obučavao ih je FBI / Trebali su biti hrvatski IRS, trebali su otkrivati da netko ima državnu plaću i osam stanova - ali ništa. Gdje je nestao porezni USKOK?

Nakon početnog uspjeha, otkrivanja off shore računa braće Mamić - ništa. Tajac. Muk.

30.9.2020.
22:40
VOYO logo

Imam mercedes u dvorištu, osam stanova, luksuznu vilu i državnu plaću - naravno da sve to nisam kupila od plaće, ali baš me briga, nitko to neće otkriti, jer me nitko neće ni kontrolirati. Tako nekako vjerojatno razmišljaju hrvatski moćnici.

Da će se tome stati na kraj, i da nema više skrivanja, to smo slušali još 2014., kad je uz fanfare najavljen porezni USKOK, hrvatski nedodirljivi koji su poput agenta Eliota Nessa trebali temeljito provjeravati nesrazmjer imovine i plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obučavao ih je FBI tada se govorilo, oni će biti hrvatski IRS. I nakon početnog uspjeha, otkrivanja off shore računa braće Mamić - ništa. Tajac. Muk. Samostalan sektor za otkrivanje poreznih prevara, odnosno, porezni USKOK, 2017. je postao  dio porezne uprave.

Tada su nam govorili da je to tek mala reorganizacija, da se ništa neće mijenjati i da će nedodirljivi i dalje nastaviti vrijedno kopati. No, čini se da su naši nedodirljivi ipak postali dodirljivi. Ili nisu? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neododirljivo tijelo

Trebalo je to biti nedodirljivo tijelo, lišeno ikakvog utjecaja politike, sastavljeno od najboljih stručnjaka koji će bez pritisaka razotkrivati najveće slučajeve poreznih prijevara. Tako je porezni USKOK predstavila i tadašnja šefica u jednoj od prvih emisija Direkta prije više od pet godina.

"Imamo pristup gotovo svim bazama podataka u Republici Hrvatskoj, imamo otvorene linije direktne suradnje s tijelima kaznenog progona, tu mislim na USKOK i DORH, i sa Uredom za sprječavanje pranja novca. Mogu samo reći da se radi o uistinu milijunskim iznosima", kazala je Ana Dorić-Škeva, bivša načelnica Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara. 

U suradnji s FBI-jem i američkim poreznicima koji su ih mentorirali, istrage poreznog USKOK-a dovele su prvi put do otkrivanja raznih off shore računa, prijava protiv više desetaka okrivljenika i utvrđene milijarde kuna štete od poreznih prijevara. Među ostalim, baš je to tijelo otkrilo milijunske prevare u poslovanju braće Mamić. No, već godinu kasnije šefica Poreznog Uskoka dala je ostavku, nikad nije objasnila zašto. Porezni USKOK je u ljeto 2017. pripojen Središnjem uredu Porezne uprave, i preustrojen, a oporba je tvrdila tada, a tvrdi i danas da je tijelo time stavljeno pod političku kontrolu.

"Porezna uprava u nas postupa tek kao posljedica razotkrivanja neke afere koju razotkriju ili druga tijela ili mediji, a zapravo bi Porezna uprava trebala biti inicijator razotkrivanja korupcije i afera. To treba mijenjati", kazao je Nikola Grmoja.

Tako se ni uhićenom šefu JANAF-a Draganu Kovačeviću očito godinama nije provjeravao nesrazmjer imovine, pa je tako tek u istrazi ustanovljeno da uz tri prijavljena stanu u Zagrebu ima još četiri. Ministra financija u čije je vrijeme porezni USKOK pripojen Poreznoj upravi jutros su pitali zašto se "crvena lampica" u Poreznoj upravi ne pali ranije.

"Sustav uvijek može biti bolji", kaže Zdravko Marić, ministar financija.

Drugim riječima, Marić tvrdi nije da se ništa ne radi. Iz Porezne uprave smo dobili odgovor da je porezni USKOK od 2017. do danas podnio kaznene prijave protiv 297 fizičkih i pravnih osoba, i to zbog utaje poreza u iznosu od 178 milijuna kuna, te izvlačenja novca iz tvrtki u iznosu od preko milijardu kuna. Predsjednik danas kaže kako ne zna zašto je ukinut samostalni porezni USKOK kojeg je ustanovila njegova vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Jako dobro znam zašto smo to radili i koji su rezultati toga bili i što je otkriveno. Što se tiče poreznog USKOK-a, ovih dana ide repriza na Classic TV-u televizijske serije "Inspektor Vinko" iz 80-ih godina, gdje on kao inspektor za porijeklo imovine ide okolo i u principu maltretira privatnike i obrtnike jer imaju previše zato što previše rade", smatra predsjednik Zoran Milanović

Šef Komore poreznih savjetnika kaže da je lako pronaći kad netko ima više nego što zarađuje.

Koliko još neprovjerenih moćnika uživa 


"Uvijek postoji mogućnost da netko u tom sustavu nađe nekakve mogućnosti ili da prenosi imovinu na druge fizičke osobe. Ako je to na drugoj fizičkoj osobi, onda se taj direktan nesrazmjer odmah ne vidi, međutim ove istrage pokazuju da netko ima veće mogućnosti da se nad njim ne pokrene istraga, a to je zabrinjavajuće", smatra Damir Brajković, predsjednik Hrvatske komore poreznih savjetnika. 

Zabrinjavajuće jer pitanje je koliko još neprovjerenih moćnika uživa u imovini koju nikako nisu mogli legalno steći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo