Najgora investicija svih vremena / Tri milijuna kuna naših novaca otišlo na održavanje spomenika braniteljima kojeg ni branitelji ne žele

Svojedobno moderan, u zrcalima, osvijetljen, s posebno ugrađenim softverom i klimom za hlađenje

29.10.2018.
18:00
VOYO logo

Što bi se sve moglo za tri milijuna kuna koje dolaze iz džepa građana? Mnogo toga, no sigurno vam nije palo na pamet kako bi se s njima mogao održavati jedan spomenik. Svojedobno moderan, u zrcalima, osvijetljen, s posebno ugrađenim softverom i klimom za hlađenje - danas bez struje.

Spomenik braniteljima, koji nije po volji ni braniteljima, ni građanima, a eto ni gradskoj upravi, već 11 godina odolijeva na dubrovačkim Pilama. Stoji ugašen i popucan. Na njegovim led panelima odavno nema videa posvećenih braniteljima, a turistima služi za popravljanje frizure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojevremeno je imao svoga osobnog tehničara koji se o njemu brinuo 24 sata dnevno, tehničar je znao izlaziti i po tri puta dnevno na teren kada su bile visoke temperature i kada bi spomenik zakuhao. Nazvali su ga zato spomenikom palim Windowsima. Jedanaest godina njegovih popravaka i održavanja građani su masno platili.

"Preko tri milijuna kuna, zadnji iznosi koji su plaćeni na održavanje prije nego što je stavljen spomenik sa svojim softverom van funkcije je bilo 2017. godine", rekla je Orlanda Tokić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sami branitelji već odavno spomenik žele zamijeniti primjerenijim. Sumnjaju kako je na održavanje potrošeno "samo" tri milijuna kuna.

"U zadnjoj godini mandata Vlahušića, kad smo se mi kao udruga zajedno sa svim udrugama užasno pobunili protiv ondašnje stavke u proračunu 800 tisuća kuna za održavanje", kaže branitelj Mišo Mihočević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ovo najgora investicija svih vremena grada Dubrovnika i da je ovo poniženje za svakog branitelja koji je bio u ratu, a neću pričati o ovima koji su dali život za grad", smatra branitelj Nikola Nikić.

Projekt Pile

Spomenik je tek mali dio, nagrađenog projekta Igora Franića za cjelokupno preuređenje platoa Pile. Iako Franić nije tako predvidio, tadašnja gradska uprava na čelu sa Dubravkom Šuicom spomenik je željela odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Van stručni razlozi, da ne kažem politički se često upliću u ono što struka već odluči i ono što je trebalo biti samo ukras na kraju, a to je projekt Pila, on je došao na početku", komentira Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti.

Usisivač gradskog novca

Projekt uređenja Pila nikad nije dovršen, a spomenik je postao usisivač gradskog novca. Još 2015. gradsko vijeće donijelo je zaključak kako ga treba zamijeniti. Danas kao i tada kažu to mogu učiniti uz suglasnost autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz grada Dubrovnika nitko me 11 godina nije kontaktirao vezano na spomenik", rekao je arhitekt Igor Franić.

Franića će, kažu u gradu, nakon više od desetljeća čekanja, uskoro nazvati i ne sumnjaju kako će dogovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo