TRGOVCI SU PODIJELJENI OKO RADA NEDJELJOM: / Jedni kažu da će morati zatvarati trgovine, a drugi najavljuju izdvojeno mišljenje

Image
Foto: Ilustracija: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Još uvijek nema dogovora trgovaca oko rada trgovina nedjeljom, neki se slažu da takav rad treba ograničiti, a neki se tome protive

30.1.2020.
8:11
Ilustracija: Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je održan današnji sastanak Udruženja trgovine HGK, još uvijek nema zajedničkog stava trgovaca oko ograničavanja rada trgovina nedjeljom. trgovci su i dalje podijeljeni, neki podržavaju najavu ministra gospodarstva Darka Horvata da se ograniči rad trgovina nedjeljom, a se tome i dalje protive, javlja Novac.hr.

Do problema je došlo već pri tumačenju austrijskog modela. Dio trgovaca zalaže se za primjenu austrijskog modela u Hrvatskoj, a drugi dio njih tvrdi kako ni sami Austrijanci nisu zadovoljni takvim modelom te da se zalažu za liberalizaciju rada trgovina nedjeljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tabor trgovaca koji se zalaže za ograničavanje rada nedjeljom najavljuje da bi u javnost mogao izaći s "izdvojenim mišljenjem" o radu nedjeljom, kojim bi podržali ograničavanje rada trgovina nedjeljom, ali prije toga direktori moraju dobiti suglasnost tijela u svojim kompanijama. Iz toga razloga je teško reći koji će točno trgovački lanci podržati ograničavanje rada nedjeljom.

Image
ŠEF TRGOVAČKOG LANCA PREDLAŽE NOVI MODEL RADA NEDJELJOM: /

'Nismo sa zabrane, to je opasno, radnicima treba osigurati ove stvari'

Image
ŠEF TRGOVAČKOG LANCA PREDLAŽE NOVI MODEL RADA NEDJELJOM: /

'Nismo sa zabrane, to je opasno, radnicima treba osigurati ove stvari'

Nedostatak radnika i zatvaranje trgovina

Ipak, trgovci se slažu da svi imaju problem nedostatka radne snage. Taj će problem biti još i teži nakon što Austrija, kao posljednja članica EU, 1. srpnja otvori svoje tržište rada za hrvatske državljane. Dio trgovaca već sada ističe kako ne može naći radnike i prijeti da bi zbog toga mogli biti prisiljeni zatvarati trgovine u manjim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne bude radnika, nećemo imati druge nego zatvarati trgovine u manjim mjestima. Već sada imamo situaciju da nam u dućanima u manjim mjestima rade stariji ljudi", požalio se jedan trgovac za Novac.hr. On rješenje nalazi u tome da trgovine nedjeljom (uglavnom) ne rade i tako pokušaju zadržati radnu snagu.

Protuustavna zabrana?

Dio trgovaca koji se zalaže za dosadašnji način rada trgovina i nedjeljom tvrdi da bi zabrana rada trgovina nedjeljom, ili rad samo pojedinim nedjeljama tijekom godine, bila protuustavna ida ne bi koristila ni samim radnicima. "Po čemu bi to kafićima bilo dopušteno da rade nedjeljom, a trgovinama ne bi?!", zapitao se jedan trgovac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio trgovaca koji zagovara da se nastavi rad nedjeljom smatra i da rješenje za problem radne snage leži u nastavku trenda rasta plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo