji imaju praktični rad u školi, dok bi ostali razredi imali tjedne smjene online i uživo nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo