PSIHIJATRICA: / 'Horvatinčić nije psihički bolestan, narcisoidan je'; HORVATINČIĆ: 'Spreman sam pomagati obitelji stradalih dok sam živ'

Image

Horvatinčićev odvjetnik je rekao kako se njegov klijent prije nesreće tri puta javljao u hitnu

16.1.2019.
11:59
VOYO logo

Na šibenskom sudu danas je nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću, zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je tragično stradao talijanski bračni par, Mariella Patelli i Francesco Salpietro. Horvatinčiću je to ujedno i treće suđenje - na prvom ga je sutkinja Maja Šupe uvjetno osudila, na drugom ga oslobodila zbog famozne sinkope, a potom je viši sud srušio tu presudu i sve vratio na početak.

Nakon svjedočenja Anice Dilber koja je s Horvatinčićem bila na gliseru te nakon što je novi sudac prihvatio skicu pomorske nesreće koju je Horvatinčić potpisao, uslijedili su iskazi vještaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuto je, piše Večernji list, da vještakinje ne mogu ni tvrditi ni opovrgnuti da se u određenom trenutku mogla dogoditi kriza svijesti koja je javnosti postala poznata kao sinkopa.

Image

Šibenik: Izjava Tomislava Horvatinčića nakon ročišta na Općinskom sudu 16.01.2019., Sibenik - Izjava Tomislava Horvatincica nakon rocista na Opcinskom sudu. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HORVATINČIĆ DEMANTIRAO SINA POGINULIH TALIJANA PA MALO GLUMIO ŽRTVU: ‘Nisam kriv, ali strpajte me u zatvor samo da nacija bude sretna’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HORVATINČIĆ DEMANTIRAO SINA POGINULIH TALIJANA PA MALO GLUMIO ŽRTVU: /

'Nisam kriv, ali strpajte me u zatvor samo da nacija bude sretna'

Image
HORVATINČIĆ DEMANTIRAO SINA POGINULIH TALIJANA PA MALO GLUMIO ŽRTVU: /

'Nisam kriv, ali strpajte me u zatvor samo da nacija bude sretna'

Do tada nije bilo dijagnoze

"Na temelju problema s vratnom kralježnicom i arterijom mogućnost sinkope je postojala, ali ne mogu potvrditi je li i bila. Do tog trenutka ne postoji dijagnoza sinkope i zbog toga se nije javio liječniku, već postoji dijagnoza ataka odnosno klonuća što može biti indikacija za predsinkopu i sinkopu", rekla je dr. Vesna Šerić.

Horvatinčićev odvjetnik rekao je kako se njegov klijent prije nesreće tri puta u tri godine javljao u hitnu, no ostaje nejasno zbog čega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nesvjestica mi se dogodila na gradilištu. Pao sam na stol, udario glavom i razbio desno staklo na naočalama. Došao sam na hitnu, a s obzirom na to da sam radoholičar i bio sam na gradilištu 15 sati doktorica mi je napisala nalaz i poručila da se idem naspavati", rekao je

Na pitanje je li to tada isto bila sinkopa, tvrdi da "vjerojatno je, ali tada nije utvrđena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Šibenik: Izjava Tomislava Horvatinčića nakon ročišta na Općinskom sudu 16.01.2019., Sibenik - Izjava Tomislava Horvatincica i odvjetnika Branka Baice i Veljka Miljevica nakon rocista na Opcinskom sudu. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nova medicinska dokumentacija

Horvatinčićevi odvjetnici donijeli su novu medicinsku dokumentaciju. "Ona je nastala od posljednjeg ročišta i potvrđuje ono što su vještaci rekli - da te degenerativne promjene nisu nastale preko noći i nakon nezgode već da one postoje već desetljećima i samo se pogoršavaju", rekli su.

Vezano za to, tužiteljica je kazala kako to zapravo ide u prilog nepostojanju sinkope. "Osoba bez svijesti ne može govoriti o događaju koji je bio unutar svijesti. A Horvatinčić je nacrtao skicu mjesta nesreće koja je ušla u dokazni postupak. Vještakinja je potvrdila da osoba koja je bez svijesti ne bi mogla napraviti tako nešto", rekla je tužiteljica Irena Senečić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještakinja Kristina Potočki svjedočila je o degenerativnim promjenama na optuženikovoj kralježnici, dok je psihijatrijska vještakinja utvrdila kako "u užem psihijatrijskom smislu Horvatinčić ne boluje od psihičkih bolesti i ne može se govoriti o smanjenoj sposobnosti upravljanja plovilom".

Image

Šibenik: Izjava Tomislava Horvatinčića nakon ročišta na Općinskom sudu 16.01.2019., Sibenik - Odvjetnik Veljko Miljevic dao je izjavu medijima nakon rocista na Opcinskom sudu. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nije psihički bolestan, ali je narcisoidan

Nadica Buzina, specijalistica psihijatrije, također je u cijelosti ostala pri mišljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu samo kratko navesti da u užem psihijatrijskom smislu Tomo Horvatinčić ne boluje od duševne bolesti, nije ovisnik o alkoholu i drugim psihoaktivnim sredstvima i kod njega nisu dijagnosticirana nekakva organska oštećenja psihe. Vezano za ocjenu njegove ubrojivosti, s psihijatrijskog aspekta ne postoje elementi na temelju kojih bi se moglo govoriti o smanjenju sposobnosti upravljanja vozilom u bilo kom stupnju, no s obzirom na to da je pitanje suda bilo i da se izjasnimo po pretpostavci da je on u kritično vrijeme bio u stanju sinkope, tada moramo ocijeniti da, ako bi takva pretpostavka i bila prihvaćana, onda osoba koja nije pri svijesti ne može imati intelektualne ni druge sposobnosti", kazala je.

Državna odvjetnica Senečić tražila je da se osvrne na dio iskaza o narcisoidnosti te da je osoba izvanprosječnog intelektualnog funkcioniranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To proizlazi iz ispitivanja i psihologijskog testiranja obavljenog tijekom vještačenja i koje je sastavni dio psihijatrijske ekspertize. Narcistička obilježja ličnosti dio su strukture ispitanikove osobnosti, njegovog osobnog socijalnog funkcioniranja i nemaju dimenziju nekog težeg psihijatrijskog poremećaja", pojasnila je te na traženje Senečić dodala da svaka struktura ličnosti ima određena obilježja, ali kada su neka od njih posebno naglašena, posebno se dijagnosticiraju.

'Želim im pomoći'

"Žao mi je što se ovo suđenje vodi već osmu godinu. Bio bih sretan da se to završilo što prije. Nije zbog mene i moje krivnje. Znate da sam bio na dvije teške operacije i nikad zbog mene nije bilo prolongirano, niti smo zavlačili. Uvijek kažem da mi je žao zbog nesreće i izražavam sućut. I neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih. Bio sam sudionik toga i ostajem uvijek u žaljenju zbog te nesreće", rekao je Horvatinčić i dodao kako traži pomoć da stupi u kontakt s obitelji poginulih te da je spreman dogovoriti s njima financijsku odštetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spreman sam pomagati toj obitelji dok sam živ", rekao je.

http://video.adriaticmedia.hr/originals/app/PXL_160119_24038.mp4

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo