Puko preživljavanje / 'Tri dana jedem pa tri ne, a u ovim zimskim danima drva za ogrijev su mi samo san'

Image
Foto: Davor Vitasović/Facebook

Davor Vitasović živi u derutnoj zgradi gdje se po podu jedva hoda, a razmišlja jedino o tome kako preživjeti dan

10.12.2018.
7:59
Davor Vitasović/Facebook
VOYO logo

Davor Vitasović (46) iz Krapna kraj Raše već godinama preživljava u staroj ruševnoj zgradi koju dijeli s dvadesetak stanara. U njegovom stanu ne nalazi se gotovo ništa za jelo.

"Ovako mi je svaki dan. Tri dana jedem, pa tri ne. Jedem samo ako mi susjed nešto donese inače bih umro od gladi. Strop u sobama pada u komadima, a gotovo svaku noć probudi me buka. Zidovi su se ogulili i popucali, a s plafona, na dijelu gdje je luster, iskri kad upalim svjetlo. Čudo da me struja još nije ubila. Živim u tom stanu šest-sedam godina", ispričao je Vitasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod je derutan pa se po njemu jedva hoda. Susjed zbog razine vode u svom wc-u koja se diže čim pusti vodu, koristi Davorov već dvije godine. Tako mu susjed za zamjenu skuha grah, juhu i donese mu kad god nešto ima i može. Na žalost, o blagdanima ne razmišlja. Božićne lampice nema, a i da ih ima ne bi ih smio upaliti da se stan ne zapali. U ovim zimskim danima, drva za ogrjev su mu samo san. Jedino razmišlja o tome kako će preživjeti dan i hoće li imati komad kruha.

Od čega živi?

"Živim od 1150 kuna socijalne pomoći, a kada platim režije, struju i vodu, nemam ništa za hranu. Možda 50 kuna", kazao je novinarima 24sata Vitasović. Njegovu priču potvrdili su stanari koji također žive u nehumanim uvjetima. Davora je majka ostavila nakon rođenja, a napustio ga je i otac pa je završio u domu za nezbrinutu djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odrastao sam u domu i išao u specijalnu školu. Teško je nekome takvom kao što sam ja naći bilo kakav posao pa sam na birou za zapošljavanje još od kraja devedesetih. Stalno pitam ima li posla, a oni odgovaraju da nema. Preživljavam od novca koji dobijem ako me netko zove da mu nacijepam i slažem drva ili uredim vrt. Nitko mi ne pomaže", požalio se Vitasović.

U Općini su mu rekli da ga ne mogu smjestiti u humanije uvjete i da ne mogu ništa učiniti kako bi mu pomogli. Pitao ih je može li se nešto napraviti da se barem popravi krov na zgradi koja se urušava, a odgovorili su mu samo da se to ne može popraviti jer je zgrada previše derutna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu priču potvrdio je i njegov susjed, Rešid Britvarević-Britva (63) koji je rekao da je sve vezano za krov te zgrade. 

"Na krovu je pravi pravcati cirkus, a u mojoj sobi prokisne čim padne malo kiše. Jednom prilikom je plafon u hodniku pao samo djelić sekunde nakon što je tim dijelom prošla moja kćer s djetetom. Da je palo na unuče, ne znam što bih napravio. Što se treba dogoditi da netko reagira", kazao je susjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako je sada opasno po život otići na derutni krov pa ga ne mogu ni djelomice sanirati. Isto tako, požalio se kako su svi obećavali pomoći, ali od toga nikada nije bilo ništa. 

"Svi samo obećaju, a kada prođu izbori, mi smo ponovno zaboravljeni. Zgrada je stara osamdesetak godina. Ja u njoj živim od 1981. godine i od tada nitko ništa nije učinio kako bi stanari živjeli u koliko toliko humanim uvjetima" rekao je Britvarević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zgradi živi 20-ak stanara a ima i male djece

Vitasovićevu kupaonicu već dvije godine koristi susjed Amir Alagić. On kaže kako ga Davor nikad nije odbio. 

"Naime, čim povučem vodu na mojem vodokotliću u toaletu mi nastane poplava. Morao sam ga prestati koristiti. Davoru zauzvrat skuham grah ili juhu kad god mogu", rekao je Alagić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Općini su, kažu, upoznati sa slučajem stanara Davora Vitasovića kao i drugih ljudi koji žive u toj zgradi.

"Činjenica je da je zgrada stara i derutna i da život u takvom okruženju nije primjeren. Međutim, Općina daje jednokratnu pomoć Davoru Vitasoviću kad god je to potrebno, a pomažemo mu i na druge načine. Ulažemo napore i činimo sve što je moguće da živi u što boljim uvjetima pa stoga radimo na pronalasku rješenja u suradnji s tvrtkom “Labin stan”, koja je zadužena za zgradu" rekla je za 24sata načelnica Općine Raša, Glorija Paliska Bolterstein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitasović ima i brata koji je teško bolestan pa mu ne može pomoći, a sestra, koja živi u Krapnju, također živi u bijedi i ne može mu pomoći. Vitasović se nikada nije ženio i nema djece.

Davor Vitasović živi na adresi Krapan 25. Tko mu može i želi pomoći može to napraviti uplatom na račun zaštićenih primanja: IBAN HR98 2340 0093 5001 1561 9 otvoren u Privrednoj banci Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo